Γυμνάσιο Αγαθονησίου: Μια διαφορετική πραγματικότητα

Γυμνάσιο Αγαθονησίου: Μια  διαφορετική πραγματικότητα

Γυμνάσιο Αγαθονησίου: Μια διαφορετική πραγματικότητα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 437 ΦΟΡΕΣ

Όταν το όνομα ενός νησιού “ανοίγει” όλες τις πόρτες

Στην άκρη του πελάγους το κουδούνι κτυπά καθημερινά , όπως σε όλα τα σχολεία. Είναι ο μόνος ίσως έντονος ήχος στο νησί. Η εκπαιδευτική κοινότητα στο Αγαθονήσι ζεί την δική της καθημερινότητα και παρά τις αντίξοες συνθήκες υπάρχει και η θετική πλευρά των πραγμάτων, για μαθητές και καθηγητές.

Χειμώνας στο Αγαθονήσι: άλλοτε με μποφόρ στο Αιγαίο και άλλοτε ήλιος με δόντια. «Αλλά τουλάχιστον είναι ζεστό το κλίμα όσον αφορά τους ανθρώπους εδώ και πιστεύω ότι αυτό αποτελεί μία θετική δυνατότητα» λέει ο καθηγητής και διευθυντής του σχολείου κ. Κωνσταντίνος Κουγιουμτζίδης στον «Αθήνα 9.84» .

Στις δυσκολίες των καιρών , η «μεγάλη » ειδησεογραφία είναι μακρυά απο την άκρη του Αιγαίου.
«Μπορώ να πω ότι είμαστε καλά, γιατί πολύ απλά, υπάρχει μια διαρκής ηρεμία και ζεστασιά στους ανθρώπους που ζούμε εδώ μαζί τους».

Όπως λέει ο διευθυντής του Γυμνασίου με Λυκειακές τάξεις, στην εκπομπή «Μία ημέρα στην Αθήνα» στο σχολείο φοιτούν πέντε (5) μαθητές και υπηρετούν οκτώ (8) καθηγητές.
Μια διαφορετική καθημερινότητα εκπαίδευσης καθώς τα παιδιά, υπό μια οπτική έχουν το δικό τους ιδιαίτερο μάθημα.

«Απο τους μαθητές μας δύο πηγαίνουν στο Γυμνάσιο, ένα παιδί στην Α’ λυκείου και έχουμε δύο μαθητές που πηγαίνουν στην Γ’ λυκείου. Ετοιμάζονται για τις πανελλήνιες εξετάσεις που δίνουν φέτος σε δύο διαφορετικές κατευθύνσεις» λέει ο διευθυντής του σχολείου και σημειώνει ότι η προσπάθειά τους αποτελεί πρόκληση για τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι προσφέρουν με χαρά την στήριξή τους.

«Ευτυχώς στο σχολείο υπάρχουν οι απαραίτητες ειδικότητες. Από την πρώτη στιγμή φέτος, όπως και πέρσι υπάρχει μία πάρα πολύ καλή συνεργασία με τον διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δωδεκανήσου – όπως συμβαίνει και σε άλλα νησιά- ο οποίος στάθηκε δίπλα μας και βοήθησε να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν. Για εμάς είναι πρόκληση η προσπάθεια των δύο παιδιών.

Ειλικρινά είμαστε μία οικογένεια και αυτή την στιγμή ο σύλλογος καθηγητών βρίσκεται πάνω από όλα τα παιδιά αλλά ακόμα περισσότερο στους δύο μαθητές που κάνουν τον αγώνα τους. Να σημειώσω εδώ ότι ο εκπαιδευτικός που υπηρετεί στην άγονη γραμμή πραγματικά επιτελεί λειτούργημα» λέει ο κ. Κουγιουμτζίδης με καταγωγή από την Κρύα Βρύση Γιαννιτσών. Σήμερα η οικογένειά του κατοικεί στην Αριδαία ενώ ο ίδιος βρέθηκε στο Αιγαίο.

Με τι σκέψεις φτάνει ένας εκπαιδευτικός στην άγονη γραμμή όταν αποβιβάζεται με τις βαλίτσες του στο μικρό λιμάνι:

“Πάμε πάλι από την αρχή . Αυτό είναι η πρώτη σκέψη όταν έρχεσαι και το πρώτο συναίσθημα είναι η ηρεμία. Ειλικρινά ο ήχος του κουδουνιού στο σχολείο είναι ίσως ο μοναδικός που ακούγεται στο νησί ολόκληρη την ημέρα. Ξέρετε , το Αγαθονήσι είναι μιά κουκίδα γής , ένας παράδεισος με ανθρώπους που σε αγκαλιάζουν και σε κάνουν δικό τους από την πρώτη στιγμή όταν πατάς το πόδι σου εδώ».

Επίσκεψη στην Αθήνα
Η μικρή ομάδα των μαθητών από το Αγαθονήσι βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες επίσκεψη στην Αθήνα. Ενώ για τους μαθητές των σχολείων της Αθήνας οι εκδρομές στοχεύουν σε τουριστικούς προορισμούς ή στο εξωτερικό, για τα παιδιά στο Αγαθονήσι στόχος ήταν η γνωριμία με την πρωτεύουσα.

Μια εκπαιδευτική εκδρομή, με την στήριξη του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής προκειμένου να αποκτήσουν εικόνες και εμπειρίες στα μεγάλα κέντρα των αποφάσεων και στο υπουργείο Παιδείας όπου εκπονείται η εκπαιδευτική πολιτική.

«Ήταν καταπληκτική η εκδρομή μας, γεμάτη και τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από όλο το πρόγραμμα. Μία σημείωση: Όπου και αν παραβρεθήκαμε στο άκουσμα και μόνο της λέξης «Αγαθονήσι» όλες οι πόρτες ήταν ανοικτές . Ήταν κάτι το καταπληκτικό. Βλέπει στον απλό κόσμο, έξω, όπου περπατήσαμε, ακούγοντας «Αγαθονήσι» το πρώτο που κάνουν είναι να σε υποδεχθούν με ζεστασιά με θέρμη. Το ίδιο νομίζω ότι συμβαίνει για όλα τα μικρά νησιά.

Το ίδιο έγινε και στο υπουργείο Παιδείας όπως και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Στο υπουργείο μάς έγινε ξενάγηση σε όλη την δομή λειτουργίας και επισκεφθήκαμε τον υπουργό ο οποίος μας υποδέχθηκε με θέρμη και έδειξε ενδιαφέρον για τα όνειρα των παιδιών αλλά και για το επίπεδο που βρίσκεται αυτό το απομακρυσμένο σχολείο».
Αν και το σχολείο είναι εξοπλισμένο με σύγχρονη τεχνολογία η απόσταση και τα μίλια της θάλασσας κρατούν μακρυά τα παιδιά από πολλές εικόνες του κόσμου.

«Εδώ τα παιδιά δεν έχουν απλά πράγματα της καθημερινότητας των υπόλοιπων μαθητών που βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις η και στην επαρχία.

Όπως ένα απλό θέατρο που επισκεφθήκαμε και εντυπωσιάστηκαν, όπως και στο μουσείο της Ακρόπολης».

(από το www.athina984.gr)

Διαβάστε ακόμη

Εκπαίδευση Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ. Λέρου – Αγαθονησίου στα θέματα της πρόληψης και τυχόν καταστολής Θαλάσσιας Ρύπανσης

Ορκίστηκε για 5η συνεχόμενη θητεία ο Βαγγέλης Κόττορος Δήμαρχος του ακριτικού Αγαθονησίου και οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι

Αγαθονήσι: Παρέμβαση από το υπουργείο Ναυτιλίας

Αγαθονήσι: Ένα μήνα χωρίς πλοίο νησί – Στα όριά τους οι κάτοικοι

Παρέμβαση του πρωθυπουργού για την ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση ζητά ο δήμαρχος Αγαθονησίου

Δήμαρχος Αγαθονησίου εξελέγη ξανά ο Ευάγγελος Κόττορος

Στην τελική φάση η μελέτη του έργου: «Επέκταση Λιμένα Αγαθονησίου»

Αγαθονήσι: Εκεί όπου ο χρόνος κυλάει με άλλη ταχύτητα