Το Σάββατο ημερίδα για τον  επαγγελματικό προσανατολισμό

Ημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού διοργανώνει η Λέσχη Lions Ρόδου, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, για την ενημέρωση των μαθητών, γονέων και κηδεμόνων τους, το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016, στις 17:00 στην νέα πτέρυγα του Νεστοριδείου Μελάθρου.

Στην εκδήλωση θα μπορέσουν να παρευρεθούν γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί, κηδεμόνες αλλά και όσοι πολίτες ενδιαφέρονται να μάθουν ή να αποκτήσουν μερικές γνώσεις για τον επαγγελματικό προσανατολισμό.

Η ημερίδα θα έχει δύο κεντρικές εισηγήσεις, η πρώτη με τίτλο «Σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Επιλέγοντας τον κατάλληλο δρόμο», από τον κ. Καραγιάννη Ιωάννη, Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών Ν.Α- Συγγραφέας και η δεύτερη «Προσωπικότητα- Σπουδές- Επάγγελμα: Μία άρρηκτη σχέση και μία εξελικτική διαδικασία», από την κ. Βλάχου Όλγα, Κοινωνιολόγος –Σύμβουλος Σταδιοδρομίας.

Στόχος της ημερίδας είναι να καταφέρουν οι μαθητές να ενημερωθούν για θέματα του επαγγελματικού προσανατολισμού, να δοθούν κατευθύνσεις  για την επιλογή των επαγγελμάτων που μπορούν να ακολουθήσουν και φυσικά όλα αυτά να διασυνδεθούν άμεσα με την αγορά εργασίας.

Οι θεματικές, τις οποίες θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν οι παρευρισκόμενοι είναι οι νομικές επιστήμες, εκπαίδευση, ιατρική, πληροφορική και οικονομία, τις οποίες θα εκπροσωπήσουνε κάποιοι από τον κλάδο του καθενός, μέλη της λέσχης αλλά και εκλεκτά πρόσωπα από την τοπική κοινωνία.
Η επιστημονική επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από την Λέσχη Lions Ρόδου είναι η Πρόεδρος, κ. Ιωάννα Τσάρπα, ο κ. Βλάσης Τσίνας και ο κ. Ευαγόρας Νικολάου.

Μερικοί αξιόλογοι καλεσμένοι και ομιλητές που έχουν κληθεί να παρευρεθούν στην ημερίδα είναι ο Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ-υποστράτηγος, κ. Βασίλειος Κουκουλομάτης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Δωδεκανήσου, κ. Φώτης Νικολόπουλος, ο κεντρικός Λιμενάρχης Ρόδου-Αντιπλοίαρχος, κ. Σπυρίδων Τάτης, ο επίκουρος καθηγητής διεθνών σχέσεων-διεθνούς πολιτικής και ευρωπαϊκής ενοποίησης, κ. Σωτήρης Ντάλης, η επίκουρη καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Λουΐζα Χριστοδουλίδου, ο Επίτιμος Σύμβουλός Οικονομικών και Εμπορικών υποθέσεων της Ελλάδας  κ. Φώτης Μανουσάκης και ο Επίτιμος Πρόξενος Βρετανίας στην Ρόδο, κ. Δημητριάδης, καθώς και πολλοί άλλοι.

Για την ημερίδα αυτή, πραγματοποιήθηκε χθες συνέντευξη τύπου στην αίθουσα εθιμοτυπίας του δημαρχείου, όπου μίλησαν η πρόεδρος της λέσχης Lions Ρόδου, κ. Ιωάννα Τσάρπα μαζί με τον κ. Καραγιάννη- Σχολικό σύμβουλο και εκπρόσωπο της διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δωδεκανήσου και τον κ. Νικολάου- Πρόεδρο της επιτροπής παιδείας της Λέσχης Lions Ρόδου.
Ο κ. Καραγιάννης δήλωσε σχετικά με την ημερίδα, ότι:

«Ο σκοπός μας είναι να ενημερώσουμε σε πρώτη φάση τους μαθητές, τους γονείς και κηδεμόνες, για το σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά  Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Το σύστημα πρόσβασης όπως είναι σήμερα, με όποιες αλλαγές έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, ώστε οι μαθητές έγκαιρα, από νωρίς να γνωρίζουν τον τρόπο πρόσβασης στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να πω ότι μας δίνεται η ευκαιρία με την εκδήλωση αυτή της λέσχης να ανοίξουμε το σχολείο προς την κοινωνία, προκειμένου οι δράσεις που γίνονται στο σχολείο , στο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου να περάσουν προς τα έξω για ένα ανοιχτό σχολείο, ανοιχτό στην κοινωνία με αλληλεπίδραση στην κοινωνία και όχι ένα σχολείο, το οποίο κλείνεται στον εαυτό του.

Θα ήθελα επίσης να πω ότι στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα  των σχολικών μονάδων, στο γυμνάσιο υπάρχει ως μάθημα,  στην τρίτη γυμνασίου, με την επωνυμία «επαγγελματικός προσανατολισμός» και δίνει την δυνατότητα στις τάξεις του Λυκείου μέσα από το θεσμό των ερευνητικών εργασιών, τα λεγόμενα πρότζεκτ , να αναπτυχθούν δράσεις που αφορούν την τοπική κοινωνία, σε συνδυασμό με τον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων.

Παρόλα αυτά έχουμε την άποψη ότι το σχολείο πρέπει να ανοίξει και άλλο τους ορίζοντές του σε αυτό το θέμα και μέσα στο σχολείο πρέπει να έρχονται διάφορες επαγγελματικές ομάδες ειδικών που να συμμετέχουν σε διάφορα πρότζεκτ, που πρέπει να γίνονται μέσα στο σχολείο προκειμένου οι μαθητές να λαμβάνουν μία ενημέρωση ολοκληρωμένη και όχι αποσπασματική όπως είναι δυστυχώς σήμερα.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων θα δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες και στους μαθητές να συνομιλήσουν με εκπροσώπους, από διάφορα επαγγέλματα σε ομάδες εργασίας που θα έχουν δημιουργηθεί στον χώρο του Νεστοριδείου Μελάθρου.

Άλλες δραστηριότητες της Λέσχης Lions Ρόδου

Αρχικά η Λέσχη Lions Ρόδου, το επόμενο έτος, συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής και 52 χρόνια ζωής στην Ρόδο, όπως μας πληροφόρησε ο κ. Νικολάου- Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Λέσχης Lions, ενώ η Λέσχη Ρόδου είναι η 4η λέσχη στον ελληνικό χώρο και ένας από τους πυλώνες δράσεων της διεθνούς οργάνωσης είναι η στήριξη των νέων. Στις 28 και 29 Ιανουαρίου 2017 λοιπόν, η λέσχη προγραμματίζει τη βράβευση των μαθητών και την συνδιάσκεψη που γίνονται για 17η χρονιά.

Το Σάββατο 28 Ιανουαρίου θα γίνει η συνδιάσκεψη των πρώτων μαθητών της Γ’ Λυκείου από όλα τα σχολεία του Ν. Δωδεκανήσου, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου και την Κυριακή 29 Ιανουαρίου θα γίνει η βράβευση στο Μετροπόλ.

Η εκδήλωση αυτή έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια και η εκτίμηση που έχει φαίνεται από το γεγονός ότι κεντρικός ομιλητής στην βράβευση των μαθητών θα είναι φέτος ο καθηγητής γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ο κ. Χαραλαμπάκης, ο οποίος επιμελήθηκε την έκδοση του χρηστικού λεξικού της Ακαδημίας. Αυτό το λεξικό θα είναι και δώρο προς τα παιδιά που θα πάρουν μέρος στην συνδιάσκεψη. 

Όλες αυτές οι εκδηλώσεις που γίνονται για τα παιδιά , εντάσσονται στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα των διεθνών στήριξης των νέων, όπως ήταν και ή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο για τον Παγκόσμιο διαγωνισμό αφίσας με θέμα την Ειρήνη και με την συμμετοχή παιδιών από 10 έως 13 ετών.