Ξενοδόχοι της Ρόδου ζητούν να διαγραφούν από την Ένωσή τους!

Ξενοδόχοι της Ρόδου ζητούν να διαγραφούν από την Ένωσή τους!

Ξενοδόχοι της Ρόδου ζητούν να διαγραφούν από την Ένωσή τους!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2719 ΦΟΡΕΣ

Για να καταβάλλουν χαμηλότερους μισθούς, όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές

Τη διαγραφή τους από την ΕΞΡ ζητούν πολλοί ξενοδόχοι της Ρόδου ώστε να πληρώνουν με τον κατώτατο μισθό ανεξάρτητα αν τελικά υπογραφεί νέα σύμβαση εργασίας ή όχι, καταγγέλλουν σωματεία εργαζομένων σε ξενοδοχεία του νησιού μας.

Ειδικότερα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χτες εκπρόσωποι από τα σωματεία εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Amilia Mare & Paradise Village», «Sheraton» και «Mira Mare» έκαναν γνωστό ότι στις 31 Δεκεμβρίου έληξε η τοπική σύμβαση εργασίας και ότι έγιναν ανεπίσημα δύο επαφές του προέδρου του σωματείου με τον πρόεδρο των ξενοδόχων, κατά τις οποίες φάνηκε ότι οι ξενοδόχοι δε θέλουν να υπογράψουν νέα σύμβαση και ότι αποχωρούν από το σωματείο τους.

«Η πλειοψηφία του σωματείου έχει πεί ότι θέλει να προσδιορίσει μία επίσημη συνάντηση για να γίνει συζήτηση και να δει τι θέλει η εργοδοσία και αναλόγως θα πράξει. Η ουσία είναι ότι αν βγουν άκαρπες οι προσπάθειες του σωματείου θα προσφύγουν στον ΟΜΕΔ δηλαδή θα πάμε σε διαιτησία. Και η διαιτησία θα βγάλει μία απόφαση ανάλογα με το τι αντέχει η ελληνική οικονομία» δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων «Mira Mare» και μέλος της διοίκησης της ομοσπονδίας επισιτισμού τουρισμού Μιχάλης Τσουρούτης.

Επίσης έγινε γνωστό ότι η κατάσταση στον ΟΑΕΔ δεν έχει εξομαλυνθεί καθώς υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν έχουν καταθέσει ακόμα χαρτιά και άλλοι δεν έχουν πάρει ακόμα απάντηση αν βγαίνουν στην ανεργία, όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι των σωματείων. Μάλιστα τόνισαν ότι αυτό γίνεται σκόπιμα από την κυβέρνηση γιατί δεν υπάρχουν χρήματα.

Σύμφωνα με τους ίδιους η ενημέρωση που έχουν είναι ότι το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και σε άλλες περιοχές, ενώ δεν ισχύει ότι στον Αρχάγγελο δεν υπάρχει πρόβλημα. Σημειώνεται ότι όπως τόνισαν υπάρχουν ακόμα απλήρωτοι από το περσινό καλοκαίρι σύμφωνα με στοιχεία από την επιθεώρηση εργασίας. Τονίζεται ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο ανέρχονται σε περίπου 23.000 άτομα.

Αναφορά έγινε και στις κερδοφόρες επιχειρήσεις του κλάδου πολλές από τις οποίες εδώ και αρκετά χρόνια, δεν εφαρμόζουν τη Συλλογική Σύμβαση στα ξενοδοχεία τους και δεν αφορούν οι περιπτώσεις αυτές τη μαθητεία ή νέους κάτω των 25, αλλά το σύνολο του προσωπικού.

«Δεν είναι μόνο οι ονομαστικές μειώσεις μισθών ή οι ανεπίσημες. Τα χρόνια αυτά έχουν γίνει απολύσεις και αντικαταστάσεις παλιών εργαζομένων από νεότερους χωρίς δικαιώματα, μείωση του αριθμού τους ανά μονάδα και δραματική εντατικοποίηση της δουλειάς.

Τα ίδια τα στοιχεία του ΙΚΑ δείχνουν στασιμότητα στον αριθμό των απασχολούμενων στον κλάδο στην περιοχή, ενώ λειτουργούν μια σειρά νέες μεγάλες επιχειρήσεις» δήλωσε ο κ. Τσουρούτης ο οποίος αναφερόμενος στη στάση του σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων πρόσθεσε τα εξής: «είναι τεράστιες οι ευθύνες της ηγεσίας του κλαδικού Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων που με αυτό τον απαράδεκτο τρόπο υπονομεύει την οργάνωση της πάλης για αυτό το θεμελιώδες για τους εργαζόμενους του κλάδου ζήτημα.

Περίμενε την παραμονή των Χριστουγέννων, μια εβδομάδα πριν λήξει η σύμβαση για να ορίσει συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου με αυτό το θέμα. Μέχρι σήμερα δεν έχει πει δημόσια μια λέξη, δεν κάλεσε σε μια συνέλευση, μια σύσκεψη. Με μια δήλωση ότι θα προσφύγει στον ΟΜΕΔ, τον ίδιο ΟΜΕΔ που με τη δική του βούλα μειώθηκαν 20 και 30% οι μισθοί στον επισιτισμό και τους ζαχαροπλάστες, θεωρεί ότι ξεμπέρδεψε».

Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι από τα τρία επιχειρησιακά Σωματεία εργαζομένων σε ξενοδοχεία της Ρόδου που παραβρέθηκαν στη συνέντευξη, δήλωσαν ότι θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να υπογραφεί ΣΣΕ, μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς, καλώντας τους εργαζόμενους του κλάδου να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε αυτό το δρόμο.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Νικητιάδης: Μόνο ένα ισχυρό παρεμβατικό κράτος μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης μπορεί να ενισχύσει τη βιομηχανία

Λευτέρης Καφετζής: Ο πατέρας του Τζέιμς είναι ο πραγματικός Survivor - Ο γύρος του κόσμου, η θύελλα και η δραματική διάσωση

Αθίγγανος πήγε να δει ομόφυλό του στα κρατητήρια και συνελήφθη την ώρα που του έδινε χασίς

Ρόδος: O όμιλος αστρονομίας «Βενετοκλείου» 1ου ΓΕΛ Ρόδου στο Austin Texas για την ολική εκλειψη ηλίου

Εντεταλμένος Θεμάτων Διακυβέρνησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ο γενικός διευθυντής του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Συμπαραστάτη του Πολίτη θα εκλέξει το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Στ. Κασσελάκης: Θα επισκεφθεί 26 νησιά του Αιγαίου σε 9 μέρες

Πολλές οι «παρθένες» παραλίες στα Δωδεκάνησα που εντάσσονται στις... απάτητες