Η ΑΣΤΕΡ και η αναβάθμιση της υποβάθμισης


Γράφει ο
Γιώργος Ντάκας
τ. Καθηγητής ΑΣΤΕ Ρόδου

Οι δηλώσεις της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Τουρισμού, σε απάντηση προηγουμένου μου άρθρου για την ΑΣΤΕΡ, μόνο έκπληξη δεν μπορεί να προκάλεσαν, στους κατοικούντες  την Ιερουσαλήμ.

Διότι εκτός των άλλων, η κ. Κουρνέτα, χρησιμοποιεί την μέθοδο που χρησιμοποιούν, εδώ και 30 τόσα χρόνια, αυτοί που έριξαν την Σχολή μας στα αζήτητα: Τη μέθοδο της αναβάθμισης. Τριάντα χρόνια η ΑΣΤΕΡ αναβαθμιζόταν και τριάντα χρόνια κατέβαινε ένα – ένα τα σκαλιά της ανυποληψίας. Κάθε φορά που προσπαθούν να υλοποιήσουν τα ιδιοτελή σχέδια τους, αναβαθμίζουν την ΑΣΤΕΡ.
 Το Υπουργείο Τουρισμού, αντί να εξαγγέλλει αορίστως την ξανά και ξανά  «αναβάθμιση» της ΑΣΤΕΡ, θα έπρεπε , να πει ξεκάθαρα στον  Ελληνικό Λαό:
ΕΙΝΑΙ Ή ΟΧΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΣΤΕΡ;

Διότι οι δηλώσεις της, μόνο εκεί δεν παραπέμπουν. Έτσι θα στερήσει το δικαίωμα, στον καθένα από εμάς, να συντάσσει κείμενα που «δημιουργούν, παραπλανητικές εντυπώσεις για το μέλλον της Σχολής».
Σωστή η θέση του Υπουργείου για την εγκατάλειψη της  ΑΣΤΕΡ, από προηγούμενες Κυβερνήσεις. Να μας πει λοιπόν  το Υπ. Τουρισμού, αν η ΑΣΤΕΡ, ψήλωσε ένα έστω εκατοστό, επί των ημερών της σημερινής Κυβέρνησης. Ακόμη κι αυτό το οικοτροφείο, στο οποίο χτίζαμε την Τουριστική συνείδηση στα παιδιά μας, δεν τολμήσατε να επαναλειτουργήσετε, πράγμα που θα σας έπαιρνε μόλις 5 λεπτά. Τα σιρόπια και οι γενικόλογες κουβέντες, περί σχεδιασμού και αναβάθμισης της Σχολής και της ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος, απευθύνονται σε ιθαγενείς, που εξαγοράζονται  με  τα καθρεφτάκια και τις χάντρες. Ατυχώς για εσάς κ. Κουρνέτα, τέτοιοι ιθαγενείς, δεν κατοικούν πλέον σ’ αυτόν τον τόπο…

Με αυτά που δηλώνουν οι παράγοντες του Υπ. Τουρισμού, δίνουν την εντύπωση ότι δεν γνωρίζουν καν που βρίσκεται η ΑΣΤΕΡ. Σίγουρα δε, αποδεικνύουν ότι έχουν πλήρη άγνοια, για την ιστορία και το μεγαλείο της Σχολής μας, που εδώ και 61 χρόνια, αποτελεί την ατμομηχανή της Τουριστικής εκπαίδευσης στην πατρίδα μας.
Η ΑΣΤΕΡ κυρία Κουρνέτα, έχει αναδείξει τεράστια στελέχη, τόσο στην Τουριστική βιομηχανία, όσο και στην Τουριστική εκπαίδευση. Στελέχη που κόσμησαν και κοσμούν, με την Επαγγελματική δράση τους τις καλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας και διεθνώς. Στελέχη που έφτασαν στο ανώτατο αξίωμα του Διδάκτορα - Καθηγητή του Παγκόσμιου φήμης Αμερικάνικου Πανεπιστημίου του F.I.U. Του Πανεπιστημίου, που οι απόφοιτοι της ΑΣΤΕΡ, είχαν το δικαίωμα εγγραφής στο τρίτο έτος, ως αναγνώριση του επιπέδου των γνώσεων τους.  

Η ΑΣΤΕΡ κυρία Γραμματέα, δεν είχε ανταγωνίστρια Σχολή στην Μεσόγειο. Φιλοξενούσε σπουδαστές, από όλο τον κόσμο, ακόμη και από τις ΗΠΑ, δείγμα της φήμης και του μεγαλείου της. Όταν στα 1987, φιλοξενήσαμε μια ομάδα σπουδαστών και καθηγητών από την Ελβετική Σχολή της GLYON, οι συνάδελφοι, πληροφορούμενοι τις μεθόδους διδασκαλίας και τη διδακτέα ύλη, χαρακτήρισαν  τη Σχολή μας «Σαφώς ανώτερη» από τη δική τους.
Μπείτε στον κόπο να συγκρίνετε την ΑΣΤΕΡ της εποχής εκείνης με την σημερινή και θα δείτε το κατάντημα της  και γιατί νομοτελειακά βρίσκεται ένα βήμα πριν από το θάνατο.
Η αγωνία, όσων είχαν την τιμή να υπηρετήσουν αυτό το ιστορικό ίδρυμα, ανταποκρινόμενοι στα κελεύσματα του 21ου Αιώνα ,ήταν να  παραδώσουν, μια Σχολή,  σύγχρονη, μοντέρνα, με νέα διδακτέα ύλη, όπως το Τουριστικό Μάρκετινγκ, νέες μέθοδοι  πωλήσεων, διαδίκτυο και Τουρισμός κτλ.  Έτσι ξεκίνησε η διαδικασία, μελέτης και οργάνωσης, συμπαρασύροντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και προτείνοντας  με σχέδιο νόμου, την Ανωτατοποίηση της ΑΣΤΕΡ, σε τετραετούς  φοιτήσεως, στα χνάρια της ξακουστής  Πανεπιστημιακής Σχολής, Florida International University, που θα την εδραίωνε ως πρωτοποριακό κέντρο Τουριστικής εκπαίδευσης στην Ευρώπη.

Δυστυχώς, οι καρεκλοκένταυροι των Αθηνών, εξυπηρετώντας τα σχέδια τους, δεν καταδέχτηκαν να σκύψουν επάνω στην πρόταση αυτή. Με αποτέλεσμα, να φτάσουν τη Σχολή εκεί που τη έφτασαν. Και το κερασάκι στην τούρτα, είναι  να βγαίνει η ανιστόρητη και εμπαθής  για το νησί μας Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και να προτείνει την ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής Τουρισμού, στην Χίο.
Η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού κ. Κουρνέτα τι έκανε; Απλά σώπασε. Δεν ακούστηκε  κιχ. Ούτε από εσάς, ούτε από τους Κυβερνητικούς Βουλευτές του Νομού μας. Δείγμα ότι συμφωνείτε. Άπαντες.  Κι αντί , κ. Κουρνέτα , να ντραπείτε για τη στάση σας και να κρυφτείτε στο καβούκι σας, βγαίνετε και διαμαρτύρεστε για τους «Τίτλους τέλους της ΑΣΤΕΡ»  που έγραψα στο άρθρο μου, λες και δεν είναι αλήθεια. Ή μήπως πιστεύετε ότι αν λειτουργήσει  η Ανωτάτη Σχολή Τουρισμού στη Χίο, εκ των πραγμάτων, η ήδη ημιθανής ΑΣΤΕΡ δεν θα κλείσει;

ΥΓ .1 Το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου, ζήτησε ομόφωνα, την Ανωτατοποίηση της ΑΣΤΕΡ, ενέργεια η οποία αποτελεί υψίστη τιμή για τη Σχολή και παράλληλα, στέλλει πεντακάθαρο μήνυμα  που ελπίζω να μην το διαβάσετε από την ανάποδη.
ΥΓ.2 Την Άνοιξη του 2015, μετά από πρόσκληση τους, παρέδωσα υπόμνημα στον κ. Νίκο Ξυδάκη και κ. Ν. Σαντορινιό, για την Ανωτατοποίηση της ΑΣΤΕΡ. Δεν θα είχα αντίρρηση να το υποβάλω και σε εσάς κ. Κουρνέτα. Θα πρέπει όμως προηγουμένως, να με πείσετε για τις αγαθές σας  προθέσεις.