Πολλά προβλήματα στην Αστυνομία

Επισκέψεις στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε Κω και Λέρο πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας Νοτίου Αιγαίου κ. Ευθύμιος Καλαμάτας.

 

Το ταξίδι έγινε το χρονικό διάστημα από τις 9 έως τις 12 Νοεμβρίου και πρώτος σταθμός ήταν η Κως, εκεί όπου εδρεύει η Β’ Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου.

Ο κ. Καλαμάτας κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί του Ιπποκράτη, συναντήθηκε με τον Α/Δ’ της Β’ Δωδεκανήσου και μέλος της ενώσεώς κ. Γιώργο Γεωργακάκο καθώς και με άλλους συναδέλφους του.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξεδόθει «Κατά την παραμονή του στη νήσο κύριο μέλημα ήταν η επίσκεψη σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες της Διεύθυνσης και στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) όπου μέχρι στιγμής φιλοξενούνται 1.800 μετανάστες στο Πυλί της Κω.

Να σημειωθεί ότι η νήσος Κω είναι το 2ο σε πληθυσμό νησί μετά τη Ρόδο στα Δωδεκάνησα. Δέχεται πλήθος τουριστών κάθε καλοκαίρι. Υπάρχει τόσο στην κοινωνία όσο και στις υπόλοιπες αρχές μία δυσαρέσκεια για το μεγάλο αριθμό μεταναστών του συγκεκριμένου Κ.Υ.Τ. και η αστυνομία γίνεται άδικα εύκολα στόχος σχολίων και δυσμενούς κριτικής εξαιτίας αυτής της κατάστασης από τους τοπικούς φορείς και παράγοντες της Κω.

Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν με το Κ.Υ.Τ. (HOT-SPOT) στη Λέρο όπου φιλοξενούνται 790 μετανάστες και η Ένωσή μας θα το επισκεφθεί εντός του πρώτου 10ημέρου του μηνός Δεκεμβρίου.

Συνοψίζοντας προτείνουμε τα ακόλουθα:

α) Ίδρυση Τμήματος Τροχαίας Κω καθότι στο νησί κατά την καλοκαιρινή ιδίως περίοδο γίνονται πολλά τροχαία ατυχήματα (τα περισσότερα σοβαρά) και επιλαμβάνονται σε αυτά οι αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Κω.

β) Δημιουργία αυτόνομου κέντρου R/T για την εξυπηρέτηση των πολιτών και την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών.

γ) Το Κ.Υ.Τ. (HOT-SPOT) που βρίσκεται στο Πυλί της Κω με 1.800 μετανάστες, προτείνουμε να λειτουργήσει αυτόνομα έτσι ώστε να αποσυμφορηθούν το Τμήμα Ασφαλείας Κω και το Αστυνομικό Τμήμα Κω από τις μεταγωγές των μεταναστών και τις λοιπές μετακινήσεις αυτών σε καθημερινή βάση.

Από την Ένωσή μας εκτός των ως άνω προτάσεων θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για άμεση επίλυση των ζητημάτων.

Παρακαλούμε όπως το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. να λάβει υπ’ όψιν τις προτάσεις μας προκειμένου να ενεργήσει επ’ αυτών. Τέλος θα ακολουθήσει εντός 1ου 10ημέρου του μηνός Δεκεμβρίου επίσκεψη σε νήσο Κω και Λέρο από τον πρόεδρο Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας και τον πρόεδρο Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας Νοτίου Αιγαίου προκειμένου να συνεκτιμηθούν τα ως άνω ζητήματα».