Εκδήλωση της Παγκωακής  αδελφότητας Ρόδου

Η Παγκωακή Αδελφότητα Ρόδου «Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ», στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την περίοδο 2016 -2017 διοργανώνει εκδήλωση για τα «ΒΑΡΒΑΡΑ» προς τιμήν της Αγ. Βαρβάρας, το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, στις 18:00 στο Ξενοδοχείο «Best Western PLAZA».

Η Εκδήλωση ανήκει στην κατηγορία των πάγιων εκδηλώσεων της Αδελφότητας και διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2002.  Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό της Ρόδου. Γενική είσοδος: 5,00

Η Αδελφότητα, στα πλαίσια των τιμητικών διακρίσεων στις οποίες προβαίνει κατά καιρούς, μετά από πρόταση του Προέδρου της, αποφάσισε να τιμήσει την κυρία Μαρία Τουλαντά - Παρισίδη για την εν γένει προσφορά της στον Πολιτισμό, την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, και την Παιδία και ειδικότερα για το βιβλίο της «ΑΡΧΑΙΟΙ ΧΡΟΝΟΙ Της ΚΩ, Ιστορία – Τέχνη – Νομισματική, άνθρωποι, Θεοί και σύμβολα» και την επιμέλεια και συγγραφή του βιβλίου «ΜΙΤΡΩΟΝ Από το Αρχείο Παλαιών Πολεμιστών και Αντιστασιακών Κω».

Θα προσφερθούν τα παραδοσιακά «Βάρβαρα», ένα παραδοσιακό έδεσμα, φτιαγμένο από τις νοικοκυρές της Κω που αποτελείται από βρασμένο σιτάρι, διάφορα όσπρια, σησάμι, ζάχαρη ή μέλι  ρόδια, αμύγδαλα ή καρύδια.

Από το Βιβλίο της Περσεφόνης Κουτσουράδη "ΚΩΣ, Λαογραφικές Σελίδες", Αθήνα 1993, αντιγράφουμε από τη σελ.: 189.

«11. Δεκέμβριος και η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας

Η παράδοση λέει πως η Αγία Βαρβάρα ήταν μια κοπέλα πολύ όμορφη και επειδή δεν ήθελε να την κοιτάζουν, παρακάλεσε τον θεό να της δώσει μια αρρώστια να της παραμορφώσει το πρόσωπο.
Ο θεός άκουσε την παράκληση της και την παραμόρφωσε, πιθανόν με τα στίγματα της ευλογιάς. Έτσι, η Αγία Βαρβάρα θεωρείται προστάτιδα των παιδιών από την ευλογιά. Και για το λόγο αυτό φτιάχνουν στη γιορτή της άλλοι μελόπιτα άλλοι κόλλυβα με σιρόπι, τα λεγόμενα "Βάρβαρα" που το όνομα τους το πήραν από το όνομα της Αγίας.

Το πρωί η νοικοκυρά και ιδίως η μητέρα που έχει μικρά παιδιά, μοιράζει σε τρεις γνωστές βάρβαρα για εισπράξει την ευχή "τρεις στον κώλο". Δηλαδή αν αρρωστήσουν τα παιδιά τους με ευλογιά να βγάλουν μόνο τρία εξανθήματα και αυτά στους γλουτούς. ......»

Σύντομο βιογραφικό της Μαρίας Τουλαντά –Παρισίδη. Απόφοιτη του τμήματος «ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΕΧΝΗΣ  ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ»  της Φιλοσοφικής σχολής  του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η κυρία Παρισίδη, υπηρέτησε  στη Βυζαντινή Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδ/σου, στο Καζούλειο Γυμνάσιο Ρόδου και το Ιπποκράτειο Γυμνάσιο Κω.

Υπηρέτησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως δημοτική και νομαρχιακή σύμβουλος, υπήρξε πρόεδρος της Επαρχιακής επιτροπής Ισότητας και ως γραμματέας της επιτροπής Πολιτισμού εισηγήθηκε τη συντήρηση και καταγραφή αρχαίων νομισμάτων της  Κω  και τη συγγραφή της τοπικής Ιστορίας Κω και Νισύρου για τη χρήση μαθητών, όπου για τη Νίσυρο είχε αναλάβει ο Νικήτας Κουμέντος και για την Κω ομάδα Φιλολόγων με συντονίστρια την ίδια.

Το βιβλίο της «ΑΡΧΑΙΟΙ ΧΡΟΝΟΙ ΤΗΣ ΚΩ, ΙΣΤΟΡΙΑ-ΤΕΧΝΗ- ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ, άνθρωποι,  θεοί και σύμβολα», απέσπασε το 1ο πανδωδεκανησιακό βραβείο Βασίλη Μοσκόβη το 2006.
Το 2008 της παραδόθηκε το αρχείο Π. Πολεμιστών και αντιστασιακών Δήμου Κω, που εκδόθηκε το 2014 με την οικονομική στήριξη του Δήμου Κω.