Στο μηδέν η επένδυση για το γκολφ Αφάντου

Στο μηδέν η επένδυση για το γκολφ Αφάντου

Στο μηδέν η επένδυση για το γκολφ Αφάντου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 755 ΦΟΡΕΣ

Στο... μηδέν βρίσκεται η επένδυση για το γκολφ Αφάντου! Αυτό αναφέρει σε προχθεσινό δημοσίευμά της η εφημερίδα “Καθημερινή” σημειώνοντας συγκεκριμένα τα εξής:

«Κοντεύει χρόνος από τότε που ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς τίναξε στον αέρα την αποκρατικοποίηση του ακινήτου στην Αφάντου στη Ρόδο.

Οι αρχαιολογικές υπηρεσίες του υπουργείου, στις 10 Μαρτίου 2016, κήρυξαν αρχαιολογικής σημασίας χώρο στη Ρόδο έκτασης περίπου 10.000 στρεμμάτων, δηλαδή περίπου μιάμιση φορά το μέγεθος του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Μέσα σ’ αυτήν περιλαμβάνεται το 100% δύο ακινήτων, συνολικής έκτασης 1.650 στρεμμάτων, τα οποία ένα χρόνο πριν το ΤΑΙΠΕΔ είχε συμφωνήσει να πωληθούν αντί 42,1 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το περίφημο Γκολφ της Αφάντου, που είχε ζήσει μέρες δόξας τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, αλλά σήμερα ρημάζει.

Εκτοτε η κυβέρνηση επιχείρησε να ανατρέψει την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) με μία συμβιβαστική λύση. Πρότεινε την ακτινογράφηση (scaning) της έκτασης μέσω τεχνολογίας που αναπτύχθηκε στο ΕΜΠ, που θα έδειχνε αν υπήρχαν αρχαία ή όχι. Στην περίπτωση που δεν υπήρχαν αρχαία, η περιοχή θα αποχαρακτηρίζονταν και η επένδυση θα προχωρούσε.

Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, στις συσκέψεις το καλοκαίρι του 2016, διαβεβαίωνε τους δύο επενδυτές ότι το σχέδιο είναι βιώσιμο και ότι η κυβέρνηση έχει τον τρόπο να πείσει το ΚΑΣ και την ηγεσία του ΥΠΠΟ. Εκτοτε όμως έχουν μεσολαβήσει πάνω από οκτώ μήνες χωρίς να έχει γίνει τίποτε.

Λίγους μήνες αργότερα, ναυάγησε και το σχέδιο που πρότεινε η πλευρά του ενός εκ των δύο επενδυτών, Μερκούρη Αγγελιάδη. Ο τελευταίος, καθώς είχε διαθέσει πάνω από 1 εκατ. ευρώ στην υπόθεση της Αφάντου, πρότεινε το εξής σχέδιο: αποκλειστικά και μόνο στις περιοχές όπου οι μηχανικοί θα δημιουργούσαν ανωδομές, θα γίνονταν τομές στο έδαφος με έξοδα του ίδιου του επενδυτή, για να φανεί εάν υπάρχουν ή όχι αρχαία.

Στην περίπτωση που δεν υπήρχαν, αποχαρακτηρίζονταν όλη η έκταση για να προχωρήσει η επένδυση. Στην περίπτωση που υπήρχαν αρχαία, οι αρχαιολόγοι σε συνεργασία με τον επενδυτή θα αποφάσιζαν για την καλύτερη διευθέτηση του θέματος. Και το σχέδιο αυτό, με υπαιτιότητα των αρχαιολόγων, απορρίφθηκε.

Εκτοτε η επένδυση, ύψους 300 εκατ., αιωρείται...»

Διαβάστε ακόμη

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο δικηγόρος Ρόδου, Στέφανος Καψάλης

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου την Τετάρτη 1η Μαΐου

Γιάννης Φλεβάρης: Η εμμονή είναι κακό πράγμα κύριε Πρόεδρε!

Παναγιώτης Εγγλέζος για την εκμετάλλευση ασφαλισμένων από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα