Μείζον θέμα η τοποθέτηση μηχανών καύσης βιορευστών ελαίων στη Ρόδο

Μείζον θέμα η τοποθέτηση μηχανών  καύσης βιορευστών ελαίων στη Ρόδο

Μείζον θέμα η τοποθέτηση μηχανών καύσης βιορευστών ελαίων στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1298 ΦΟΡΕΣ

Να μην προχωρήσει η εγκατάσταση ζητούν οι πρόεδροι κοινοτήτων

Στη συνεδρίαση της πλειοψηφίας του Δήμου της Ρόδου που έγινε το βράδυ της Παρασκευής, παρέστησαν, οι πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων Δαματριάς και Παραδεισίου, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους για όλες τις εξελίξεις σε ότι αφορά τις διαδικασίες εγκατάστασης μηχανών για την καύση βιορευστών ελαίων.

Οι πρόεδροι, ζήτησαν από τους συναδέλφους τους να μην δώσουν το «πράσινο φως» για την εγκατάσταση αυτών των μονάδων μέχρι να ολοκληρωθούν οι επιστημονικές μελέτες που ζήτησαν από εξειδικευμένους επιστήμονες.

Το ίδιο θα ζητήσουν και στην αυριανή συνεδρίαση από όλα τα μέλη των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου.

Η κατάσταση έχει προκαλέσει εδώ και πολύ καιρό έντονο προβληματισμό στην τοπική κοινωνία, η οποία εξετάζει με πολύ προσοχή, αν και κατά πόσο η λειτουργία μηχανών καύσης βιορευστών (ανακτημένα έλαια και λίπη φυτικής και ζωϊκής προέλευσης) θα επιβαρύνει το περιβάλλον των χωριών, εκεί όπου προγραμματίζεται να εγκατασταθούν.

Το θέμα αφορά μία επένδυση που στοχεύει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (η οποία θα πωλείται στη ΔΕΗ) από την καύση βιορευστών (ανακτημένα έλαια και λίπη φυτικής και ζωικής προέλευσης). Μία πρώτη μονάδα πρόκειται να τοποθετηθεί στην παρθένα περιοχή του Καλαμώνα, στα 2,5 περίπου χιλιόμετρα από την κοιλάδα των Πεταλούδων. Ακολουθούν άλλες 10 τέτοιες μονάδες στα διοικητικά όρια της Δαματριάς, επί 28 συνολικά τέτοιων επενδύσεων σε όλο το νησί της Ρόδου.

Τι υποστηρίζουν οι κάτοικοι
«Το έργο» σύμφωνα με ανακοίνωση των κατοίκων, «ναι μεν εντάσσεται στις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), αλλά πρόκειται για ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από καύση, με τα γνωστά προβλήματα ρύπων οξειδίων του αζώτου (NOx), επισημαίνουν οι κάτοικοι.

Οι ίδιοι οι κάτοικοι, που έχουν ξεκινήσει να δίνουν το δικό τους αγώνα, υποστηρίζουν ότι είτε είναι βιορευστό (ανακτημένα φυτικά έλαια), είτε είναι ορυκτό diesel, η καύση και των δύο είναι ρυπογόνος. Υπάρχει νομικό κενό στην εθνική και κοινοτική νομοθεσία για τους κινητήρες αυτού του μεγέθους και τεχνολογίας όταν χρησιμοποιούνται για ηλεκτροπαραγωγή (σημείωση: όταν χρησιμοποιούνται π.χ. σε χωματουργικά μηχανήματα, τότε υπάγονται σε όρια εκπομπών, όχι όμως όταν πρόκειται για ηλεκτροπαραγωγή). Η τεχνολογία του συγκεκριμένου κινητήρα δεν είναι πρωτοποριακή ούτε αιχμής, είναι παρωχημένη καθότι ανήκει στην κατηγορία EU Stage II και πήρε έγκριση τύπου το 2006.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: ο παραγωγός ενέργειας θα ρυπαίνει σύμφωνα με το γράμμα του Νόμου, χωρίς να δεσμεύεται και να ελέγχεται από όρια εκπομπών, στο όνομα των ΑΠΕ, και εντός μίας πολύτιμης Προστατευόμενης Περιοχής (Προστατευόμενη Περιοχή με τον κωδικό ΠΠ5, σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Δημ. Ενότητας Πεταλούδων).

Τα ανακτημένα έλαια (τα καύσιμα δηλαδή) θα έρχονται στο νησί από την Ευρώπη (!) (μέχρι να υπάρξει δίκτυο συλλογής ελαίων στο νησί, αν ποτέ υπάρξει κάτι τέτοιο), θα καίγονται αρχικά στον Καλαμώνα και μελλοντικά σε 28 συνολικά σημεία σε όλο το νησί (ενδεικτικά Δαματριά, Κρεμαστή, Σορωνή, Φάνες, Γεννάδι, Αφάντου, Ψίνθος, Ρόδος, κ.α). Με ενδελεχή μελέτη στην ΜΠΕ μπορείτε να μάθετε λεπτομέρειες για τα επίπεδα θορύβου, τα επίπεδα ρύπων, την παρουσία-απουσία καταλύτη και άλλα ουσιώδη ζητήματα.

- Ενημερώστε ανθρώπους που ζουν στην περιοχή και επηρεάζονται από το έργο. Παρακινείστε τους να έρθουν στην συνέλευση, πρόκειται για το μέλλον τους και των παιδιών τους. Θα μάθουν πολλά εκεί και θα κατανοήσουν την κατάσταση άμεσα.

Τα έργα είναι 28, ένα από αυτά θα χτυπήσει την πόρτα σας.

- Όλοι χρησιμοποιούμε ηλεκτρική ενέργεια, επομένως θα πρέπει να έχουμε κριτική σκέψη και όχι στείρα άρνηση. Διαβάστε, ρωτήστε και αντιδράστε με επιχειρήματα εάν νιώθετε πως θίγεται η υγεία η δική σας, το μέλλον των παιδιών σας.

Σαν έργο θεωρητικά δύναται να είναι πρωτοποριακό, πάντα υπό προϋποθέσεις. Η συλλογή των ελαίων και η μη απελευθέρωσή τους στο περιβάλλον είναι σοφή κίνηση. Θα πρέπει ωστόσο να μην υπονομεύεται από την παραγωγή ρύπων και την υποβάθμιση του γύρω περιβάλλοντος, ή των εκτοπισμό των ανθρώπων που ήδη έχουν επενδύσει σε αγροτουριστικές δραστηριότητες στην συγκεκριμένη περιοχή. Η περιοχή του Καλαμώνα είναι προστατευόμενη και επιτρέπονται συγκεκριμένες χρήσεις γης, η εν λόγω επένδυση δεν επιτρέπεται. Για κάποιον 'μαγικό' λόγο, δόθηκε εξαίρεση!»

Διαβάστε ακόμη

Εξηγήσεις για το “The Rhodes Co-Lab” ζητά η παράταξη της Χρ. Καραγιάννη

Σε ανακατανομή αρμοδιοτήτων προέβη με Αποφάσεις του ο δήμαρχος Ρόδου

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας