Δ. Κρεμαστινός: Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για το προσφυγικό;

Ερώτηση προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα, για το προσφυγικό κατέθεσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Δημήτρης Κρεμαστινός.

Αναλυτικά:

Η ερώτηση

ΠΡΟΣ τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα

Θέμα: Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για το προσφυγικό;

Τα πρόσφατα (αλλά και τα επανειλημμένα) επεισόδια στα hotspots των νησιών του Αιγαίου έχουν δημιουργήσει τεράστια ανησυχία στους κατοίκους των νησιών. Τα hotspotsείναι υπερπλήρη και οι κίνδυνοι που δημιουργούν για τους κατοίκους και για τους φιλοξενούμενους είναι μεγάλοι.

Η ανησυχία των κατοίκων εντείνεται από την αναστολή, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ενταξιακής διαδικασίας για την Τουρκία και τις επανειλημμένες από την άλλη πλευρά δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν ότι εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι συνεπής απέναντι στην Τουρκία η Τουρκία δεν θα εφαρμόσει τη συμφωνία σχετικά με το προσφυγικόπρόβλημα και τους μη νόμιμους μετανάστες.

Από πλευράς Ευρώπης, η Καγκελάριος της Γερμανίας κα Μέρκελ δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι δεν υπάρχει planb για το προσφυγικό, το οποίο μεταφράζεται ότι εμμένει στη συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας. Όμως η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να έχει ένα δικό της εναλλακτικό σχέδιο. Άλλωστε, αυτό είναι αναγκαίο μετά την εξέλιξη του μεταναστευτικού – προσφυγικού προβλήματος.

Με επανειλημμένες δηλώσεις και θέσεις μου εντός και εκτός Βουλής είχα υποστηρίξει ότι τα hotspotsθα έπρεπε να εγκατασταθούν σε μικρά νησιά που δεν έχουν ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον, μετά από συνεννόηση με τους δημάρχους τους. Και τούτο γιατί είχε υποστηριχθεί από πλευράς Κυβέρνησης στις ερωτήσεις που υπέβαλα στη Βουλή ότι τα hotspotsδεν είναι δυνατόν να γίνονται στην ενδοχώρα για να μπορούν να επιστρέφουν γρήγορα οι παράνομοι μετανάστες.

Αυτό όμως δεν συνέβη, συνέβη το αντίθετο. Οι παράνομοι μετανάστες εγκλωβίζονται στα νησιά και σήμερα δημιουργούν εκρηκτικά προβλήματα που όχι μόνο βλάπτουν τον τουρισμό αλλά εξαγριώνουν τους κατοίκους των νησιών οι οποίοι με το δίκιο τους ζητούν στα νησιά τους να επικρατεί ηρεμία και να μην καταστρέφονται οικονομικά από τη συνεχή ελάττωση του τουρισμού τους.

Στο πλαίσιο που περιγράφεται, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο (PlanB) μεταναστευτικής πολιτικής από πλευράς Κυβέρνησης και ποιες είναι οι ενέργειες της κυβέρνηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ούτως ώστε η τελευταία να διασφαλίσει την εφαρμογή του εναλλακτικού σχεδίου;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός