Μ. Κόνσολας: «Η κυβέρνηση οδηγεί τους ελεύθερους επαγγελματίες σε "ξαφνικό" θάνατο»

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομίας και Ανάπτυξης, κατέθεσαν 34 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με πρωτοβουλία του Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνου Κόνσολα, με αφορμή την κυοφορούμενη εξαίρεση των ελεύθερων επαγγελματιών από τη δυνατότητα ένταξης στη διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού για χρέη προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες.

Οι Βουλευτές επισημαίνουν ότι μετά από αυτή την εξέλιξη όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν χρέη προς τις τράπεζες που αδυνατούν να τα αποπληρώσουν, θα έχουν, πλέον, να κάνουν με τα funds  και με την απειλή κατασχέσεων, ενώ όσοι έχουν χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία θα οδηγηθούν σε περιθωριοποίηση, «ξαφνικό» επαγγελματικό θάνατο και θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές και αστικές ευθύνες.

Παράλληλα, τονίζουν ότι τη στιγμή που τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ξεπεράσει τα 30 δις ευρώ και τα χρέη προς την εφορία τα 90 δις ευρώ, η εξαίρεση των ελεύθερων επαγγελματιών από τη δυνατότητα ένταξης στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, καθιστά οριστικά ανείσπρακτα αυτά τα ποσά.

Ανάλογη απώλεια εσόδων θα υπάρξει από τον επαγγελματικό θάνατο χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών που θα δουν τα ΑΦΜ τους να αδρανοποιούνται και να μην έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το επάγγελμά τους.

Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας αναφέρει:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ως αυτοσκοπό την παραμονή της στην εξουσία με κάθε τρόπο. Δεν διστάζει αν θυσιάσει τους ελεύθερους επαγγελματίες και να τους οδηγήσει στο απόλυτο αδιέξοδο».

Ερώτηση

Προς: Κύριο Υπουργό Οικονομικών, Κυρία Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κύριο Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης

ΘΕΜΑ: «Οι επιπτώσεις στην οικονομία αλλά και στην κοινωνία από τον αποκλεισμό των ελεύθερων επαγγελματιών από τη δυνατότητα εξωδικαστικού συμβιβασμού για χρέη προς το δημόσιο και τις τράπεζες»

Κύριοι Υπουργοί,

Η κυβέρνηση έχοντας, πλέον, ως μοναδικό αυτοσκοπό την παραμονή της στην εξουσία δεν διστάζει να τα αποδέχεται και να τα υπογράφει όλα, προσποιούμενη ότι διαπραγματεύεται.

Δεν διστάζει να θυσιάζει τους ελεύθερους επαγγελματίες, θεωρώντας προφανώς ότι η πλειοψηφία τους δεν αποτελεί ψηφοφόρους της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η κυοφορούμενη εξαίρεση των ελεύθερων επαγγελματιών από τη δυνατότητα ένταξης στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού για χρέη προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο είναι δεδομένο ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για την εθνική οικονομία, ενώ θα οδηγήσει στο περιθώριο και σε «ξαφνικό» επαγγελματικό θάνατο χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες.

Ουσιαστικά, όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν χρέη προς τις τράπεζες που αδυνατούν να τα αποπληρώσουν, θα έχουν πλέον να κάνουν με τα funds και με την απειλή κατασχέσεων, ενώ όσοι έχουν χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, θα οδηγηθούν σε περιθωριοποίηση, «ξαφνικό» επαγγελματικό θάνατο και θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές και αστικές ευθύνες.

Ο αποκλεισμός των ελεύθερων επαγγελματιών από τη δυνατότητα ένταξης στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού στερεί έσοδα από το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, έσοδα που θα μπορούσαν να προέλθουν από ένα νέο διακανονισμό μέσω της διαδικασίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Τη στιγμή, μάλιστα, που τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ξεπεράσει τα 30 δις ευρώ και τα χρέη προς την εφορία τα 90 δις ευρώ, η εξαίρεση των ελεύθερων επαγγελματιών από τη δυνατότητα ένταξης στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, καθιστά οριστικά ανείσπρακτα αυτά τα ποσά.

Ανάλογη απώλεια εσόδων θα υπάρξει από τον επαγγελματικό θάνατο χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών που θα δουν τα ΑΦΜ τους να αδρανοποιούνται και να μην έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το επάγγελμά τους.

Είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν η κυβέρνηση διαθέτει μια έστω στοιχειώδη αναλογιστική μελέτη για αυτές τις επιπτώσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί

1. Εάν ισχύουν οι διαρροές για τον αποκλεισμό των ελεύθερων επαγγελματιών από την ένταξή τους στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού για χρέη που έχουν προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες.

2. Εάν η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει τις επιπτώσεις στην εθνική οικονομία, στα δημόσια έσοδα αλλά και τις κοινωνικές συνέπειες από μια τέτοια εξέλιξη.

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Α/Α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

1. Κόνσολας Μάνος Βουλευτής Δωδεκανήσου

2. Ανδριανός Ιωάννης Βουλευτής Αργολίδας

3. Αθανασίου Χαράλαμπος Βουλευτής Λέσβου

4. Αναστασιάδης Σάββας Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης

5. Αντωνιάδης Ιωάννης Βουλευτής Φλώρινας

6. Βαγιώνας Γιώργος Βουλευτής Χαλκιδικής

7. Βεσυρόπουλος Απόστολος Βουλευτής Ημαθίας

8. Βλάχος Γεώργιος Βουλευτής Αττικής

9. Βούλτεψη Σοφία Βουλευτής Β΄ Αθηνών

10. Γεωργαντάς Γεώργιος Βουλευτής Ν. Κιλκίς

11. Γεωργιάδης Άδωνις Βουλευτής Β΄ Αθηνών

12. Γιαννάκης Στέργιος Βουλευτής Πρέβεζας

13. Γιόγιακας Βασίλης Βουλευτής Θεσπρωτίας

14. Δαβάκης Θανάσης Βουλευτής Λακωνίας

15. Δημοσχάκης Αναστάσιος Βουλευτής Έβρου

16. Καββαδάς Αθανάσιος Βουλευτής Λευκάδας

17. Καλαφάτης Σταύρος Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης

18. Καραμανλής Αχ. Κώστας Βουλευτής Σερρών

19. Καράογλου Θεόδωρος Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης

20. Κασαπίδης Γιώργος Βουλευτής Κοζάνης

21. Κατσαφάδος Κώστας Βουλευτής Α΄ Πειραιώς

22. Κεδίκογλου Σίμος Βουλευτής Εύβοιας

23. Κέλλας Χρήστος Βουλευτής Λαρίσης

24. Κεραμέως Νίκη Βουλευτής Επικρατείας

25. Κεφαλογιάννη Όλγα Βουλευτής Α΄ Αθηνών

26. Κεφαλογιάννης Ιωάννης Βουλευτής Ρεθύμνου

27. Κουκοδήμος Κώστας Βουλευτής Πιερίας

28. Κυριαζίδης Δημήτρης Βουλευτής Δράμας

29. Μπουκώρος Χρήστος Βουλευτής Μαγνησίας

30. Μπούρας Αθανάσιος Βουλευτής Αττικής

31. Σκρέκας Κώστας Βουλευτής Τρικάλων

32. Σταμάτης Δημήτρης Βουλευτής Επικρατείας

33. Στύλιος Γιώργος Βουλευτής Άρτας

34. Φορτσάκης Θεόδωρος Βουλευτής Επικρατείας