Ιδιαίτερα αισιόδοξη για το 2017 η υπουργός Τουρισμού

Την εκτίμηση ότι το 2017 οι αφίξεις τουριστών θα ξεπεράσουν τα 27 εκατομμύρια εξέφρασε η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά μιλώντας στο ραδιόφωνο 102fm της ΕΡΤ3, επ'ευκαιρία της παρουσίας της στην έκθεση τουρισμού "Philoxenia and Hotelia". Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και η προσέλκυση τουριστών από περισσότερες χώρες ενισχύει αυτή την εκτίμηση, σημείωσε η υπουργός. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η παρουσία του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα, όπως τονίστηκε.

Παραμένοντας στο σκέλος των αφίξεων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης σε πρόσφατη ανάρτηση του στο Twitter τόνισε ότι για το 2016 επιβεβαιώνονται οι αρχικές εκτιμήσεις του Συνδέσμου για 1,5 εκατομμύριο περισσότερους τουρίστες σε σχέση με πέρυσι.

Μεταξύ άλλων στην ομιλία της η κ. Κουντουρά τόνισε τα εξής:
«Το 2017 συνεχίζουμε στη βάση της εθνικής τουριστικής πολιτικής που εφαρμόζουμε από το 2015 και που έχει ήδη αποδώσει και προχωράμε με συγκεκριμένες στρατηγικές κατευθύνσεις και στόχους.

Επιδιώκουμε ακόμη πιο δυναμική παρουσία της Ελλάδας στο εξωτερικό με διαφημιστική εκστρατεία προώθησης και προβολής της ως μοναδικό παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό για τουρισμό 365 μέρες το χρόνο.

Ενισχύουμε τη συνδιαφήμιση, με τους μεγαλύτερους tour operators για την αύξηση των τουριστικών πακέτων σε σχέση με το 2016.

Σχεδιάζουμε την  περαιτέρω επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου για το 2017 στο πλαίσιο των συμφωνιών μας με τους συνεργάτες μας στο εξωτερικό.

Προωθούμε την εντατική διείσδυση μας στις νέες αγορές που ανοίξαμε στη Μέση Ανατολή, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, την Κίνα και την Νότιο Κορέα, με στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού πολυτελείας και την αύξηση των εσόδων από την προσέλκυση τουριστών υψηλών ταξιδιωτικών δαπανών.

Η Αμερική είναι μία πολύ σημαντική αγορά που είχε αφεθεί να ατονήσει στο παρελθόν. Με τις πρωτοβουλίες που αναλάβαμε και με την στήριξη της Ελληνικής Ομογένειας, καταφέραμε το 2016 τρεις αμερικανικές εταιρείες - αντί μίας το 2015- να πραγματοποιηθούν απευθείας δρομολόγια για την Ελλάδα, αυξάνοντας κατά 50% τις διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις. Για το 2017, ήδη μία εξ αυτών ανακοίνωσε την έναρξη των νέων δρομολογίων της από τις 15 Απριλίου.

Επενδύουμε επίσης και σε  ανερχόμενες  για τον ελληνικό τουρισμό αγορές της Ευρώπης όπως η Πολωνία η Σερβία και η Ρουμανία.

Δίνουμε έμφαση στην ανάδειξη και προβολή νέων προϊόντων και υπηρεσιών θεματικών τουρισμού, και συνεργαζόμαστε με τις Περιφέρειες και τον ιδιωτικό τομέα για την προώθηση της Ελλάδας ως παγκόσμιου ελκυστικού προορισμού για τουρισμό 365 μέρες το χρόνο.
Υλοποιούμε   στοχευμένη επικοινωνία και προώθηση σε κάθε χώρα-στόχο  μέσα από τις  μεγαλύτερες παγκόσμιες ταξιδιωτικές πλατφόρμες μέσα από δορυφορικά τηλεοπτικά δίκτυα και αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία διαφήμισης, διαδικτυακά και offline, μέσα από εξειδικευμένα τουριστικά περιοδικά, με τα μέσα που μας συνδέουν με την ελληνική ομογένεια αλλά και τα ξένα μέσα στις αγορές του εξωτερικού.

Στοχεύουμε στη  συστηματική ανάδειξη νέων προορισμών της Ελλάδας, λιγότερο γνωστών στο εξωτερικό, μέσα από την προώθηση της ιδιαίτερης τουριστικής τους ταυτότητας στις αγορές στόχους και την ενίσχυση της απευθείας σύνδεσής τους με αγορές του εξωτερικού.

Επιταχύνουμε τις διαδικασίες για την προώθηση και προσέλκυση νέων επενδύσεων, ως αναγκαία συνθήκη για την συνέχιση των υψηλών επιδόσεων και την διαφοροποίηση και ενίσχυση της ποιότητας του προσφερόμενου προϊόντος.

Την τελευταία διετία έχει αυξηθεί το εγχώριο και διεθνές ενδιαφέρον για νέες τουριστικές επενδύσεις υψηλής ποιότητας και εκτιμούμε ότι θα συνεχιστεί με ακόμη υψηλότερους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια.

Πραγματοποιούμε επαφές με οικονομικούς και επενδυτικούς φορείς του εξωτερικού και με Ομίλους που διερευνούν πλέον συγκεκριμένες ευκαιρίες.

Διαμορφώνουμε συνθήκες για ένα πιο φιλικό και ελκυστικό περιβάλλον για τους υποψήφιους επενδυτές, και προωθούμε ταχύτερα τις διαδικασίες μέσω της υπηρεσίας one-stop-shop του υπουργείου.

Ήδη σε διάφορα στάδια εγκρίσεων βρίσκονται 140 σχέδια που είχαν υποβληθεί την τελευταία διετία στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου νέων  τουριστικών καταλυμάτων 4 και 5 αστέρων  και υφιστάμενων καταλυμάτων σε όλη τη χώρα για έργα αναβάθμισης ή και επέκτασης.
Έχοντας προετοιμάσει το έδαφος, επιδιώκουμε το 2017 να αποτελέσει αφετηρία για την υλοποίηση νέων τουριστικών επενδύσεων με έμφαση στην ποιότητα.

Με βάση τον προϋπολογισμό που έχουμε εξασφαλίσει, οι ενισχύσεις προς τις υφιστάμενες και νέες  μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις θα ξεπεράσουν τα 210 εκατ. ευρώ μέσω δύο προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα για επενδύσεις εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υφιστάμενων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων με προϋπολογισμό 90 εκατ. ευρώ, βρίσκεται ήδη στο στάδιο της αξιολόγησης των προτάσεων που έχουν υποβληθεί. Στις αρχές του 2017 προγραμματίζουμε την προκήρυξη του νέου προγράμματος για την ίδρυση νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων.

Συμμετέχουμε για πρώτη φορά σε συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας INTERREG για έργα:
- εξοικονόμησης ενέργειας των μικρών καταλυμάτων
- ανάπτυξης δικτύου καταδυτικών πάρκων και προώθησης του καταδυτικού τουρισμού στην Ελλάδα και την Κύπρο.
- πρότυπης εφαρμογής για έξυπνα κινητά και ανάπτυξης του ιαματικού τουρισμού στη διασυνοριακή περιοχή με τη Βουλγαρία.
-ειδικής εφαρμογής μετεωρολογικών προβλέψεων για το θαλάσσιο τουρισμό στην περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου.

Επιδιώξαμε να βελτιώσουμε και να εκσυγχρονίσουμε διατάξεις που αποτελούσαν τροχοπέδη στην ανάπτυξη, με στόχο να διευκολύνουμε την καθημερινότητα των επιχειρήσεων στη λειτουργία τους και να τους δώσουμε τη δυνατότητα νέων επενδύσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Προχωρήσαμε στην κατάργηση του αναχρονιστικού  από το 1986 καθεστώτος των Περιοχών Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης προκειμένου να ανοίξουμε το δρόμο για νέες επενδύσεις και αναβαθμίσεις των τουριστικών καταλυμάτων μέχρι τριών αστέρων που είτε είχαν κλείσει και δεν μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν ή που λειτουργούσαν αλλά αδυνατούσαν να προχωρήσουν σε αναβάθμιση της κατηγορίας τους και τον εκσυγχρονισμό τους. Μέσω της κατάργησης των ΠΕΤΑ, δίνουμε πλέον τη δυνατότητα στα καταλύματα αυτά να ενταχθούν στα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ.  

Αναμένουμε  άμεσα τη νομοθέτηση από το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών του εθνικού σχεδίου για την οριστική αντιμετώπιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην οικονομία διαμοιρασμού, το γνωστό ως sharing economy, που αποτελεί ένα από τα κύρια αιτήματα του τουριστικού κλάδου.

Διαβουλευτήκαμε με όλους τους φορείς, εργαστήκαμε συστηματικά και καταθέσαμε από τον περασμένο Ιούνιο την πρότασή μας στην κοινή ομάδα εργασίας των δύο υπουργείων με στόχο τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας του τουριστικού μας προϊοντος, την ενθάρρυνση της νόμιμης και υγιούς δραστηριότητας, και την άμβλυνση του αθέμιτου ανταγωνισμού και των στρεβλώσεων στην αγορά.

Συνυπολογίσαμε τις ιδιαίτερες συνθήκες λόγω της νησιωτικότητας και καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις στη βάση των ιδιαίτερων γεωγραφικών και πληθυσμιακών κριτηρίων για τα νησιά, καθώς και τον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων στις μισθώσεις.
Υπήρξε μία καθυστέρηση από τους θεσμούς στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, σήμερα όμως είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας πούμε ότι ολοκληρώνεται και σύντομα θα ανακοινωθεί.

Μέσα στον τελευταίο χρόνο, προχωρήσαμε σε 11 κύριες νομοθετικές ρυθμίσεις και ΚΥΑ για την επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων στην αδειοδότηση και το πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων σε όλο το φάσμα του τουριστικού κλάδου, των τουριστικών καταλυμάτων, των  χιονοδρομικών κέντρων, των ιαματικών εγκαταστάσεων, των ορειβατικών καταφυγίων,  των επιχειρήσεων εκμίσθωσης αυτοκινήτων.

Δώσαμε ιδιαίτερη βάση στην ταχύτατη αναγνώριση των φυσικών πόρων ως ιαματικών από τις αρχές του έτους και στην άρση των αγκυλώσεων στην λειτουργία των ιαματικών εγκαταστάσεων. Νομοθετήσαμε τον διαχωρισμό των φυσικών εκροών υδάτων των ιαματικών εγκαταστάσεων από οποιασδήποτε μορφής λύματα, και με αυτόν τον αποχαρακτηρισμό λύσαμε το καίριο ζήτημα της αδειοδότησης των κέντρων και επιχειρήσεων ιαματικού τουρισμού.

Πρόθεσή μας είναι να δημιουργήσουμε άμεσα το νέο πλαίσιο για την ενθάρρυνση επενδύσεων ιαματικού τουρισμού και τουρισμού υγείας σε όλη τη χώρα, που μπορούν να προσελκύσουν τουρισμό όλο το χρόνο και να δημιουργήσουν νέες και σταθερές πηγές εσόδων και απασχόλησης για τους προορισμούς και τις τοπικές κοινωνίες.

Το επόμενο διάστημα προωθούμε νομοθετικές ρυθμίσεις που βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας για :
Το θεσμικό πλαίσιο των τεχνικών προδιαγραφών για εγκαταστάσεις μονάδων ιαματικής θεραπείας και των κέντρων ιαματικού τουρισμού-θερμαλισμού & θαλασσοθεραπείας.
To θεσμικό  πλαίσιο των τεχνικών προδιαγραφών για τη λειτουργία παραδοσιακών ξενώνων.
Ολοκληρώνουμε τα νέα οργανογράμματα Υπουργείου και του ΕΟΤ, με στόχο την ενδυνάμωση των υπηρεσιών και τη δημιουργία νέων Διευθύνσεων.

Προβλέπεται η αναβάθμιση του τμήματος των εναλλακτικών μορφών τουρισμού για την οργάνωση και ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, με βασικούς άξονες τον πολιτιστικό τουρισμό, τον θρησκευτικό- προσκυνηματικό, τον ιατρικό και ιαματικό, τον συνεδριακό, τον θαλάσσιο τουρισμό (κρουαζιέρες και γιώτινγκ) τον τουρισμό υπαίθρου και τη γαστρονομία, και τον αθλητικό- προπονητικό τουρισμό.

Ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο  που θα επενδύσουμε σταθερά τα επόμενα χρόνια είναι το ανθρώπινο δυναμικό του τουρισμού μας.
Στην τουριστική πολιτική μας για τον εμπλουτισμό και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος, θέσαμε ως  προτεραιότητα την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης μέσα από την αναβάθμιση  των δύο  Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης και  των  8 ΙΕΚ του Υπουργείου  και την  επαναλειτουργία της Σχολής Ξεναγών.