Ετσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

>  Βογγύλια (γογγύλια) ξιδάτα
Παίρνουμε όσα βογγύλια1 θέλουμε και αφαιρούμε το μπροστινό τους μέρος, καθώς και τις ίνες πού έχουν. Επίσης αφαιρούμε τα φύλλα και τα κοτσάνια τους και αφήνουμε μόνο ένα-δύο μικρά φυλλαράκια, αν έχουν κοντά στο κοτσάνι τους. Τα πλένουμε καλά και τα κόβουμε σε φέτες χωρίς να τις ξεχωρίσουμε, για να μείνουν ολόκληρα. Αλατίζουμε ανάμεσα στις φέτες και βάζουμε και χάρδαλη (σιναπόσπορο) κοπανισμένη. Τ’ αφήνουμε σχεδόν μια μέρα να μαραθούν και μετά τα βάζουμε σε γυάλα. Γεμίζουμε με ξίδι. Σε λίγες μέρες είναι έτοιμα.
Τρώγονται με κάθε φαγητό σαν ορεκτικό.

1. Η Ρόδος έχει άφθονα γογγύλια. Δηλαδή τα καλλιεργούν, διότι τα τρώει ό κόσμος. Μοιάζουν με τα ραπάνια, είναι συνήθως κάπως μεγαλύτερα, είναι πλατύτερο και ασπρορόδινα στο χρώμα. Τρώγονται και ωμά.

>   Σαλαμούρα   ή   ΄Αρμη
Βάζουμε σ'ένα δοχείο νερό, ανάλογα με την ποσότητα σαλαμούρας πού θέλουμε να φτιάξουμε. Ρίχνουμε μπόλικο χοντρό αλάτι ή και ψιλό και ανακατεύουμε. Βάζουμε μέσα ένα άβραστο φρέσκο αυγό. Όταν αυτό ανεβεί στην επιφάνεια του υγρού και φανεί το τσόφλι του σε μέγεθος δίευρου περίπου, τότε ή σαλαμούρα είναι έτοιμη.

Αν τη σαλαμούρα την θέλουμε πιο ελαφριά, τότε το τσόφλι του αυγού πρέπει να φαίνεται λιγότερο.

 


 * Οι παραδοσιακές συνταγές φαγητών, γλυκών και γαλακτοκομικών εδεσμάτων της Ρόδου, περιλαμβάνονται στην  εντυπωσιακή εργασία – έρευνα που πραγματοποίησε  το Δημοτικό Σχολείο της Σαλάκου.

Ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία το διευθυντή του σχολικού συγκροτήματος κο Δημήτρη Ζώρζο καθώς  επίσης τους μαθητές και γονείς και τους κατοίκους της Σαλάκου που συνέβαλαν ουσιαστικά  στην ολοκλήρωση του βιβλίου.