Το πρόγραμμα τουριστικής προβολής του Δήμου Πάτμου για το 2017

Ο Δήμος Πάτμου ενέκρινε τον προγραμματισμό Τουριστικής Προβολής του Δήμου για το έτος 2017.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία έντονη ανοδική πορεία στα ποσοστά της τουριστικής κίνησης στο νησί. Κατά τον Δήμο σε όλα αυτά τα δεδομένα έχει συμβάλλει σημαντικά και η δράση του σχετικά με την τουριστική προβολή του νησιού τόσο με τη συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όσο και με τη δημιουργία προωθητικού υλικού (κατασκευή ιστοσελίδας, προμήθεια έντυπου υλικού), αλλά και με την προβολή του νησιού σε μέσα και διαδίκτυο.

Επίσης καταλυτικής σημασίας για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου είναι οι ενέργειες που προωθούνται από την δημοτική αρχή για την καλύτερη ακτοπλοϊκή σύνδεση της Πάτμου με την υπόλοιπη Ελλάδα και οι οποίες ενέργειες έχουν μετατρέψει το νησί σε ένα κόμβο σύνδεσης των Δωδεκανήσων με την Κεντρική Ελλάδα, τις Κυκλάδες και το Βόρειο Αιγαίο.

Στόχοι για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή της Πάτμου το 2017 είναι να αναδειχτεί ακόμη περισσότερο το νησί ως τουριστικός προορισμός, να προβληθούν οι ομορφιές και οι ιδιαιτερότητες του τόπου, οι παραδόσεις του, τα ήθη του, οι πολιτιστικές του δράσεις και τα τοπικά του προϊόντα, αλλά και όλες οι δραστηριότητες / εμπειρίες που μπορεί ο εκάστοτε επισκέπτης να απολαύσει στο νησί της Αποκάλυψης.

Παράλληλα, στόχοι είναι να προωθηθεί ο θρησκευτικός και πολιτιστικός τουρισμός, αλλά και κάθε μορφή εναλλακτικού τουρισμού που μπορεί να υποστηρίξει το νησί, ώστε να επιτευχθεί η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η εντονότερη κίνηση κατά την χαμηλή θερινή σεζόν.

Τουριστικός Προγραμματισμός για το έτος 2017

- Προωθητικό Έντυπο Υλικό

- Προμήθεια memory stick τα οποία θα εμπεριέχουν τόσο τα βίντεο προβολής του νησιού, όσο και φωτογραφικό υλικό και πληροφοριακό για την Πάτμο, καθώς και το έντυπο υλικό σε ηλεκτρονική μορφή, ώστε να παρέχονται στα ραντεβού με tour operators και travel bloggers στις τουριστικές εκθέσεις.

- Εκτύπωση αφισών. Παρατηρήθηκε στις τουριστικές εκθέσεις ότι πολλοί επισκέπτες -  επαγγελματίες ενδιαφέρονται για τέτοιου είδους υλικό το οποίο κοσμεί κυρίως τα πρακτορεία τους και τους επαγγελματικούς τους χώρους.

- Επανέκδοση ήδη υπάρχοντος έντυπου υλικού, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο και μετάφραση του σε περαιτέρω ξένες γλώσσες.

- Διπλής όψης χάρτης μονοπατιών σε μορφή μπλοκ. Στη μία όψη θα υπάρχουν τα χαρτογραφημένα μονοπάτια και στην άλλη πληροφορίες για τις διαδρομές.

- Διπλής όψης χάρτης με τα κυριότερα προσκυνήματα του νησιού και τις εκκλησίες – εξωκλήσια που είναι επισκέψιμα σε μορφή μπλοκ, ως θρησκευτικός οδηγός για τον θρησκευτικό τουρισμό.

- Ημερολόγια 2018. Έχει καθιερωθεί πλέον ο δήμος να εκτυπώνει κάθε χρόνο ημερολόγιο με φωτογραφίες από το νησί και τη ζωή στην Πάτμο.

- Κατασκευή διαφημιστικών προωθητικών συσκευασιών (τσάντες), στις οποίες θα προστίθεται το έντυπο υλικό για να διανέμεται ως δώρο σε επιλεγμένους επισκέπτες του νησιού ή στα πλαίσια των δημοσίων σχέσεων.

- Προμήθεια καλλιτεχνικών αφισών (γκραβούρες) με εικόνες του νησιού, οι οποίες θα έχουν διακοσμητική χρήση και θα δίνονται σε επιλεγμένους επισκέπτες του νησιού και εντός των πλαισίων των δημοσίων σχέσεων του Δήμου Πάτμου.

- Δημιουργία δύο roll- up τα οποία θα χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες των τουριστικών εκθέσεων και θα βρίσκονται και στο τουριστικό γραφείο του δήμου. Το ένα στα αγγλικά κι το άλλο στα ελληνικά με εικόνες από την Πάτμο.

- Προμήθεια δημοτικού ενθυμίου (θυρεός π.χ.) για τους επισήμους επισκέπτες καθώς και όσους συμβάλουν στην προώθηση του νησιού.

- Δημιουργία Δημοτικού Λογοτύπου το οποίο θα χρησιμοποιείται σε όλα τα έντυπα του Δήμου Πάτμου.

Ενέργειες προβολής μέσω διαδικτύου

- Βελτίωση και συντήρηση της ιστοσελίδας του Δήμου Πάτμου. Μετάφραση αυτής σε τρεις επιπλέον γλώσσες (Γαλλικά, Ιταλικά, Ρωσικά ).

- Προβολή του προορισμού σε travel portals, blogs και σε ιστοσελίδες ταξιδιωτικών περιοδικών σε Ελλάδα και εξωτερικό.

- Προβολή του προορισμού σε ιστοσελίδες που προωθούν τους ειδυλλιακούς προορισμούς για γάμους στην Ελλάδα.

- Συνεργασία με εταιρεία που ειδικεύεται στον τομέα της τουριστικής ειδησεογραφίας και έχει μεγάλη και πολυετή εμπειρία στον τουριστικό κλάδο για αποστολή emails/newsletter με τουριστικά θέματα σε tour operators στο εξωτερικό και εσωτερικό, αλλά και αρθρογραφία για την Πάτμο ως τουριστικό προορισμό στην ιστοσελίδα της, καθώς και διαδικτυακή προώθηση του νησιού σε μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού.

- Συνεργασία με εταιρεία διαδικτυακού marketing προκειμένου να γίνει στοχευμένη προώθηση του προορισμού μέσω διαδικτύου, social media, αλλά και στοχευμένη εύρεση travel bloggers και tour operators για προβολή της Πάτμου.

- Συνεργασία με εξειδικευμένη εταιρεία στο Destination Branding.

- Τοποθέτηση banner στην αρχική σελίδα τουριστικού portal στο διαδίκτυο το οποίο θα παρέχει link στην ιστοσελίδα του δήμου Πάτμου.

- Αναπαραγωγή μέσω του Youtube Channel του Δήμου του οπτικοακουστικού προωθητικού υλικού (βίντεο) και σχετική αναπαραγωγή στην ιστοσελίδα του δήμου Πάτμου.

Περαιτέρω Προωθητικές Ενέργειες

- Παρουσίαση του νησιού σε ταξιδιωτικούς πράκτορες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε ημερίδες που θα διοργανώνονται με κύριο σκοπό την προβολή της Πάτμου ως τουριστικού προορισμού.

 - Καταχωρήσεις σε εφημερίδες και περιοδικά (Ελλάδα – εξωτερικό) είτε υπό τη μορφή αφιερώματος που θα συνοδεύεται και με φωτογραφικό υλικό, είτε υπό τη μορφή διαφήμισης προορισμού με τη δημιουργία μακέτας.

- Προβολή του νησιού σε ταξιδιωτικά περιοδικά σε Ελλάδα και εξωτερικό.

- Προβολή του νησιού σε τηλεοπτικά δίκτυα/ εκπομπές, αλλά και ραδιοφωνικά μέσα.

- Η φιλοξενία και περιήγηση δημοσιογράφων – travel bloggers – ειδικών τουριστικών εντύπων, travel blogs αλλά και εβδομαδιαίων περιοδικών είναι επιβεβλημένη, καθώς μπορεί να αποτελέσει όχημα διαφήμισης με χαμηλό κόστος και να έχει μεγάλη απήχηση, διότι η νέα τάση στον τουριστικό κλάδο είναι η εμπειρική διαφήμιση ενός τόπου.

- Λεπτομερής σχεδιασμός και οργάνωση του προγράμματος φιλοξενίας, το οποίο θα πρέπει πέρα από περιήγηση στην Πάτμο να περιλαμβάνει και πραγματοποίηση συναντήσεων με τοπικούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, οργάνωση ειδικών εκδηλώσεων προβολής της πολιτισμικής, γαστρονομικής, θρησκευτικής παράδοσης της περιοχής, κρουαζιέρα σε Μαράθι και Αρκιούς κ.λπ.

- Απόκτηση από το Δήμο Πάτμου φωτογραφικού υλικού, ώστε να διαθέτει επαρκές φωτογραφικό αρχείο το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιεί ελευθέρως σε όλες του τις προωθητικές ενέργειες.

- Σεμινάριο (workshop) προς τους επιχειρηματίες του νησιού προκειμένου να ενημερωθούν για τις δυνατότητες προβολής των επιχειρήσεων τους στο διαδίκτυο. Άμεσα θα ωφεληθούν οι ίδιοι και οι επιχειρήσεις τους και εμμέσως θα ωφεληθεί το νησί καθότι θα συμβάλλουν ακόμη περισσότεροι στην διαδικτυακή προβολή του.

- Λειτουργία του τουριστικού γραφείου του Δήμου Πάτμου.

- Επαφή με πλοιοκτήτριες εταιρείες κρουαζιέρας και παρουσίαση του νησιού με φωτογραφικό και πληροφοριακό υλικό.

- Δράσεις για δημιουργία hot- spot σημείων στο λιμάνι, στην Χώρα, καθώς και στη Μαρίνα, όπου ο εκάστοτε επισκέπτης θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και θα ωφελήσει κυρίως τον θαλάσσιο τουρισμό.

- Συνέχιση στην προβολή θεματικών εκδηλώσεων που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της προβολής του νησιού. Ενδεικτικά: Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Φεστιβάλ Γεύσης και Παράδοσης, Συναπάντημα Παραδοσιακών Χορών, Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής κ.λπ.

- Προβολή μέσω αφιερωμάτων του κατανυκτικού Πάσχα στο νησί της Αποκάλυψης.

- Δημιουργία βάσης δεδομένων (excel) με τα στοιχεία όλων των πρακτόρων / δημοσιογράφων και λοιπών ενδιαφερομένων για το νησί, ώστε να διατηρούμε επικοινωνία μαζί τους και να τους ενημερώνουμε για τις διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο νησί καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Πηγή: tornosnews.gr