Mάνος Κόνσολας: «Κίνδυνος υποβάθμισης των υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους σε Λέρο, Πάτμο, Λειψούς, Αγαθονήσι, Αρκιούς και Μαράθι»

Mάνος Κόνσολας: «Κίνδυνος υποβάθμισης των υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους σε Λέρο, Πάτμο, Λειψούς, Αγαθονήσι, Αρκιούς και Μαράθι»

Mάνος Κόνσολας: «Κίνδυνος υποβάθμισης των υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους σε Λέρο, Πάτμο, Λειψούς, Αγαθονήσι, Αρκιούς και Μαράθι»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 165 ΦΟΡΕΣ

Ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την επαπειλούμενη υποβάθμιση των υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ σε Λέρο, Πάτμο, Λειψούς, Αγαθονήσι, Αρκιούς και Μαράθι, κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι: «Είναι άγνωστο ποιοι είναι οι σχεδιασμοί του Υπουργείου για τη νέα διοικητική δομή που θα έχει σε αυτά τα δύο νησιά ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), στον οποίο θα ενταχθούν, πλέον, όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Με δεδομένο ότι στη Λέρο υπηρετούν σήμερα 11 υπάλληλοι του ΙΚΑ και 3 στην Πάτμο, εικάζεται ότι θα μειωθούν οι θέσεις προσωπικού και το υποκατάστημα θα υποβαθμιστεί σε αποκεντρωμένο τμήμα του ΕΦΚΑ».

Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι κάτι τέτοιο θα έχει επιπτώσεις στη διοικητική εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, οι οποίοι πιθανότατα θα αναγκάζονται να μεταβαίνουν σε μεγαλύτερα νησιά για να εξυπηρετηθούν.

«Φαίνεται ότι ορισμένοι στους σχεδιασμούς τους εξακολουθούν να μην αντιλαμβάνονται την έννοια της νησιωτικότητας και να αντιμετωπίζουν νησιά, όπως η Λέρος, η Πάτμος, οι Λειψοί, το Αγαθονήσι, τους Αρκιούς και το Μαράθι, ως αστικές περιοχές στις οποίες η μετακίνηση των πολιτών είναι εύκολη και δεν κοστίζει ιδιαίτερα», επισημαίνει ο Μάνος Κόνσολας.

Η ερώτηση

Προς Κυρία Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: «Υποβάθμιση των υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης στη Λέρο, Πάτμο, Λειψούς, Αγαθονήσι, Αρκιούς και Μαράθι»

Κυρία Υπουργέ,

Οι υπηρεσίες που παρέχει το Κράτος προς τους κατοίκους των νησιών σε επίπεδο διοικητικής εξυπηρέτησης, βρίσκονται στο κατώτατο δυνατό επίπεδο.

Είναι δεδομένο ότι οι περισσότερες υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, ενώ υπάρχει και έλλειμμα διοικητικών υποδομών που αναγκάζει τους νησιώτες να μετακινούνται σε μεγαλύτερα νησιά για να εξυπηρετηθούν.

Όλα αυτά απέχουν πολύ όμως από τους σχεδιασμούς, σε διοικητικό επίπεδο, για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης που ενδέχεται να υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο το επίπεδο διοικητικής εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων στη Λέρο και στην Πάτμο.

Αυτή τη στιγμή λειτουργεί στη Λέρο υποκατάστημα του ΙΚΑ στο οποίο υπάγεται και η υπηρεσία του ΙΚΑ στην Πάτμο και εξυπηρετεί επίσης τους Λειψούς, το Αγαθονήσι, τους Αρκιούς και το Μαράθι.

Είναι άγνωστο ποιοι είναι οι σχεδιασμοί του Υπουργείου για τη νέα διοικητική δομή που θα έχει σε αυτά τα δύο νησιά ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), στον οποίο θα ενταχθούν πλέον όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Με δεδομένο ότι στη Λέρο υπηρετούν σήμερα 11 υπάλληλοι του ΙΚΑ και 3 στην Πάτμο, εικάζεται ότι θα μειωθούν οι θέσεις προσωπικού και το υποκατάστημα θα υποβαθμιστεί σε αποκεντρωμένο τμήμα του ΕΦΚΑ.

Κάτι τέτοιο είναι βέβαιο ότι θα έχει επιπτώσεις στη διοικητική εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων όλων των νησιών που εξυπηρετούν αυτές οι δομές, οι οποίοι πιθανότατα θα αναγκάζονται να μεταβαίνουν σε μεγαλύτερα νησιά για να εξυπηρετηθούν.

Φαίνεται ότι ορισμένοι στους σχεδιασμούς τους εξακολουθούν να μην αντιλαμβάνονται την έννοια της νησιωτικότητας και να αντιμετωπίζουν νησιά, όπως η Λέρος, η Πάτμος, οι Λειψοί, το Αγαθονήσι, τους Αρκιούς και το Μαράθι, ως αστικές περιοχές στις οποίες η μετακίνηση των πολιτών είναι εύκολη και δεν κοστίζει ιδιαίτερα.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται η Κυρία Υπουργός

1. Ποιες είναι οι προθέσεις του Υπουργείου για τη διοικητική δομή αλλά και το προσωπικό του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης στη Λέρο και στην Πάτμο, που εξυπηρετούν και τους Λειψούς, το Αγαθονήσι, τους Αρκιούς και το Μαράθι;

2. Ισχύει η φημολογία για την υποβάθμισή του από υποκατάστημα σε αποκεντρωμένο τμήμα με παράλληλη μείωση προσωπικού;

3. Πως θα διασφαλιστεί η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ σε Λέρο, Πάτμο, Λειψούς, Αγαθονήσι, Αρκιούς και Μαράθι;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

Διαβάστε ακόμη

Μ. Κόνσολας: «Ενεργειακή μετάβαση των νησιών με έργα και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία»

Ενισχύεται το Κτηματολόγιο Ρόδου με τρεις μηχανικούς - Συνάντηση Μίκας Ιατρίδη με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη

Την ίδρυση Ενιαίου Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου στην Κω, ζητά ο Μάνος Κόνσολας

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση του ΠΠΙ Κάσου και τις διακομιδές

Γ. Παππάς Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους»

Γιάννης Παππάς: Λύση από τον υφυπουργό Ναυτιλίας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στα πλοία

Ομιλία Μίκας Ιατρίδη στη Βουλή για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας: «Στόχος μας, ένας κράτος λιγότερο γραφειοκρατικό, πάντα δίπλα στον πολίτη!»

Γ. Παππάς, υφ. Ναυτιλίας: «Νέα πραγματικότητα η visa express για επιχειρηματίες του τουρισμού Καλύμνου και Λέρου»