Παγκόσμιος ποδηλατικός προορισμός η Ρόδος

Σπουδαίες ποδηλατικές διοργανώσεις διεθνούς βεληνεκούς θα γίνουν στο νησί μας τον ερχόμενο Μάρτιο κι Απρίλιο, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας με στήριξη και από την τοπική αυτοδιοίκηση για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Χθες στο ξενοδοχείο PLAZA, έναν από τους υποστηρικτές της συγκεκριμένης κίνησης, δόθηκε η συνέντευξη Τύπου προς ενημέρωση σχετικώς με τη διοργάνωση του UCI GRAN FONDO (θα γίνει 21-23 Απριλίου για ερασιτέχνες ποδηλάτες), όπως είχε γίνει και τον περασμένο Απρίλη αλλά και για τις δύο διοργανώσεις του Γύρου Ρόδου το Μάρτιο. Παρόντες ήταν ο διευθυντής των αγώνων από την Sport Tour Hellas Γιώργος Λεβεντάκης, ο πρόεδρος του Ροδήλιου, συνδιοργανωτή τους, Ιωάννης Παπασταματάκης και ο Ζώης Δρίβας ως εκτελεστικός διευθυντής τους.

Όπως ανέφερε ο Ιωάννης Παπασταματάκης, φέτος έγιναν πολύ που πιο γρήγορα οι κινήσεις για τη διοργάνωση αυτών των συναντήσεων, αφού, εκτός από ερασιτέχνες, το 2017 θα συμμετάσχουν και επαγγελματίες όπως παλαιότερα που η Ρόδος ήταν επίκεντρο της παγκόσμιας ποδηλασίας.

Σύμφωνα με το Γιώργο Λεβεντάκη, η Ρόδος ενδείκνυται λόγω κλίματος τόσο γι’ αγώνες όσο και για προετοιμασία αθλητών, ενώ σημαντικό είναι το γεγονός ότι υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από ποδηλάτες επαγγελματίες ξένων χωρών για τη συμμετοχή στις διοργανώσεις της Ρόδου μέσα στη νέα χρονιά.

Οι ομάδες αγκάλισαν από την αρχή το UCI GRAN FONDO και αυτό σήμανε το ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις συναντήσεις στο πλαίσιο του Γύρου Ρόδου, αφού ο Ροδήλιος ήταν αυτός που τον διατήρησε, για να γίνει ακόμη…μεγαλύτερος λόγω της παρουσίας αθλητών παγκόσμιου επιπέδου.

Χαρακτηριστικό είναι πως ομάδες από Αυστραλία, Καναδά, Ισραήλ, Κύπρο, Ολλανδία, Δανία, Γερμανία, Τουρκία και τα νησιά Τζέρσεϊ έχουν δηλώσει έως τώρα συμμετοχή, ξαφνιάζοντας ευχάριστα και τους ίδιους τους διοργανωτές.

Η τεράστια συμμετοχή των αθλητών αλλά και των συνοδών τους είναι ένα σπουδαίο όφελος για τον τουρισμό στο νησί, γι’ αυτό και οι αγώνες διοργανώνονται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και με τέτοιο τρόπο ώστε όσοι ταξιδέψουν στη Ρόδο να μείνουν όσο γίνεται περισσότερο και να απολαύσουν τις ποιοτικές υπηρεσίες.

Σημαντικό ρόλο στη διαμονή και τη μετακίνηση, όπως είπε ο κ Λεβεντάκης έπαιξε η στήριξη από το ξενοδοχείο PLAZA αλλά και την Aegean Airlines με τις προσφορές τους, αφού πολλοί ποδηλάτες το σκέφτονται να ταξιδέψουν στο νησί μας από το εξωτερικό λόγω της τεράστιας αναμονής σε αεροδρόμια για την ανταπόκριση των πτήσεων.

Στη συνέχεια ο Ζώης Δρίβας ανέλυσε τις διαδρομές και τους λόγους για τους οποίους επιλέχθηκαν ώστε να είναι ελκυστικές και για τους ξένους ποδηλάτες. Ο Τάκης Μιχαηλίδης, διευθυντής του ΡΟΑΝ, μετέφερε μήνυμα του υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού ο οποίος λόγω των υποχρεώσεών του δεν μπόρεσε να δώσει το παρών.

 

Στήριξη από την Περιφέρεια και τον Δήμο

Στην αίθουσα της συνέντευξης βρέθηκαν επίσης η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Μαριέττα Παπαβασιλείου και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Τέρης Χατζηιωάννου. Η Μαριέττα Παπαβασιλείου αναφέρθηκε περισσότερο στη στήριξη προς αυτούς τους αγώνες από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την επέκταση της τουριστικής περιόδου με τον ήδη υπάρχοντα εξοπλισμό αλλά και με ό, τι προμηθευτεί ως φορέας το επόμενο διάστημα, προκειμένου να στεφθούν με επιτυχία.

Από την πλευρά του, ο Τέρης Χατζηιωάννου έκανε λόγο για τον εξοπλισμό που άφησε και χρησιμοποιείται μέχρι τώρα ο διεθνής Γύρος της Ρόδου, αλλά και για τα οφέλη από το συγκεκριμένο αγώνα. Σημείωσε πως η ποδηλασία είναι ένας δυναμικός χώρος και μπορεί να υποστηρίξει τον τουρισμό βοηθώντας στην ανάπτυξη στην τοπική μας κοινωνία, ενώ δήλωσε πως και ο Δήμος Ρόδου θα παρέχει ό, τι μπορεί προς την κατεύθυνση της αθλητικής ανάπτυξης.

 

Οι αγώνες

Γκραν Πρι

Το Γκραν Πρι Γύρου της Ρόδου θα γίνει στις 5 Μαρτίου στην απόσταση των 185χλμ., με τους ποδηλάτες να ξεκινούν από τη Ρόδο, να φτάνουν έως την Κατταβιά από την ανατολική πλευρά του νησιού κι από κει μετά τη στροφή δεξιά θα κινηθούν προς τη δυτική για να τερματίσουν και πάλι μέσα στην πόλη.

 

Γύρος Ρόδου

Ο Γύρος Ρόδου έχει να κάνει με τρεις διαφορετικές διαδρομές ως ετάπ, μέσω των οποίων οι ποδηλάτες θα μπορούν να θαυμάσουν τις ομορφιές του νησιού μας. Αυτές έχουν όπως παρακάτω:

 

10 Μαρτίου, απόσταση 143χλμ.:

Ρόδος-Παραδείσι-Σάλακος-Λάερμα-Λάρδος-Λίνδος-αναστροφή και τερματισμός στη μαρίνα της Ρόδου.

 

11 Μαρτίου, απόσταση 167χλμ.

Ρόδος-Παραδείσι-Πεταλούδες-Ψίνθος-Ελεούσα-Πλατάνια-Λίνδος-Λάερμα-Άγιος Ισίδωρος-τερματισμός στο Παραδείσι.

 

12 Μαρτίου, απόσταση 165χλμ.

Ρόδος-Κολύμπια-Λίνδος-Γεννάδι-Βάτι-Προφύλια-Άγιος Ισίδωρος-Έμπωνα-Σάλακος και τερματισμός στο κέντρο της πόλης της Ρόδου.

 

Για το UCI GRAN FONDO

 

Ι. Ημερομηνία: Παρασκευή 21 Απριλίου 2017 ‘’UCI Rhodes GranFondo Tour’’
1o Εταπ
Εκκίνηση: 14:00
Εκκίνηση – Τερματισμός: Δημαρχείο Ρόδου. Θα υπάρξει προ εκκίνηση 3χλμ.
Απόσταση: 95χλμ.
Σημείωση: Από τον αγώνα αντοχής υπάρχει επίσης πρόκριση για το τελικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος για το συγκεκριμένο αγώνισμα.
Η διαδρομή του αγώνα είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα www.ugfws-Rhodes.gr
Συμφώνα με τους κανόνες της UCI οι αθλητές δεν επιτρέπονται να έχουν δίκη τους τεχνική υποστήριξη-συνοδεία!

II.
Ημερομηνία: Σάββατο 22 Απριλίου 2017 ‘’UCI Rhodes GranFondo Tour’’
2ο Εταπ
Εκκίνηση: 14:00
Εκκίνηση – Τερματισμός: Δημαρχείο Ρόδου. Θα υπάρξει προ εκκίνηση 6 χλμ.
Απόσταση: 113 χλμ.
Το 25% από κάθε κατηγορία συμμετεχόντων προκρίνεται αυτόματα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Επίσης το 25% της Γενικής Ατομικής του Γύρου προκρίνονται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
Σημείωση: Από τον αγώνα αντοχής υπάρχει επίσης πρόκριση για το τελικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος για το συγκεκριμένο αγώνισμα.
Η διαδρομή του αγώνα είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα www.ugfws-Rhodes.gr
Συμφώνα με τους κανόνες της UCI οι αθλητές δεν επιτρέπονται να έχουν δίκη τους τεχνική υποστήριξη-συνοδεία!

IΙΙ.
Ημερομηνία: Κυριακή 23 Απριλίου 2017 ‘’UCI Rhodes GranFondo Tour’’
Aτομική Χρονομέτρηση ΙΤΤ
Εκκίνηση: 09:00
Εκκίνηση – Τερματισμός: Δημαρχείο Ρόδου
Απόσταση: 21 χλμ.
Ο αγώνας ατομικής χρονομέτρησης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Απριλίου 2017, με εκκίνηση πρώτου αθλητή στις 09:00. Οι αθλητές θα ξεκινούν ανά 1 λεπτό. Από την ατομική χρονομέτρηση υπάρχει επίσης πρόκριση για το τελικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος για το συγκεκριμένο αγώνισμα.
Σημείωση: Επιτρέπεται η χρήση ποδηλάτων ατομικής χρονομέτρησης. 
Η διαδρομή του αγώνα είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα www.ugfws-Rhodes.gr
Συμφώνα με τους κανόνες της UCI οι αθλητές δεν επιτρέπονται να έχουν δίκη τους τεχνική υποστήριξη-συνοδεία!
Μετά τον τερματισμό των αθλητών δεν επιτρέπεται η επιστροφή τους από την τέντα της ηλεκτρονικής χρονομέτρησης.

Περιγραφή αγώνα: Οι συμμετέχοντες θα τοποθετηθούν σε γκρουπ και θα διανύσουν 10χλμ. Χ 2φορές με αναστροφή στην περιοχή εκκίνησης -τερματισμού. Θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό το σημείο σύμφωνα με τις υποδείξεις των διοργανωτών.

ΙV.
Ημερομηνία: Σάββατο 22 Απριλίου 2017 ‘’Rhodes GranFondo’’
Εμπειρίας/Experience
Εκκίνηση: 14:05
Εκκίνηση – Τερματισμός: Χωριό Μαριτσά
Απόσταση: 63 χλμ.
Η διαδρομή του αγώνα είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα www.ugfws-Rhodes.gr
Συμφώνα με τους κανόνες της UCI οι αθλητές δεν επιτρέπονται να έχουν δίκη τους τεχνική υποστήριξη-συνοδεία!