«Αναμνήσεις και μνημεία του Αιγαίου» με τον φακό του Ρόμπερτ Μακ Κέιμπ

Στο πλαίσιο της επετειακής έκθεσης «Κυκλαδική Κοινωνία 5000 χρόνια πριν» το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει από 8 Δεκεμβρίου μέχρι 19 Μαρτίου την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Robert McCabe. Αναμνήσεις και μνημεία του Αιγαίου».

Κως 1954. Θραύσμα από αρχαίο γλυπτό ενταγμένο στην τοιχοποιία  του Κάστρου  των Ιωαννιτών ΙπποτώνΚως 1954. Θραύσμα από αρχαίο γλυπτό ενταγμένο στην τοιχοποιία του Κάστρου των Ιωαννιτών Ιπποτών

Η έκθεση του Αμερικανού φωτογράφου Ρόμπερτ Μακ Κέιμπ, περιλαμβάνει δύο ενότητες με διαφορετικό θέμα αλλά με κοινό στοιχείο τις ελληνικές θάλασσες και τον ρόλο που διαδραμάτισαν στις κοινωνίες των ανθρώπων στο Αιγαίο ανά τους αιώνες.

Η πρώτη ενότητα παρουσιάζει πτυχές της ζωής στο Αιγαίο τις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Τότε που η καθημερινότητα κυλούσε χωρίς ηλεκτρισμό, δρόμους, αυτοκίνητα, τηλέφωνα, τρεχούμενο νερό και οχηματαγωγά πλοία. Οι υποδομές που είχαν στη διάθεσή τους οι άνθρωποι το '60, δεν φαίνεται να διέφεραν πολύ σε σχέση με αυτές από το αρχαίο παρελθόν.

Ρόδος 1954. Η Αφροδίτη Αιδουμένη της Ρόδου, εύρημα  από τη θαλάσσια περιοχή δυτικά της πόλης της Ρόδου το 1929Ρόδος 1954. Η Αφροδίτη Αιδουμένη της Ρόδου, εύρημα από τη θαλάσσια περιοχή δυτικά της πόλης της Ρόδου το 1929

Οι 40 φωτογραφίες αυτής της ενότητας καλύπτουν τέσσερα θέματα: γιορτές, γυναικείες ασχολίες, ανδρικές ασχολίες και εργασία στη θάλασσα.

Η δεύτερη ενότητα, με 33 φωτογραφίες, παρουσιάζει παραθαλάσσιους αρχαιολογικούς χώρους.Οι περισσότερες είναι βγαλμένες το 1954 και το 1955, όταν οι χώροι αυτοί ελάχιστα είχαν αλλάξει σε σχέση με τις περιγραφές των περιηγητών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα τον 19ο αιώνα.

Τα πιο πολλά από τα σημεία αυτά έχουν μακρά ιστορία, κάποια ως θρησκευτικοί χώροι, άλλα ως εμπορικά κέντρα και άλλα για τη στρατηγική τους σημασία.

Πηγή:ΑΠΕ

Λίνδος, Ρόδος. 1954. Ερείπια της ελληνικής στοάς στην ΑκρόποληΛίνδος, Ρόδος. 1954. Ερείπια της ελληνικής στοάς στην Ακρόπολη