Συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη γέφυρα της Κρεμαστής

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη γέφυρα της Κρεμαστής

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη γέφυρα της Κρεμαστής

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1317 ΦΟΡΕΣ

Την προηγούμενη περιφερειακή αρχή για έργο-φάντασμα, κατήγγειλε ο Αγγ. Ανανίας

Στις υπηρεσίες του ελεγκτικού συνεδρίου βρίσκεται προς εξέταση και έγκριση η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου για τη σύναψη σύμβασης με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που αφορά την υλοποίηση ερευνητικού προγράμματος για τη γέφυρα Κρεμαστής.

Στην ουσία είναι ένα ερευνητικό έργο που θα μελετήσει τις αντοχές της υφιστάμενης γέφυρας, τις δυνατότητες κατασκευής ενός νέου έργου, η θέση στην οποία θα γίνει το νέο έργο αν πρέπει να γίνει τελικά, το αν υπάρχει η δυνατότητα η παλιά γέφυρα να συνδεθεί με την καινούρια, αν υπάρχει δυνατότητα διαπλάτυνσης της παλιάς γέφυρας κ.α.

Η μελέτη θα κοστίσει 205 χιλιάδες ευρώ και το έργο θα διαρκέσει 14 μήνες. Μιλώντας για το θέμα χτες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα δια βίου μάθησης, Άγγελος Ανανίας που ήταν και ο εισηγητής του κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, αναφέρθηκε αναλυτικά στο ιστορικό της υπόθεσης και κατηγόρησε την προηγούμενη περιφερειακή αρχή για μικροπολιτική και για χυδαία χυδαία εκμετάλλευση των προβλημάτων που για δεκαετίες σφράγισε την πολιτική ζωή του τόπου.

«Θέλω να κάνω σαφές και ξεκάθαρο ότι η κατασκευή της γέφυρας, όπως είχε προκηρυχτεί και δημοπρατηθεί και συμβασιοποιηθεί για προεκλογικούς λόγους από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή είναι ένα έργο… πλαστό, ένα έργο φάντασμα» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε τα εξής: «Έίναι ένα έργο παράνομο αφού για την υλοποίησή του έλειπαν δύο απαραίτητες μελέτες που ήταν απαραίτητες και για τη συμβασιοποίησή του.

Συγκεκριμένα δεν μπορεί να εκτελεστεί ένα τέτοιο έργο χωρίς αντιπλημμυρική μελέτη και χωρίς περιβαλλοντική μελέτη σε μία περιοχή που είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή natura.
Απόδειξη της παρανομίας είναι ότι ενώ είχε ανατεθεί το έργο, και ενώ οι πιστώσεις ανανεώθηκαν επανειλημμένα από την δική μας περιφερειακή αρχή ο ανάδοχος εργολάβος δεν άνοιξε ούτε μία τρύπα.

Αυτή η αδράνεια συνεχίστηκε και η καθυστέρηση μέχρι που παρήλθε ο χρόνος που είχε στη διάθεσή του και έτσι κηρύχτηκε έκπτωτος. Το μόνο θέμα που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι η αποζημίωσή του, με την προτεινόμενη αποζημίωση εκ μέρους της Περιφέρειας να είναι «μηδέν» ευρώ.

Με δεδομένο ότι απαγορεύεται η εκ των υστέρων θεραπεία ενός έργου, δεν μπορούσαν αυτές οι μελέτες να συμπληρωθούν μετά την υπογραφή της σύμβασης που έγινε το Μάιο του 2014 και ενώ είχαν περάσει 3 μήνες από την ανάληψη της περιφερειακής αρχής από εμάς, δεν είχε γίνει καμία τέτοια ενέργεια.

Αυτά για να κλείσει το κεφάλαιο με το υποτιθέμενο έργο της γέφυρας Κρεμαστής, ένα έργο που ποτέ δεν είχε τη δυνατότητα να γίνει με τον τρόπο που δημοπρατήθηκε και συμβασιοποιήθηκε».

Είναι στις προτεραιότητες…
Παράλληλα, ο κ. Ανανίας τόνισε ότι η κατασκευή της νέας γέφυρας Κρεμαστής, είναι ένα έργο για το οποίο η περιφερειακή αρχή δε σταμάτησε ούτε μέρα να εργάζεται, λέγοντας ότι το πολιτικό προσωπικό ο περιφερειάρχης και οι περιφερειακοί σύμβουλοι οι μηχανικοί της Περιφέρειας το έχουν στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους.

Μιλώντας για το ποια είναι τελικά η ενδεδειγμένη λύση για το σημείο εκείνο, υπογράμμισε ότι οι προτάσεις είναι πολλές και διαφορετικές.

«Η αλήθεια είναι ότι αν ρωτήσεις τρία άτομα τι πρέπει να γίνει στη γέφυρα της Κρεμαστής, σε ό,τι αφορά την κυκλοφοριακή λύση του προβλήματος, θα πάρεις τρεις γνώμες, αν ρωτήσεις πέντε άτομα, θα πάρεις πέντε γνώμες» είπε.

Μόνος αρμόδιος το ΕΜΠ
Σύμφωνα με τον ίδιο, το τι πρέπει τελικά να γίνει είναι μία απόφαση που δεν πρέπει να την πάρουν οι πολιτικοί. Πρέπει να την πάρει ένας φορέας πάνω από όλους μας, με διεθνές αναγνωρισμένο κύρος που έχει πολλούς διαφορετικούς τομείς και οι οποίοι να ελέγξουν αυτό το έργο.

Δηλαδή στατικά γεωτεχνικά, περιβαλλοντικά, αντισεισμικά και δεν είναι άλλος από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

«Αφού βγήκαμε λοιπόν από το λαβύρινθο που μας είχε τοποθετήσει έντεχνα η προηγούμενη βιαστική ανάθεση, (είκοσι χρόνια αδράνειας για να γίνουν όλα μέσα σε μερικούς μήνες) στα όρια της ύβρεως για τους ανθρώπους που πόνεσαν εκεί, πρέπει να δούμε καθαρά τι πρέπει να γίνει.

Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να μελετηθεί από την αρχή η υφιστάμενη γέφυρα και να δούμε τι δυνατότητες υπάρχουν. Η προγραμματική σύμβαση που προτείνουμε με το ΕΜΠ είναι ένα ερευνητικό έργο που θα μελετήσει τις αντοχές της υφιστάμενης γέφυρας, τις δυνατότητες κατασκευής ενός νέου έργου η θέση στην οποία θα γίνει το νέο έργο αν πρέπει να γίνει, το αν υπάρχει η δυνατότητα η παλιά γέφυρα να συνδεθεί με την καινούρια, αν υπάρχει δυνατότητα διαπλάτυνσης της παλιάς γέφυρας κ.α.

Το ΕΜΠ έχει ειδικούς υψηλού επιπέδου, διαθέτει εργαστήριο αντισεισμικής τεχνολογίας, έχει εργαστήριο περιβαλλοντικών ερευνών, αντιπλημμυρικών έργων κ.α.

Η μελέτη θα κοστίσει 205 χιλιάδες ευρώ και είναι απαραίτητη η έγκρισή της από το ελεγκτικό συνέδριο. Αν προχωρήσουμε σε αυτή τη σύμβαση δηλαδή θα έχει ελεγχθεί από το ελεγκτικό συνέδριο. Εκεί βρίσκεται η σύμβαση η οποία ψηφίστηκε μόνο από τα μέλη της περιφερειακής αρχής.

Μόνο έτσι θα ξέρουμε αν μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτό το έργο. Το ερευνητικό έργο θα διαρκέσει το πολύ 14 μήνες και μετά από κοινού το ΕΜΠ και οι τεχνικές μας υπηρεσίες θα δώσουν πρόταση στην περιφερειακή αρχή για το τι είναι το ιδανικό, το χρήσιμο και το ωφέλιμο να πραγματοποιηθεί στη θέση της γέφυρας Κρεμαστής» δήλωσε ο κ. Ανανίας ενώ καταλήγοντας επιτέθηκε στην προηγούμενη περιφερειακή αρχή δήλωσε «Η περιφερειακή αρχή αντιμετωπίζει τα θέματα με σοβαρότητα και δίνει λύσεις. Η μικροπολιτική και στα όρια του χυδαίου εκμετάλλευση των προβλημάτων που για δεκαετίες σφράγισε την πολιτική ζωή του τόπου δεν έχει θέσει στη δική μας λειτουργία. Τη γραμμή αυτή με το παρελθόν την τραβήξαμε πριν δύο χρόνια οριστικά και αμετάκλητα».

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου