Έντονη αντίδραση από το δήμαρχο Λέρου

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, ο δήμαρχος Λέρου, τονίζει:

«Κύριε Πρόεδρε,
Με αφορμή των δηλώσεων του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα στο «Βήμα της Κυριακής», ότι τα πέντε νησιά θα μετατραπούν σε Κέντρα Κράτησης, εκφράζω την αντίθεση και αγανάκτησή μου για την άτυχη αυτή δήλωση.

Όπως γνωρίζετε, ο δήμος Λέρου από την πρώτη μέρα που προέκυψε το δύσκολο θέμα του μεταναστευτικού, συνεργάστηκε και πήρε μάλιστα πρωτοβουλίες αστραπιαία, προκειμένου να το διαχειριστεί καλύτερα και προς το συμφέρον του δήμου και των δημοτών, δείχνοντας ταυτόχρονα ανθρώπινο πρόσωπο προς τους ταλαιπωρημένους αυτούς ανθρώπους, πράγμα, που εκ των υστέρων έκανε το ίδιο το ελληνικό κράτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, υπήρχε διαβεβαίωση δια στόματος πρωθυπουργού στο νησί μας και επίσημων εγγράφων του κ. Μουζάλα, ότι σε 48 ώρες οι πρόσφυγες μετανάστες θα έφευγαν από το νησί μας.

Κατανοούμε ότι άλλαξαν τα δεδομένα. Όμως, επ’ ουδενί δεν πρέπει τα νησιά μας να μετατραπούν σε κέντρα κράτησης. Για το λόγο αυτό, ζητώ τη συμβολή της ΚΕΔΕ, ενόψει μάλιστα του συνεδρίου μας, προκειμένου να τεθεί θέμα, ούτως ώστε να υπάρξει κοινή γραμμή των δημάρχων των πέντε νησιών, για να πειστεί παντοιοτρόπως ο αρμόδιος υπουργός να μην πραγματοποιηθεί η σκέψη του αυτή.

Θεωρούμε ότι αν μετατραπούν τα νησιά σε κέντρα κράτησης, θα είναι ολέθριο σφάλμα εις βάρος των νησιών αυτών, δεδομένου ότι οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές και η αντίδραση των κατοίκων και των δημοτικών τους αρχών μεγάλη.

Ευχαριστώ για την κατανόηση και περιμένω τις ανάλογες ενέργειές σας».