Δωρεάν εξετάσεις σε χιλιάδες ασφαλισμένους της Ρόδου

Δωρεάν εξετάσεις σε χιλιάδες ασφαλισμένους της Ρόδου

Δωρεάν εξετάσεις σε χιλιάδες ασφαλισμένους της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4045 ΦΟΡΕΣ

Ποιές ειδικότητες λειτουργούν στο ΠΕΔΥ

«Ανάσα ανακούφισης» σε χιλιάδες ασφαλισμένους και ανασφάλιστους κατοίκους της περιοχής μας δίδει η Μονάδα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και Φροντίδας ΠΕΔΥ, στη Ρόδο, η οποία έχει ανανεωθεί και στελεχωθεί με εξιδικευμένο προσωπικό και μηχανήματα, παρέχοντας εξετάσεις εντελώς δωρεάν!

Στο ΠΕΔΥ, το οποίο ως γνωστό στεγάζεται στο κτίριο του πρώην ΙΚΑ επί της Ρόδου – Λίνδου, μπορούν να γίνουν όλες οι ιατρικές εξετάσεις από έμπειρο προσωπικό τόσο στα ιατρεία, όσο και στα εργαστήρια που στεγάζονται εκεί, χωρίς να χρειαστεί ο ασθενής να καταβάλλει ούτε ένα ευρώ.

Στη Μονάδα προσφέρεται πρωτοβάθμια περίθαλψη, δηλαδή εξωτερικά ιατρεία και εργαστήρια και απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, ασφαλισμένους όλων των ταμείων, αλλά και ανασφάλιστους.
Οι ειδικότητες που διαθέτει η μονάδα είναι:


Παθολόγος 1
Γενικής ιατρικής 2
Παιδίατροι 3
Ακτινολόγος 1
Βιοπαθολόγοι – μικροβιολόγοι 2
Ουρολόγος 1


Ωριλά 1
Χειρουργός 1
Δερματολόγοι 2
Οφθαλμίατρος 1
Γυναικολόγος 1
Πνευμονολόγος 1

Καρδιολόγος 1
Οδοντίατρος 1
Ορθοδοντικός 1

Η λειτουργία της Μονάδας Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και Φροντίδας του νησιού μας λειτουργεί μέχρι το μεσημέρι, ωστόσο όπως δήλωσε στη «Ροδιακή» η Υπεύθυνη Μονάδας Υγείας Ρόδου, παιδίατρος με βαθμό διευθυντή κα. Βασιλική Κορδώνη «οι προϋποθέσεις και οι προβλέψεις είναι μόλις οργανωθούμε ακόμη περισσότερο να λειτουργήσει και απογευματινές ώρες».

Σήμερα, τα ιατρεία και τα εργαστήρια ξεκινούν να δέχονται ασθενείς από τις 7. 20 το πρωί με τελευταίο ραντεβού στη μία και μισή το μεσημέρι.


Άρτια εξοπλισμένα ιατρεία και εργαστήρια
Ιδιαιτέρως σημαντικό είναι το γεγονός πως ο ασθενής μπορεί να κάνει όποιες εξετάσεις χρειαστεί στα εργαστήρια του ΠΕΔΥ χωρίς να χρειαστεί να περιμένει μέρες, με εξειδικευμένο προσωπικό, σε άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια και κυρίως χωρίς κόστος.

Στη Μονάδα Υγείας της Ρόδου λειτουργεί φυσιοθεραπευτήριο πλήρως εξοπλισμένο καθώς μόλις πρόσφατα παρελήφθησαν τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα όπως λέιζερ, ηλεκτροβιογράφημα, ηλεκτροδιεγέρσεις κ. α. τα οποία παλαιότερα δεν υπήρχαν.

Έτσι ο ασθενής μπορεί να κάνει εκεί τις θεραπείες του, τα έξοδα των οποίων είναι όλα καλυμμένα.
Επίσης πλήρως εξοπλισμένο είναι και το οφθαλμολογικό ιατρείο στο ΠΕΔΥ Ρόδου καθώς τα μηχανήματα που διαθέτει δεν διαφέρουν από οποιοδήποτε άλλο καλά εξοπλισμένο οφθαλμολογικό ιατρείο.

Σημαντικό κόστος για κάθε οικογένεια είναι η φροντίδα των δοντιών η οποία πλέον στο ΠΕΔΥ μπορεί να γίνει δωρεάν. Στην Μονάδα λειτουργεί Ορθοδοντικό ιατρείο το οποίο επισκέπτονται κάθε μήνα περίπου 100 παιδιά, ενώ και το οδοντιατρείο έχει εκσυχρονιστεί με νέα μηχανήματα και αναλώσιμα υλικά.

Δημιουργήθηκε και λειτουργεί εμβολιαστικό κέντρο με επισκέπτρια υγείας, η οποία εμβολιάζει και παιδιά και ενηλίκους και παράλληλα κάνει διάφορες δράσεις όπως ενημερώσεις σε σχολεία, ΕΥΘΥΤΑ κ. α.
Σε ότι αφορά το ακτινολογικό το μηχάνημα του οποίου βρισκόταν εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης, λειτουργεί κανονικά ενώ έχει έρθει και νέο εκτυπωτήριο.


Το μικροβιολογικό έχει στελεχωθεί με μία νέα γιατρό, αλλά και καινούργια μηχανήματα παρέχοντας όλων των ειδών τις εξετάσεις εντελώς δωρεάν.
Επίσης λειτουργεί στο ΠΕΔΥ και Τμήμα Ενεσοθεραπείας. Στο τμήμα αυτό γίνονται και ηλεκτροκαρδιογραφήματα με παραπομπή γιατρού.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κάθε ασθενής χρειάζεται μόνο το ΑΜΚΑ του προκειμένου να κλείσει ραντεβού, να υποβληθεί σε εξέταση ή να συνταγογραφήσει τα φάρμακα του.

Δωρεάν τεστ ΠΑΠ με απλή διαδικασία
Μόλις πρόσφατα δημιουργήθηκε στο ΠΕΔΥ της Ρόδου και λειτουργεί το νέο Τμήμα λήψεως τεστ Παπανικολάου.
Στη μονάδα υπάρχουν πέντε μαίες οι οποίες θα λειτουργήσουν το τμήμα αυτό εντελώς δωρεάν, ενώ το δείγμα αποστέλλεται στην Αθήνα όπως γίνεται και στο νοσοκομείο κ. α.

Πιο συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενες, κλείνουν ραντεβού για την εξέταση και μεταβαίνουν στο ΠΕΔΥ με τον αριθμό ΑΜΚΑ που διαθέτουν. Εκεί γίνεται η λήψη χωρίς να χρειαστεί οι ίδιες να κάνουν κάτι περισσότερο. Ο γιατρός στο τέλος της ημέρας είναι αυτός που φροντίζει για τα παραπεμπτικά, τα οποία στέλνονται μαζί με το δείγμα που έχει ληφθεί για εξέταση στην Αθήνα. Το αποτέλεσμα το έχει η ενδιαφερόμενη σε 15 ημέρες.

Πως κλείνονται τα ραντεβού
Για να κλείσουμε ραντεβού και να εξεταστούμε δωρεάν από τους γιατρούς, εκτός από τα γνωστά πενταψήφια νούμερα στα οποία υπάρχει χρέωση, έχει δημιουργηθεί στο ΠΕΔΥ Ρόδου τηλεφωνικό κέντρο με αστική χρέωση. Έτσι ο ασθενής καλεί στο 22410 - 65512 και 22410- 60822 από το πρωί έως το μεσημέρι, από Δευτέρα έως Παρασκευή προκειμένου να κλείσει ραντεβού με τον γιατρό που επιθυμεί.

Παράλληλα μπορεί να κανονίσει το ραντεβού του και με αυτοπρόσωπη παρουσία στο κτίριο του πρώην ΙΚΑ.
Όλοι οι γιατροί είναι με ραντεβού, αλλά δέχονται και έκτακτα περιστατικά εφόσον κάτι συμβεί, ενώ υπάρχει και γιατρός υποδοχής (ιατρός Γενικής Ιατρικής), ο οποίος δέχεται ασθενείς χωρίς ραντεβού.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει μεγάλος χρόνος αναμονής στα ραντεβού, με εξαίρεση το οφθαλμολογικό ιατρείο, όπου εκεί παρατηρείται μία καθυστέρηση περίπου πέντε ημερών.



Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει μόνο ένας συμβεβλημένος οφθαλμίατρος με το ΠΕΔΥ στο νησί, η κα. Ταντίδου, και παράλληλα η οφθαλμολογική εξέταση απαιτεί κάποιο χρόνο περισσότερο για να γίνει σωστή.
Τέλος θα πρέπει να τονιστεί ότι στο ΠΕΔΥ γίνονται επίσης οι πρωτοβάθμιες και οι δευτεροβάθμιες επιτροπές για ασθενείς από όλη τη Δωδεκάνησο και φυσικά τη Ρόδο, ενώ λειτουργεί και το κέντρο των ελεγκτών. Δηλαδή οτιδήποτε χρειαστεί κάποιος από γυαλιά, οξυγόνο, υλικά, φυσιοθεραπείες, μετακινήσεις κ. α. πρέπει να απευθυνθεί στους ελεγκτές.

Πλέον σήμερα, υπάρχει ένας ελεγκτής με ωράριο ο οποίος κάνει μόνο αυτό και έτσι ο κόσμος που πηγαίνει στο ΠΕΔΥ εξυπηρετείται άμεσα και τελειώνει σε λίγα λεπτά τη δουλειά του, χωρίς ταλαιπωρία.
ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΙΑΤΡΕΙΑ:

1. ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ
2. ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟ
3. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟ
4. ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ
5. ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΟ (ΣΠΙΡΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ)

6. ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ
7. ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ
8. ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ
9. ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ
10. ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΙΚΟ

11. ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ
12. ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
13. Ω Ρ Λ (ΤΥΜΠΑΝΟ- & ΑΚΟΥΟΓΡΑΜΜΑ ΡΙΝΟΣΚΟΠΗΣΗ, ΛΑΡΥΓΓΟΣΚΟΠΗΣΗ)
14. ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ
15. ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

16. ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
17. ΤΜΗΜΑ ΛΗΨΕΩΣ ΤΕΣΤ ΠΑΠ
18. ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
19. ΤΜΗΜΑ ΕΝΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΑ ΕΞΗΣ:
1. ΕΜΒΟΛΙΑ, ΤΗΛ: 2241068968
2. ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ, ΤΗΛ: 2241065512
3. ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ΤΗΛ: 22410 68767
4. ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΤΗΛ: 22410 66981
5. ΕΝΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ – ΗΚΓ, ΤΗΛ: 22410 65512
6. ΤΕΣΤ ΛΗΨΗΣ ΠΑΠ, ΤΗΛ: 2241065512

Διαβάστε ακόμη

Ανακοίνωση της παράταξης του Αντώνη Καμπουράκη για την έκπτωση του Βάιου Καλοπήτα

Συλλυπητήριο μήνυμα Μίκας Ιατρίδη για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής για φωτιά στην πόλη της Ρόδου

Άνοιξε χθες η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας στις μητέρες εμπόρους

M. Kόνσολας: Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πρέπει να παρουσιάσει το δικό του σχέδιο για τη Ρόδο και την Κω

Ακυρώνεται η εκλογή του Βάιου Καλοπήτα με απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου

Τζέιμς Καφετζής για την αποχώρησή του από το Survivor: Πάνω από όλα είναι η οικογένεια

Τσάντα με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια βρέθηκε σε θαλάσσια περιοχή της Σύμης