Ομπάμα, η παρακαταθήκη για τη Δημοκρατία

Ομπάμα,  η παρακαταθήκη  για τη Δημοκρατία

Ομπάμα, η παρακαταθήκη για τη Δημοκρατία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 234 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο αρχιτέκτονας Αγαπητός Ξάνθης

Σ’ ένα πύρινο λόγο ο Πρόεδρος Ομπάμα στο Σικάγο χαιρέτησε δημόσια το λαό των ΗΠΑ κλείνοντας την θητεία του μετά από 2 εκλεγμένους κύκλους. Η ομιλία είχε τίτλο «Η ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ».


Από όσα πρόλαβα να συγκρατήσω από την (ανα)μετάδοσή της στην τηλεόραση του SKY, ένοιωσα την απογείωση της Δημοκρατίας, την υψηλότατη θέση που έχει η λέξη «ΠΟΛΙΤΗΣ».
Δυο μαγικές λέξεις που επανέλαβε πολλές φορές ο Πρόεδρος για να αποδώσει το περιεχόμενο των αξιών της ελευθερίας και της εξαφάνισης των ανισοτήτων. Στην καρδιά του καπιταλισμού, ο Πρόεδρος επιχείρησε να αποδώσει την επιχειρούμενη κοινωνική αλλαγή στη βάση ενός ανοιχτού δημόσιου λόγου, που τον διέκρινε τα οκτώ χρόνια παρουσίας του στην ανώτερη θέση των ΗΠΑ.
Επέμενε στον πλούτο της ανθρώπινης ενότητας μέσα από το σεβασμό των γνώσεων, της τεχνολογίας, της τέχνης του ζήν των διαφόρων πολιτισμών.

Η φροντίδα για 20 εκ. ανασφάλιστους αποτέλεσε ένα σύστημα Υγείας, που εδραίωσε την πολιτική του πάνω στις μεταρρυθμίσεις της ζωής και της ηθικής και διευκολύνοντας την κατανόηση της αθλιότητας και της δυστυχίας των άλλων.
Η μονοδρόμηση της ανάπτυξης πάνω στις τέσσερις κινητήριες δυνάμεις, επιστήμη, τεχνολογία, οικονομία και κέρδος οφείλει να μεταρρυθμιστεί σ ένα νέο Δρόμο, που θα καταργήσει τον δρόμο του ατομικισμού και του πομπώδους για την Μεταμόρφωση που θα αρχίσει από τη λαϊκή βάση.

Απευθυνόμενος στο ακροατήριο ανέλυσε τη συμμετοχική δημοκρατία και υπερτόνισε υπογραμμίζοντας «ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΣΤΕ» στα δρώμενα και εάν θέλετε να αλλάξετε κάτι μαζέψτε υπογραφές και μπείτε μπροστά. «Η δύναμη του λαού είναι στα χέρα σας».
Και σε μια συναισθηματική ομιλία δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη σύζυγό του για την άψογη υποστήριξη του έργου του και μέσα από το βλέμμα των δύο κοριτσιών του ύμνησε τη νέα γενιά της ελεύθερης σκέψης και των ιδανικών μιας ανοιχτής, ευρύχωρης μελλοντική κοινωνίας. Κοινωνία που δεν ξεχωρίζει, που δεν έχει φυλετικές διακρίσεις, που αναγνωρίζει τον Άλλο, που σέβεται και υιθετεί τους κανόνες της Δημοκτατίας.

Σε αυτό το πρόσωπο της κοινωνίας τα ακραία φαινόμενα, το ISIS δεν έχουν θέση γιατί βάλλουν ενάντια στην ελευθερία των άλλων και της συμβίωσης.
Έκανε αναφορές στον τρίτο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Thomas Jefferson (1801-1809), ο οποίος ήταν Ελληνομαθής, ορθολογιστής και υπέρμαχος του διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας, συνέταξε την περίφημη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ και ήταν θαυμαστής της Γαλλικής Επανάστασης και των Δίκαιων Δικαιωμάτων.

Έλεγε: «να μην μιλάς γι αυτά που έχεις κάνει αλλά γι΄ αυτά που πρόκειται να κάνεις» και συνέχιζε ο Jefferson:
«Τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει έναν άνθρωπο με τη σωστή νοοτροπία να επιτύχει ένα στόχο. Τίποτα πάνω στη γη δεν μπορεί να βοηθήσει έναν άνθρωπο με λάθος νοοτροπία».
Αυτές οι φράσεις-κλειδιά αναφέρθηκαν και υπογραμμιστήκαν από τον κ.Ομπάμα.
Κρατάω τις λέξεις: «ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ» και «ΣΤΟΧΟΣ-ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ».

Αποδεικνύεται ότι η πολιτική βούληση ισορροπεί μεταξύ «real-politic» και «ideal politic» και ενέχει τη τέχνη του εφικτού με διττό προσανατολισμό: τον προσανατολισμό μιας πολιτικής της ανθρωπότητας και αυτόν μιας πολιτικής του πολιτισμού και της παιδείας.
Η συμβιότευση (convivialite) και η αλληλεγγύη φάνηκαν στα μάτια του απερχόμενου Πρόεδρου…αφήνοντας το δικό του στίγμα στη σύγχρονη ιστορία.

Ο νέος Πρόεδρος κ.Trump έρχεται, ο άνθρωπος των αγορών και της ισχύος, της επικοινωνίας και της οικονομίας ανοίγει τη νέα πλανητική σελίδα της παγκόσμιας εικόνας.
Οψόμεθα…στη σύγκριση των δύο ανδρών. Η ιστορία θα μιλήσει.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παρασκευάς: Οι ενστάσεις και η ουσία του πολιτικού προβλήματος

Φίλιππος Ζάχαρης: Ο πολύπλευρος άνθρωπος σε μία πολύπλοκη ζωή

Ηλίας Καραβόλιας: «Η επικίνδυνη εμμονή»

Θανάσης Καραναστάσης: Με τους... κράχτες στην Ευρωβουλή

Σωτήρης Ντάλης: "Iσραήλ- Ιράν: Από τον σκιώδη πόλεμο στην απόλυτη σύγκρουση;"

Μαρία Καρίκη: Πώς χτίζεται η αυτοπεποίθηση;

Θάνος Ζέλκας: "Τηλεπερσόνες στα ψηφοδέλτια: Αυτή η μάστιγα"

Αγαπητός Ξάνθης: Η μετεγκατάσταση των ταχυδρομείων Ρόδου στην Εθνικής Αντιστάσεως είναι μια πολεοδομική «βόμβα» στα θεμέλια της πόλης μας