Ελεύθεροι πατέρας και γιοί  που κατηγορούνται για κλοπές

Ελεύθεροι αφέθηκαν χθες μετά τις απολογίες τους ο 39χρονος αθίγγανος πατέρας και οι δύο του γιοι ηλικίας 18 και 14 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι κατηγορούνται για κλοπές κοσμημάτων, αλουμινίων και χαλκοσωλήνων από σπίτια, οικόπεδα και αγροκτήματα του νησιού μας!

Συγκεκριμένα, με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακρίτριας οι δύο γιοι αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς το διάστημα τέλεσης των αδικημάτων ήταν ανήλικοι και ο πατέρας με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης του μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Και οι τρεις κατηγορούμενοι συνοδευόμενοι από τη συνήγορο τους κ. Κατερίνα Μαραγκού βρέθηκαν διαδοχικά χθες το μεσημέρι ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου όπου και αρνήθηκαν τα όσα τους καταλογίζονται.

Πιο συγκεκριμένα, ο 39χρονος πατέρας ισχυρίστηκε ότι το διάστημα που είχαν γίνει οι κλοπές εκείνος εκτελούσε πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας και δεν γνώριζε κάτι για όσα φέρονται να έκαναν οι γιοι του.

Αλλά και ο 14χρονος γιος ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε πως όλα αυτά τα αντικείμενα που φόρτωνε στο αμάξι ο αδελφός του τα έκλεβε καθώς τα έπαιρναν από χωράφια και ήταν παραπεταμένα. Έτσι είχε την εντύπωση ότι ήταν παλιά και δεν ανήκαν σε κάποιο, ενώ τόνισε ότι εκείνος πήγαινε μαζί με τον αδελφό του για βόλτα.
Ο 18χρονος από τη πλευρά του ισχυρίστηκε ότι μόνο σε μία περίπτωση αφαίρεσε αντικείμενα και όχι σε όλες τις λοιπές που του καταλογίζουν, για τις οποίες και δήλωσε άγνοια.

Πατέρας και γιοι αλλά και ένας ακόμη 14χρονος ΡΟΜΑ που εμπλέκεται στην υπόθεση, είχαν εντοπιστεί τον Ιανουάριο του 2016 μετά από «έφοδο» που είχαν κάνει οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου στον καταυλισμό των ΡΟΜΑ στο Καρακόνερο, και σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για πέντε κλοπές και μία απόπειρα κλοπής!
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, δράστες έδρασαν από τον Οκτώβριο έως και τέλος Δεκεμβρίου 2015 σε Θεολόγο, Φαληράκι και Κολύμπια!

Αναλυτικότερα και όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, μετά από ενδελεχή αξιολόγηση στοιχείων σκιαγραφήθηκε ο τρόπος δράσης των κατηγορουμένων (modus operandi) οι οποίοι ενεργώντας με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, κινούνταν με φορτηγό αυτοκίνητο σε διάφορες περιοχές και εισέρχονταν σε κατοικίες, οικόπεδα και αγροκτήματα απ’ όπου αφαιρούσαν, μεταξύ άλλων, κοσμήματα, αλουμίνια και χαλκοσωλήνες.

Για εντοπισμό των δραστών και την πλήρη διακρίβωση της εγκληματικής τους δραστηριότητας, οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε προχθές το πρωί στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση στον καταυλισμό Ρομά στην περιοχή Καρακόνερο Ρόδου.

Από την εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι:
• Την 10.10.2015 το μεσημέρι στην περιοχή Θεολόγος, παραβίασαν αποθήκη και αφαίρεσαν από τον περιβάλλοντα  χώρο αντικείμενα αλουμινίου

• Την 24.11.2015 το μεσημέρι στα Κολύμπια, αφαίρεσαν από αυλή κατοικίας είδη υπόδησης
• Την 23.10.2015 το μεσημέρι στην Ιαλυσό, μπήκαν από ανασφάλιστο παράθυρο σε κατοικία και αφαίρεσαν κοσμήματα

• Την 26.11.2015 πρωινές ώρες στην περιοχή Θεολόγος, αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν αλουμίνια αντικείμενα από ιδιόκτητο οικόπεδο

• Την 26.11.2015 πρωινές ώρες στην περιοχή Θεολόγος, αφαίρεσαν  χαλκοσωλήνες, τζαμόπορτες και αντικείμενα αλουμινίου από αγρόκτημα

• Την 28.12.2015 στο Φαληράκι, παραβίασαν αποθήκη αφαίρεσαν 150 ξαπλώστρες
Το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν οι δράστες κατασχέθηκε, ενώ οι ίδιοι δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης των χρονικών ορίων του αυτοφώρου.