Τιμήθηκε η Βέφα Αλεξιάδου στη Ρόδο

Τη Βέφα Αλεξιάδου, τίμησε χτες ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος για την προσφορά της στην προβολή της Ελληνικής κουζίνας, τόσο μέσα από το συγγραφικό της έργο όσο και από τη συνεχή παρουσία της σε σημαντικές διοργανώσεις γαστρονομίας.

Η γνωστή τροφοειδικός βρέθηκε στη Ρόδο προσκεκλημένη του νεοσύστατου συλλόγου αποφοίτων Καζουλείου, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε.

Μάλιστα μιλώντας για την κα Αλεξιάδου ο δήμαρχος τη χαρακτήρισε δυναμική γυναίκα, η οποία στηρίζεται στην παράδοση και στις αρχές των ελληνικών συνταγών ανοίγοντας όπως είπε με αυτό τον τρόπο το δρόμο στον τομέα της γαστρονομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Χατζηδιάκος έκανε αναφορά στην εισήγηση του προέδρου του συλλόγου διευθυντών ξενοδοχείων Ρόδου Γιώργου Ματσίγκου, στο πλαίσιο έκθεσης που ήταν σχετική με το all inclusive, κατά την οποία είχε επισημάνει ότι το αντίδοτο στο… βραχιολάκι είναι η ανάδειξη της τοπικής κουζίνας και γαστρονομίας.

Επίσης ο δήμαρχος έκανε και αναφορά σε ρεπορτάζ της «Ρ» αναφορικά με την τουριστική κίνηση της φετινής σαιζόν που ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια τουρίστες, υπογραμμίζοντας ότι μεγάλο μέρος των επισκεπτών αυτών διέμεναν σε ξενοδοχεία all inclusive, λέγοντας χαρακτηριστικά «κάποιοι ήταν εγκλωβισμένοι στο all inclusive»

Πάντως ο κ. Χατζηδιάκος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην προσπάθεια που καταβάλλει το νησί να αναδείξει τη γαστρονομία του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το τουριστικό μοντέλο της γαστρονομίας είναι επιτυχημένο.

Από την πλευρά της η Βέφα Αλεξιάδου, με δηλώσεις της υπογράμμισε ότι η μητέρα της που καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη ήταν εκείνη που της έδωσε όλες τις γνώσεις για την μαγειρική, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η αγάπη και η ποιότητα είναι τα δύο βασικά στοιχεία τα οποία πρέπει να χαρακτηρίζουν τη μαγειρική.

Επίσης σύμφωνα με όσα τόνισε η μαγειρική και η γαστρονομία αν δε μεταδοθεί από γενιά σε γενιά για να διαιωνιστεί τότε χάνεται προσθέτοντας ότι οι Έλληνες θα επιβιώσουμε αν διατηρήσουμε τις παραδόσεις και τη θρησκεία μας.

Σύμφωνα με την κα Αλεξιάδου, παρά την εισβολή της ξένης κουζίνας στα σπίτια μας στην Ελλάδα συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε Ελληνικά φαγητά, ενώ μιλώντας για την πορεία της στο χώρο όλα αυτά τα χρόνια, και ειδικά για τα 23 βιβλία που έχει γράψει με τα 2 εκατομμύρια αντίτυπα είπε χαρακτηριστικά «ήθελα να προβάλλω και την Ελλάδα γιατί την αγαπώ, γιατί πολλοί ζουν στην Ελλάδα αλλά δεν την αγαπούν».

Αναφερόμενη στην πορεία της, τόνισε ότι όλα αυτά τα χρόνια έδωσε πολλά μυστικά της κουζίνας και της μαγειρικής  και συγκεκριμένα δίδαξε το σωστό τρόπο για το μαγείρεμα, προσθέτοντας ότι η ελληνική κουζίνα είναι η πιο υγιεινή, η πιο απλή και η πιο νόστιμη και γι’ αυτό την πρεσβεύει.

Τέλος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι αν και έχει βραβευτεί άπειρες φορές, το μεγαλύτερο βραβείο είναι ο κόσμος που την αγαπά για την απλότητα του χαρακτήρα της και την απλότητα των συνταγών της.

Για τη Βέφα Αλεξιάδου μίλησαν επίσης οι κυρίες Χατζή και Πάππου που επίσης παραβρέθηκαν,  με την πρώτη να επισημαίνει ότι η κα Αλεξιάδου ήταν η πρώτη που ξεκίνησε να παλεύει για τη διάδοση της ελληνικής κουζίνας και τη δεύτερη να αναφέρεται τόσο Καζούλειο όσο και στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε.

Ειδικότερα η κα Πάππου ως μέλος του συλλόγου αποφοίτων Καζουλείου, που διετέλεσε καθηγήτρια σε αυτό, μίλησε για ένα σημαντικό ιστορικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο θεμελιώθηκε το 1907 και λειτούργησε δύο χρόνια αργότερα.
Η κατασκευή του κόστισε περίπου 33.000 χρυσά φράγκα, και ιδρύθηκε από τους Ροδίτες που έμεναν στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με την κα Πάππου, καλεσμένη στην πρώτη εκδήλωση του συλλόγου, που πραγματοποιήθηκε στο Ροδίνι, με θέμα τα Χριστούγεννα ήταν η κα Αλεξιάδου.
Μάλιστα δημιούργησε δύο εδέσματα και συγκεκριμένα μία βασιλόπιτα Ηπείρου και ένα χριστόψωμο.

Σημειώνεται ότι η καλεσμένη του συλλόγου επισκέφθηκε και τη Ψίνθο όπου οι τοπικοί σύλλογοι ετοίμασαν 30 διαφορετικά εδέσματα στα καλύτερα από τα οποία η κα Αλεξιάδου έδωσε και βραβεία. Το πρώτο, βραβείο απέσπασε ο παραδοσιακός καπαμάς,  ενώ θετικά σχόλια απέσπασαν το εφτάζυμο, το στιφάδο και τα γιαπράκια.