Μια τηλεοπτική εκπομπή  με ιδιαίτερη σημειολογία

 Εκπομπή «Πρόσωπο προς Πρόσωπο» στον Τηλεοπτικό Σταθμό «ΘΑΡΡΙ», την περασμένη Τρίτη, διάρκειας τρεισήμισι και πλέον ωρών, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον χιλιάδων τηλεθεατών, τόσο για την εξαιρετική παρουσία γνωστών προσωπικοτήτων του πνεύματος και της κοινωνικής προσφοράς, όσο και για την θαυμάσια συμμετοχή εκπροσώπων της σημερινής Νεολαίας μας, που μέσα στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε, έδωσαν ελπίδα κι αισιοδοξία για ένα καλύτερο ‘Αύριο’.

Το πρόγραμμα «Πρόσωπο προς Πρόσωπο», του τηλεοπτικού Σταθμού «ΘΑΡΡΙ» ‘γιόρταζε’ την εκατοστή παρουσία του και όλοι οι καλεσμένοι, έδωσαν ξεχωριστή λαμπρότητα. Η εκπομπή, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον και τη συγκίνηση των τηλεθεατών, όχι μόνον από τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα, αλλά και από όλο το Βόρειο και Νοτιο-Ανατολικό Αιγαίο.

Πυρήνας της εκπομπής, από την «Αδελφότητας Κρητών Ρόδου Ψηλορείτης»,  ο Πρόεδρος / Συγγραφέας / Ηθοποιός Γιάννης Νιωτάκης, ο Α΄ Αντιπρόεδρος Αντώνης Ευαγγέλου Ξεπαπαδάκης, ο Β΄ Αντιπρόεδρος / Εκπαιδευτικός / Παιδαγωγός Μανώλης Τσιρακάκης, ο Γενικός Γραμματέας π. Εμμανουήλ Σκλιβάκης, η Ειδική Γραμματέας Μαρίνα Παπαδάκη.

Ο Καθηγητής Μουσικής / Συνθέτης/Ερμηνευτής Γιώργος Παραγιός με τους ταλαντούχους μαθητές του, η χαρισματική χορευτική Ομάδα με τους «Σταυραετούς», ενώ στα παρασκήνια παρέμενε ο Δάσκαλος Χορού Γιώργος Σακκομήτρος. Η παρουσία των νεαρών,  καθήλωσαν και ξάφνιασαν ευχάριστα όχι μόνον με το εξαιρετικό χορευτικό και μουσικό τους ταλέντο, αλλά και με το μεστό τους λόγο, για τη σημασία της παράδοσης, της Μουσικής και του Χορού.

Ο Υπεύθυνος τους Τηλεοπτικού Σταθμού «ΘΑΡΡΙ», π. Νεκτάριος Πόκκιας, διηύθυνε τη συζήτηση και οι παρεμβολές των υπέροχων Ομάδων Μουσικής και Χορού, όχι μόνον διατήρησαν το έντονο ενδιαφέρον των τηλεθεατών, αλλά έδωσαν με τον πιο εύπεπτο τρόπο μηνύματα αισιοδοξίας για το ‘Αύριο’.

Υπογράμμισαν τη σημασία της διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τον πλούτο της παράδοσης της κάθε περιοχής της Ελλάδας, το ρόλο της Τέχνης στη ζωή, που δεν είναι άλλος από τη χαρά και την ψυχαγωγία (που άγει-οδηγεί την ψυχή σε ανώτερα επίπεδα) κι αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους στόχους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά και της «Αδελφότητας Κρητών Ρόδου Ψηλορείτης».

Η παρουσία των Ιερωμένων π. Νεκτάριου Πόκκια και π. Εμμανουήλ Σκλιβάκη, ανέδειξαν τις πραγματικές διαστάσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που είναι η προσφορά υπηρεσιών στον Άνθρωπο – όπως χρειάζεται να είναι - όχι μόνον στον πνευματικό τομέα, αλλά και στον κοινωνικό, υπογραμμίζοντας τη συμμετοχή της Εκκλησίας σε όλα τα κοινωνικά δρόμενα του Σήμερα. Η παρουσία τους, απέδειξε ακόμα την Γνώση, τη Μόρφωση, την Παιδεία και την Ευρύτητα Πνεύματος που πρέπει να αναμένομε από την Ορθοδοξία μας, αλλά και από τους «Πολιτιστικούς» μας Συλλόγους.

Η «Αδελφότητα Κρητών Ψηλορείτης», με το ρητό του «Η καρδιά της Κρήτης χτυπάει στη Ρόδο», αποδεικνύει με τις ποικίλες δραστηριότητές, πως η πνευματική/πολιτιστική/ιστορική παράδοση της Κρήτης, τους εμπνέει σε κάθε τους δραστηριότητα, έχοντας πάντα στόχο την Παιδεία, την ανάδειξη της ένδοξης Ιστορίας μας και την Τέχνη, την συμπαράστασή τους προς τα μέλη της κοινωνίας μας που χρειάζονται οικονομική στήριξη.

Οι πολύμορφες εκδηλώσεις του «Ψηλορείτη», μας δίνονται με έναν  ιδιαίτερα εύπεπτο κι ευχάριστο τρόπο, στις επετειακές, ιστορικές, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και κοινωνικές εκδηλώσεις, με τα θεατρικά τους έργα, τις συνεργασίες τους με άλλους Πολιτιστικούς Συλλόγους, την παρουσία τους όχι μόνον στα χωριά της Ρόδου, αλλά και σε νησιά της Δωδεκανήσου, όπως πρόσφατα παρουσίασε η θεατρική τους Ομάδα την εξαιρετική παράσταση «Κοντζές και Διωματάρης» - ένα από τα 27  θεατρικά έργα του Γιάννη Νιωτάκη - με τους ερασιτέχνες ηθοποιούς του «Ψηλορείτη» που ξεπέρασαν τους επαγγελματίες ηθοποιούς με την διδασκαλία και αρωγή του Σκηνοθέτη Γιάννη Φλώρου.

Η τηλεφωνική επικοινωνία με τον γνωστό και πολυβραβευμένο Καθηγητή/Συγγραφέα Νίκο Ψιλάκη, ήταν επίσης μία ευχάριστη ‘εκπληξη’ για τους τηλεθεατές, όπως και τα εκατοντάδες ενθουσιώδη τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά μηνύματα που έλαβε η εκπομπή. Ο Πρόεδρος του «Ψηλορείτη» Γιάννης Νιωτάκης, που υπηρετεί από αυτή τη θέση επί 12 και πλέον χρόνια, έδωσε με τρεις μόνον λέξεις την πεμπτουσία της Ζωής και τους στόχους της Αδελφότητας Κρητών.

Όπως άλλωστε αναμενόταν από τον Συγγραφέα/Ποιητή Γιάννη Νιωτάκη, είπε πως στόχος και κίνητρο της Αδελφότητας – που θα έπρεπε να είναι στόχος και κίνητρο όλων μας, πρέπει να συμπληρώσομε εμείς οι ‘θεατές’ – είναι η «Ευθύνη», το «Καθήκον» και η «Αγάπη». Δεν παράλειψε την αναφορά του στον μεγαλύτερο φιλόσοφο/συγγραφέα της Εποχής μας Νίκο Καζαντζάκη, με το απόσπασμα από την «Ασκητική»: «Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου, έχω χρέος να σώσω τη γη. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω».

Μια θαυμάσια εκπομπή, που μας έδωσε με τον πιο ευχάριστο τρόπο, μαθήματα Ζωής, Ευτυχίας και Γνώσης. Απέδειξε, με τους προσκαλεσμένους της «Αδελφότητας Κρητών Ρόδου Ψηλορείτης», ότι η Ευτυχία βρίσκεται μέσα από την προσφορά Αγάπης.  Η Αγάπη, το ανώτατο αυτό συναίσθημα που διδάσκει με χίλιους τρόπους η Εκκλησία μας, είναι που οδηγεί το άτομο στην Πίστη και στην Ηθικότητα.

«Εκεί όπου υπάρχει μεγάλη Αγάπη, γίνονται πάντα Θαύματα», βεβαιώνουν οι γνώστες της Ζωής, και μας το απέδειξε η «Αδελφότητα Κρητών Ρόδου Ψηλορείτης», για μιάν ακόμα φορά και μέσα από την εξαιρετική εκπομπή της τηλεόρασης «ΘΑΡΡΙ», «Πρόσωπο προς Πρόσωπο» του π. Νεκτάριου Πόκκια.

Της Μαίρης Παπανδρέου