Εκδηλώσεις μνήμης  για τα θύματα των τροχαίων από την ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων, και την εβδομάδα που ακολουθεί, διοργανώνει η ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου και καλεί όλο τον κόσμο να βρίσκεται κοντά της αφού παλεύει για τα αυτονόητα: Την πρόληψη, την ιατρική περίθαλψη, την έρευνα και την απονομή δικαιοσύνης.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες η Πρόεδρος της ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου κα Ελένη Καρύδη και μέλη της μαζί με τον Πρόεδρο του ΔΟΠΑΡ που στηρίζει τις εκδηλώσεις, κ. Σέργιο Αϊβάζη, ενημέρωσαν ότι η τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου κάθε χρόνο, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων των Τροχαίων Δυστυχημάτων σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την κα Καρύδη, είναι μία παγκόσμια κινητοποίηση με μοναδικό σκοπό να κινητοποιήσει όλους τους πολίτες όλου του κόσμου, όπως και όλες τις κυβερνήσεις, προκειμένου να θεσπιστούν και να εφαρμοστούν μέτρα που έχουν σχέση με τη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων και παράλληλα να αφυπνίσει τις κυβερνήσεις προκειμένου να πάρουν μέτρα που θα υποστηρίξουν και θα συμβάλουν για να μειωθούν τα τροχαία δυστυχήματα στις χώρες τους.

Έτσι, την ερχόμενη Κυριακή στις 20:00 στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση ενώ θα ακολουθήσει κατανυκτική συναυλία με τίτλο «χρώματα λουλουδιών-ήχος ανέμων». Τα λουλούδια συμβολίζουν όλους αυτούς που έφυγαν από κοντά μας και οι ήχοι ανέμων είναι οι ψυχές τους που θα είναι κοντά στους αγαπημένους τους την Ημέρα Μνήμης.

Επίσης, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας εβδομάδας εντάσσεται και η ενημερωτική συνάντηση που διοργανώνεται με την ΕΥΘΥΤΑ και τις μαμάδες της Ρόδου, το οι γονείς πρέπει να συμπεριφέρονται σε ό,τι έχει σχέση με τα παιδιά τους και πώς μπορούν να τα επηρεάσουν, ως πρότυπα. Σημειώνεται ότι θα συμμετάσχουν ο Ιαβέρης, ο κ. Δημήτρης Ιωσήφ, γιατρός μέλος της ΕΥΘΥΤΑ, η ψυχολόγος κα Αλεξία Κυπριώτη μέλος της ΕΥΘΥΤΑ και ο Αστυνομικός Διευθυντής, Διοικητής της Τροχαίας Ρόδου, κ. Γιώργος Στέργου, επίσης μέλος της ΕΥΘΥΤΑ.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Τροχαίων Δυστυχημάτων θεσμοθετήθηκε το 2005 και αναγνωρίστηκε ζητώντας απ’ όλες τις κυβερνήσεις μέλη του ΟΗΕ να πάρουν αντίστοιχα μέτρα για το τεράστιο κοινωνικό θέμα των δυστυχημάτων στους δρόμους. Όμως, η Ελλάδα σήμερα, το 2016, δεν έχει αναγνωρίσει την παγκόσμια ημέρα μνήμης και τα τελευταία είκοσι χρόνια περίπου 31.856 άνθρωποι έχουν χαθεί στους δρόμους.

Η ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου, τόνισε η κα Καρύδη, τιμά την παγκόσμια ημέρα μνήμης από το 2006, μοναδικός της σκοπός είναι ν’ αφυπνίσει τις οικογένειες των θυμάτων να είναι κοντά, να μην σιωπούν και να προβάλουν το θέμα που βιώνουν από τη στιγμή που έχασαν το αγαπημένο τους πρόσωπο. Γιατί τα θύματα δεν είναι κάποιας ηλικίας αλλά κυρίως νέα παιδιά, 15-25 χρονών και αυτό είναι ένα μαρτύριο που περνάει η οικογένεια που έχει χάσει ένα αγαπημένο πρόσωπο.

Αυτό που ζητούν και το μήνυμα της φετινής παγκόσμιας ημέρας είναι η ιατρική φροντίδα, η έρευνα και η απονομή δικαιοσύνης. Η ΕΥΘΥΤΑ συνεχίζει να προβάλει το θέμα και ζητούν από την τοπική κοινωνία να συμπράξουμε όλοι προκειμένου να μειωθούν τα τροχαία δυστυχήματα και κατ’ επέκταση να μειωθεί ο ανθρώπινος πόνος.

Στη συνάντηση που είχε πρόσφατα η κα Καρύδη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του εξέθεσε την πάγια διεκδίκηση από την ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου και από τον πανελλαδικό σύλλογο «τροχαία εγκλήματα», ότι δεν μπορεί μία χώρα να θεωρείται ότι νοιάζεται για τη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων, όταν αυτή η χώρα δεν έχει θεσμοθετήσει ένα στρατηγικό σχέδιο για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα.

«Δεν μπορεί όλοι οι παγκόσμιοι φορείς, ο ΠΟΥ, ο ΟΗΕ, ΜΚΟ απ’ όλο τον κόσμο, διεθνείς οργανώσεις να εστιάζουν στο θέμα της εφαρμογής ενός σχεδίου, να αποφασίζουν οι Υπουργοί των πολιτισμένων ευρωπαϊκών χωρών το πώς θα εφαρμόσουν τα σχέδια και τα μέτρα για να μειώσουν τα τροχαία δυστυχήματα στις χώρες τους, και στην Ελλάδα να γίνονται ανακοινώσεις, είτε μέσω των ΜΜΕ είτε μέσω κάποιων άλλων ενημερώσεων που αυτές ως αποτέλεσμα δεν έχουν καμία εφαρμογή στην πράξη. «Εμείς, λοιπόν, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε αυτά που πρέπει να διεκδικήσουμε για την ασφάλεια όλων μας στους δρόμους.

Πρέπει να συνδράμουμε όλοι μας, ο καθένας από το μετερίζι του σε ό,τι έχει σχέση μ’ αυτό», τόνισε η κα Καρύδη  και ευχαρίστησε τον κ. Αϊβάζη. Είπε, ακόμη, ότι στην κατανυκτική συναυλία, παίρνουν μέρος ο Σύλλογος ιεροψαλτών Ρόδου «Ευάγγελος Μουτάφης» υπό τη Διεύθυνση του κ. Θεουλάκη, η μικτή χορωδία Ρόδου και η φιλαρμονική Ρόδου.

Ο κ. Αϊβάζης εξέφρασε τη στήριξη του Δήμου σ’ αυτή την εκδήλωση ευαισθητοποίησης ώστε «έστω και για μία ημέρα να σκεφτούμε λίγο διαφορετικά τον τρόπο που λειτουργούμε είτε ως πεζοί είτε ως οδηγοί σ’ αυτά τα κλάσματα δευτερολέπτου που μπορούν να αλλάξουν τις ζωές όλων μας», όπως είπε.

Η Γενική Γραμματέας της ΕΥΘΥΤΑ κα Μάνθα Ζιώγου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι  όλα τα θύματα είναι κάτω από τριάντα ετών, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό που επιτελείται εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα μας είναι μία «γενοκτονία καθ’ οδόν».

Δεν είναι μία ημέρα γιορτής, είπε ακόμη, ούτως ή άλλως έχουν καταδικαστεί δια βίου να θυμούνται και να θρηνούν αλλά αυτό που προσπαθούν να περάσουν μέσα από τον αγώνα τους είναι αφυπνίσουν τους υπόλοιπους γονείς να εκπαιδεύσουν σωστά τα παιδιά τους αφενός και αφετέρου στην πολιτεία να πάρει τα κατάλληλα μέτρα.

Τέλος, η κα Καθολική Κακιού μέλος και νομική σύμβουλος της ΕΥΘΥΤΑ, εστίασε σε ένα από τα μηνύματα της φετινής παγκόσμιας ημέρας μνήμης, που είναι η απονομή δικαιοσύνης. Μεταξύ άλλων, ζητούν ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης σε υποθέσεις που αφορούν θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς από τροχαίες συγκρούσεις, περιορισμό των αναβολών κ.α. Επίσης, έχουν θέσει το ζήτημα της άμεσης στέρησης της άδειας οδήγησης μέχρι το δικαστήριο (σ.σ. της τελεσίδικης απόφασης) σε όσους εμπλέκονται σε θανατηφόρο τροχαίο ή σοβαρό τραυματισμό.