Παγωμάρα και κατήφεια  επικρατεί στην αγορά της Ρόδου

Η αβεβαιότητα και η απαισιοδοξία για το μέλλον είναι τα χαρακτηριστικά της αγοράς της Ρόδου, όπως αναδείχτηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του δ.σ. του επιμελητηρίου Δωδεκανήσου προχτές το βράδυ.

Το σώμα αρκετά προβληματισμένο με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα κατέθεσε την ανησυχία του για την πορεία της οικονομίας και την επιβίωση των επιχειρήσεων, ενώ κατά τη συζήτηση αναδείχτηκε για μία ακόμα φορά η απαίτηση της κυβέρνησης προς της πολίτες για πρόσθετους φόρους ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, τη στιγμή που η εξοικονόμηση χρημάτων από τις περικοπές για τη λειτουργία του κράτους ανέρχονται σε μόλις 80 εκατομμύρια ευρώ.

Πολλοί μίλησαν για…τριτοκοσμική χώρα καθώς από μέρα σε μέρα νέα μέτρα και νέοι φόροι ανακοινώνονται, τσακίζοντας τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και οδηγώντας τες στο λουκέτο.

Όπως δήλωσε στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Πάππου, η ψυχολογία στην αγορά της Ρόδου σήμερα είναι άσχημη, βρίσκεται στο ναδίρ κάτι που διαπίστωσε και ο ίδιος επισκεπτόμενος αρκετά καταστήματα και μιλώντας με τους εμπόρους.

Η διαπίστωσή του ήταν ότι ο εμπορικός κόσμος της Ρόδου εμφανίζεται απαισιόδοξος για το μέλλον υπό τις υπάρχουσες συνθήκες. Η εικόνα που εμφανίζει σήμερα έχει τα χαρακτηριστικά της… παγωμάρας και της κατήφειας, ενώ για εορταστική διάθεση ούτε λόγος.

Βέβαια στη διαμόρφωση αυτής της εικόνας συνέβαλε και το γεγονός ότι η πορεία της αγοράς το καλοκαίρι στην περιοχή μας επίσης δεν ήταν ικανοποιητική. Και μπορεί οι αριθμοί να γνώρισαν στην πορεία της τουριστικής περιόδου ευημερία, αλλά το ταμείο κατέγραψε μείωση εσόδων που ξεπέρασε το 20%.

Όλα τα παραπάνω συζητήθηκαν στην προχτεσινή συνεδρίαση του σώματος μαζί με άλλα θέματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής όπως για παράδειγμα το ασφαλιστικό των ελεύθερων επαγγελματιών.

Μάλιστα είχε προσκληθεί να παραβρεθεί στη συνεδρίαση και ο Γιώργος Ρωμανιάς ώστε να ενημερώσει τα μέλη για το ασφαλιστικό όμως η επίσκεψή του αναβλήθηκε εν αναμονή των εξελίξεων καθώς αναμένονται νέα δεδομένα.

Επίσης συζητήθηκε και το θέμα του δημοτικού φόρου σε ότι αφορά, το ξεμπλοκάρισμα του ΑΦΜ των επαγγελματιών, καθώς όπως δήλωσε ο κ. Πάππου στη «Ροδιακή» αυτό εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί έως το τέλος του 2016.

Μάλιστα ζητήθηκε από τον υφυπουργό κ. Σαντορινιό και το βουλευτή κ. Καματερό να παρέμβουν στο νέο υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη ώστε να ρυθμιστούν με νόμο οι εκκρεμότητες που υπάρχουν για το θέμα αυτό.

Στην ίδια συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο διευθυντής της Εθνικής τράπεζας Ηλίας Ηλιάδης, ο οποίος ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους για τα «κόκκινα δάνεια» κυρίως στον κλάδο των επιχειρηματιών, αφού όπως υπογραμμίστηκε πρωτίστως καταβάλλεται προσπάθεια να αποπληρωθούν τα στεγαστικά δάνεια.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι εγκρίθηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του επιμελητηρίου για την επόμενη χρονιά.