Γ. Γλυνός: το ΤΕΕ οφείλει να έχει  λόγο στις τοπικές πολιτικές

Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου επανακαθορίζοντας το ρόλο του , μπορεί να βγει μπροστά για τα προβλήματα του τόπου, τονίζει σε συνέντευξή του στη “Ροδιακή” ο επικεφαλής της παράταξης “Δωδεκανησιακή Πρωτοβουλία Μηχανικών” (ΔΩΠΡΩΜΗ) κ. Γιάννης Γλυνός, αναφερόμενος παράλληλα στα προβλήματα των μηχανικών.
Επισημαίνει μεταξύ άλλων την κρίση που υπάρχει και την ανάγκη να υπάρξουν πρωτοβουλίες επίλυσής της, το ρόλο του ΤΕΕ, την αναβάθμιση του ρόλου των νέων μηχανικών στο Κτηματολόγιο Ρόδου και την ανάγκη να υπάρχει συνεργασία με τους άλλους τοπικούς φορείς.

 Μπορεί να υπάρξει αναστροφή στην κρίση που βαρύνει τον κλάδο των μηχανικών και που στην περιοχή μας είναι ιδιαίτερα υπαρκτή;

Η κρίση τόσο σε Πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο είναι η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν όλοι οι συνάδελφοι του κλάδου μας. Η ανάγκη για επανεκκίνηση δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν, όσο κλισέ και αν ακούγεται. Είναι γεγονός ότι όσο  καθυστερούμε να αναλάβουμε δράση τόσο αργεί και η ανάκαμψη που ούτως η άλλως δεν θα είναι γρήγορη.

Η εξυγίανση του θεσμικού περιβάλλοντος ( φορολογικό, ασφαλιστικό ) προϋποθέτει στενή, συνεχή, συστηματική και συνεπή συνεργασία με όλα τα Περιφερειακά ΤΕΕ της Ελλάδος .

Μέσα από το σχεδιασμό ενός 10ετούς προγράμματος,  μελέτες, προτάσεις, δράσεις και συνεργασίες με τους φορείς και τους  συλλόγους  της Δωδεκανήσου, το ΤΕΕ  μπορεί και οφείλει να έχει πρωταρχικό ρόλο στην πολυπόθητη και αναγκαία ανάκαμψη

Πιστεύετε ότι το ΤΕΕ εκτός του θεσμικού του ρόλου ως «τεχνικού Συμβούλου της Πολιτείας», πρέπει να έχει πιο διεκδικητικό ρόλο στην επίλυση των προβλημάτων του τόπου;
Το ΤΕΕ οφείλει να έχει λόγο τόσο σε επίπεδο τοπικών πολιτικών όσο και σε επίπεδο  εθνικών πολιτικών. Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου, επανακαθορίζοντας το ρόλο του μπορεί να βγει 'μπροστά' αναδεικνύοντας  χρονίζοντα ζητήματα, έργα σε εκκρεμότητα, δράσεις σε αναμονή.
Το ΤΕΕ ως φορέας έχει την τεχνογνωσία, την εμπειρία, να προτείνει και να συνδράμει στην υλοποίηση αλλά και στην άρση των αδιεξόδων

Πώς σκοπεύετε να αναβαθμίσετε το ρόλο των Νέων Μηχανικών Δωδεκανήσου;
Οι νέοι μηχανικοί όπως και κάθε νέος επιστήμονας και επαγγελματίας, έχουν ανάγκη από στήριξη και πληροφόρηση. Η δημιουργία του Τομέα Υποστήριξης Νέων Μηχανικών σκοπό έχει τη διαρκή καθοδήγηση και διευκόλυνση των νέων συναδέλφων τόσο επί των θεμάτων όσο και επί των διαδικασιών.

Το γραφειοκρατικό κομμάτι είναι τεράστιο και η νομοθεσία περίπλοκη και χρειάζεται το ΤΕΕ, ως θεσμικό όργανο, να παίξει επικουρικό και καθοδηγητικό ρόλο προς τα νέα μέλη του. Οι Νέοι Μηχανικοί της παράταξής μας οι οποίοι  απασχολούνται  στο Δημόσιο γνωρίζοντας εκ των έσω τις δυσκολίες είναι διατεθειμένοι να οργανώσουν  και να στηρίξουν αυτόν τον τομέα.

To ΤΕΕ Δωδεκανήσου με τον προσωποκεντρικό του χαρακτήρα, αποτυγχάνει. Άμεσα  θα πρέπει  να γίνει αναβάθμιση των Διοικητικών του Οργάνων προκειμένου να υπάρξει συλλογική δομή και λειτουργία και συμμετοχή του συνόλου των Νέων συναδέλφων σε αυτά.

Στο Κτηματολόγιο Ρόδου τι πρέπει να γίνει για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κόσμου και των μηχανικών;
«Πολλοί δε έσονται πρώτοι έσχατοι..» μας ταιριάζει απόλυτα . Είναι ασύλληπτο το πως καταφέρνουμε σε αυτό τον τόπο σε σημαντικές δομές, από πρωτοπόροι να γινόμαστε ουραγοί. Το ίδιο συνέβη  και με το Κτηματολόγιο.

Το Κτηματολόγιο σήμερα δεν μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα και γρήγορα στις ανάγκες όσων χρειάζονται τις υπηρεσίες του. Ο εκσυγχρονισμός του σύμφωνα με τις νέες τεχνολογίες είναι απαραίτητος.  Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου πλέον, μέσα από τα συλλογικά του όργανα,  πρέπει να συζητήσει  σοβαρά το εν λόγω πρόβλημα και να προτείνει λύσεις που ωφελούν την κοινωνία στο σύνολό της.

Θεωρείτε επιβεβλημένη τη συνεργασία με τους άλλους τοπικούς φορείς και σε ποια βάση;
Η συνεργασία και η αλληλοϋποστήριξη ανάμεσα στο ΤΕΕ και τους άλλους τοπικούς φορείς είναι επιβεβλημένη ώστε να διαμορφωθεί ένα νέο πρότυπο παρεμβάσεων.  

Οι συνεργασίες πρέπει να γίνονται μέσα από δράσεις με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και όχι με τρόπο αποσπασματικό και επιφανειακό όπως έχουμε συνηθίσει να γίνεται.
Όσοι υιοθετούν τη ρητορική συνεργασίας η οποία δεν εφαρμόζεται ποτέ,  θα μας βρουν απέναντί τους.