Χωρίς νερό έμεινε χθες  για αρκετές ώρες η Σορωνή

 Το «μαρτύριο της σταγόνας» έζησε από χθες και για πολλές ώρες η Σορωνή, καθώς διακόπηκε η υδροδότηση σε ολόκληρο τον οικισμό εξαιτίας αντλίας που κάηκε στη γεώτρηση της περιοχής.

 Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αυτό οφείλεται στην υπερκατανάλωση του νερού, σε συνδυασμό φυσικά και με τα μειωμένα αποθέματα ύδατος, λόγω της ανομβρίας που πλήττει τη Ρόδο.

 Ειδικότερα από χθες το απόγευμα ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου, ώστε να αποκατασταθεί όσο το συντομότερο δυνατό το πρόβλημα. Αρχικά με τις αγωνιώδεις προσπάθειες του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας κ. Αντώνη Σαββάκη, ο οποίος δεν μπορούσε να εντοπίσει τον υπεύθυνο υπάλληλο της ΔΕΥΑΡ για να τον ενημερώσει για το μέγεθος του προβλήματος, τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνει ενδεχομένως ο ίδιος, αλλά και για να μπορέσει να ενημερώσει τους κατοίκους του χωριού.

Στη συνεχεία ο κ. Σαββάκης κατάφερε να συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης κ. Δημήτρη Τσίκκη. Εκείνος με τη σειρά του έδωσε εντολή  να αναζητηθεί στις αποθήκες νέα αντλία και στη συνέχεια να ειδοποιηθεί ο εργολάβος να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αντικατάσταση της αντλίας.

Τελικά η ολοκλήρωση των εργασιών για την τοποθέτηση της νέας αντλίας πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα.

Από την γεώτρηση της ύδρευσης γίνεται και η άρδευση!
Μιλώντας χθες στην «Ροδιακή» ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σορωνής κ. Αντώνης Σαββάκης ανέφερε ότι εν μέρει το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός ότι η ύδρευση και η άρδευση γίνονται από την ίδια γεώτρηση και πως το πόσιμο νερό χρησιμοποιείται για στις καλλιέργειες.

Μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά πως «πρόκειται ξεκάθαρα για ψηφοθηρικές και πελατειακές λογικές που συνεχίζονται ακόμη και σήμερα. Γι’ αυτό και υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια πρόβλημα όχι μόνο στην Σορωνή, αλλά και στις Φάνες και στα Καλαβάρδα. Σε εμάς δε η αντλία που κάηκε είχε αντικατασταθεί πριν από μόλις έναν χρόνο, γεγονός που αποδεικνύει την καταπόνηση που υφίσταται».

Ζητούν άμεσα λύσεις
Συμπτωματικά μάλιστα λόγω του ότι το πρόβλημα υπήρχε όλο το προηγούμενο διάστημα, με εξαίρεση ένα περίπου δεκαπενθήμερο έπειτα από την βροχόπτωση, η Δημοτική Κοινότητα πήρε πριν από τρεις ημέρες συγκεκριμένες αποφάσεις τις οποίες θα θέσει υπόψη σήμερα του Δημήτρη Τσίκκη, ο οποίος θα επισκεφθεί την περιοχή.

Τα σημαντικότερα αιτήματα των Σορωνιατών είναι τα εξής:
1) Να γίνει άμεσα διαχωρισμός της ύδρευσης με την άρδευση

2) Να αντικατασταθούν τα χαλασμένα ρολόγια της ΔΕΥΑΡ στις καλλιέργειες, καθώς από εκεί γίνεται αφειδώς χρήση του νερού και να γίνονται αυστηροί έλεγχοι

3) Να ενεργοποιηθούν οι δύο ανενεργές γεωτρήσεις που δημιουργήθηκαν στη Σορωνή την περίοδο 2007-08, επί δημαρχίας του Δημήτρη Κρητικού και να συνδεθούν με το υφιστάμενο δίκτυο

4) Να επανδρωθεί η Δημοτική Ενότητα Καμείρου με προσωπικό της ΔΕΥΑΡ, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένας υδραυλικός για να εξυπηρετεί επτά οικισμούς, αλλά και ίδρυση γραφείου παραπόνων της Δημοτικής Επιχείρησης στην περιοχή

5) Να γίνει ανόρυξη νέας γεώτρησης ακριβώς δίπλα στην υφιστάμενη στην περιοχή του εργοστασίου της ΔΕΗ, η οποία θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για άρδευση. Στην ήδη υπάρχουσα, η στάθμη του νερού έχει πέσει σημαντικά, αφού το μεγαλύτερο μέρος χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.