Σημαντική ημερίδα για την τέχνη και ψυχική υγεία

Με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή (εκπαιδευτικών, φοιτητών κ.λ.π) πραγματοποιήθηκε το Σάββατο  26 Νοεμβρίου η ημερίδα που συνδιοργανώθηκε από το Κέντρο Πρόληψης «Δίοδος» και το ΚΕΚ. Γ. Γεννηματάς με θέμα «Τέχνη και προαγωγή της ψυχοκοινωνικής Υγείας», στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Την ημερίδα χαιρέτησαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της «Διόδου» κύριος Σάββας Καλαθενός και εκ μέρους της Περιφέρειας και του ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς ο Δημήτρης Τσοπανάκης.

Σκοπός της Ημερίδας ήταν η σύνδεση της προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας με την Τέχνη σε όλες της τις εκφάνσεις.

Ο Παναγιώτης Μπερεδήμας σχολικός σύμβουλος εικαστικών Β΄ & Α΄βάθμιας εκπαίδευσης, ανοίγοντας την ημερίδα τόνισε ότι η τέχνη στην εκπαίδευση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για καινοτομία, ελευθερία σκέψης και δημιουργία.

Ο Γιάννης Ζερβάνος, Ψυχίατρος  – Ψυχοθεραπευτής, υπογράμμισε τη σημασία της τέχνης του περιθωρίου, των ανθρώπων που ζουν στις παρυφές της κοινωνικής νόρμας.

«Τα έργα τους, χωρίς να το επιδιώκουν, μας δίνουν μια ευκαιρία να προσεγγίσουμε το διαφορετικό, την πιο σκοτεινή μας πλευρά, την τόσο ανθρώπινη».

Η Αμαλία Ατσαλάκη κλινική ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια μέσω Τέχνης, μίλησε για τη συμβολή της Τέχνης στη δευτερογενή πρόληψη. Παρουσίασε τους βασικούς τρόπους με τους οποίους η Τέχνη συναντά την ψυχοθεραπεία σε διάφορους θεσμικούς χώρους: σε πλαίσια ψυχικής υγείας και ψυχιατρικά νοσοκομεία, σε δομές απεξάρτησης κ.α.

Τέλος το κοινό είχε την τιμή να παρακολουθήσει το video του διακεκριμένου καλλιτέχνη Ηλία Πούλου « Κομματιασμένες μνήμες».

Τα πορτραίτα του Ηλία Πούλου αποτυπώνουν την οδύνη της προσφυγιάς, πρόσωπα ανθρώπων ανώνυμων, που είναι όμως ταυτόχρονα κομμάτια μιας Μεγάλης Ιστορίας και της ατομικής μνήμης.

Οι εξαιρετικές προσεγγίσεις των εισηγητών σε ένα θέμα που δε δημοσιοποιείται συχνά, άφησαν στο κοινό της ημερίδας τις καλύτερες εντυπώσεις και προσδοκίες για μελλοντικές δράσεις, γεγονός που χαροποιεί και δεσμεύει το Κέντρο Πρόληψης για τη συνέχιση των δράσεων της φετινής θεματικής χρονιάς «Η Ζωή είναι Τέχνη»!