Κρίθηκαν αθώες μάνα και κόρη  για χρέη στο δημόσιο

Αθώες κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου 75χρονη και η 42χρονη κόρη της που κατηγούνταν για μη καταβολή χρεών προς το δημόσιο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο γυναίκες ήταν ομόρυθμα μέλη εταιρείας και στις 30 Μαρτίου 2014 καθυστέρησαν να καταβάλλουν βεβαιωμένα στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία χρέη προς το δημόσιο για χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών, τα οποία συνολικά ανέρχονταν σε 406.288 ευρώ.

Η υπόθεση εκδικάστηκε χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου, όπου τόσο ο συνήγορός τους κ. Στέλιος Κιουρτζής όσο και οι κατηγορούμενες επεσήμαναν μεταξύ άλλων πως ουδεμία πρόθεση υπήρχε εκ μέρους τους σε ότι αφορά τη μη καταβολή των χρεών τους προς την Δ.Ο.Υ. Ρόδου για το συγκεκριμένο επίδικο χρονικό διάστημα. Και αυτό διότι, όπως φαίνεται και από την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, οι δύο γυναίκες αντιμετώπιζαν αντικειμενική και κυρίως άδολη έλλειψη ταμειακής ρευστότητας, και επίσης είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης με ημεροχρονολογία παύσης των πληρωμών τους, πριν την έναρξη του χρόνου τέλεσης του αδικήματος για το οποίο κατηγορούνται (01-01-2009).

Έτσι καθίσταται σαφές, λοιπόν, ότι κατά τον κρίσιμο χρόνο κατά τον οποίο ξεκινάει η τέλεση του εν λόγω αδικήματος (30-03-2014), οι κατηγορούμενες δεν μπορούσαν αντικειμενικά και κυρίως άδολα να καταβάλλουν ή να ρυθμίσουν καν την οφειλή τους, αφού ήδη από την 01-01-2009 είχαν περιέλθει σε αντικειμενική κατάσταση παύσης των πληρωμών τους, σύμφωνα και με το διατακτικό της ως άνω αποφάσεως. Κηρύχθηκαν δε σε κατάσταση πτώχευσης στις 07-06-2012. Για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί σε βάρος τους η αξιόποινη πράξη για την οποία κατηγορούνται, καθότι ελλείπει το στοιχείο του δόλου, το οποίο είναι απαραίτητο για τη νομοτυπική θεμελίωση του εν λόγω αδικήματος.

Το δικαστήριο εξετάζοντας όλα τα στοιχεία της δικογραφίας αλλά και αυτά που προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία έκρινε αθώες μάνα και κόρη ελλείψει δόλου.