Ικανοποίηση για το βραβείο στο μελεκούνι της Ρόδου

Ικανοποίηση για το βραβείο στο μελεκούνι της Ρόδου

Ικανοποίηση για το βραβείο στο μελεκούνι της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1229 ΦΟΡΕΣ

Την ικανοποίησή του για το βραβείο που απέσπασε το «Φίλεμα» στην έκθεση ΕΞΠΟΤΡΟΦ αναφορικά με τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του μελεκουνιού, εξέφρασε χτες ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης.

Μιλώντας συγκεκριμένα στα μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκε στη διοργάνωση και στη διάκριση που πήρε το «Φίλεμα» της Ρόδου καθώς για τρίτη συνεχή χρονιά προϊόντα από τις συμμετέχουσες εταιρίες διαγωνίστηκαν για την καινοτομία τους, τη συσκευασία και τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής.

«Είχαμε τη χαρά κατά τη συμμετοχή μας στην έκθεση ΕΞΠΟΤΡΟΦ όπου συμμετείχαν 28 παραγωγοί από 16 νησιά, στο διαγωνισμό για το πώς παρασκευάζονται τα προϊόντα να κερδίσει το πρώτο βραβείο το μελεκούνι της Ρόδου, από παραγωγό που συμμετείχε στην έκθεση μαζί μας.

Το μελεκούνι είναι προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης και ένας από τους λόγους που πήραμε γρήγορα την έγκριση είναι και ο τρόπος παρασκευής του» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης.
Το μελεκούνι είναι το παραδοσιακό μαλακό παστέλι της Ρόδου σε σχήμα ρόμβου, τυλιγμένο παραδοσιακά στο χέρι για γάμους, βαπτίσεις και άλλες εκδηλώσεις καθώς και στα καταστήματα σαν το πιο υγιεινό – ενεργειακό σνάκ.

Σαν έθιμο γάμου – βάπτισης το βρίσκεις σε όλα τα χωριά της Ρόδου στο καθένα με την δική του τεχνοτροπία. Η παράδοση θέλει τους ανθρώπους του χωριού να μαζεύονται μέρες πριν το γάμο ή την βάπτιση και σε κλίμα γιορτής να φτιάχνουν όλοι μαζί αυτό το τόσο εκλεκτό έδεσμα.

Το «Φίλεμα» χρησιμοποιεί κατά κανόνα την τεχνοτροπία της Λίνδου η οποία είναι η πιο ιδιαίτερη, δηλαδή το μελεκούνι να είναι με καλά πλυμένο και καβουρδισμένο φυσικό σουσάμι, πολλά αμύγδαλα ολόκληρα και αυτά καβουρδισμένα, κανέλα κευλάνης και μόνο το καλύτερο μέλι από τοπικούς παραγωγούς.
Έτσι με τον τρόπο αυτό λαμβάνει κανείς στο μέγιστο γεύση, άρωμα και όλα τα ευεργετικά συστατικά που έχει να δώσει στον οργανισμό το μελεκούνι καθημερινά.

Διαβάστε ακόμη

Συνεδριάζει την Παρασκευή το συμβούλιο της κοινότητας Ρόδου

Ανακοίνωση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου για τη χθεσινή απεργία

Ανάπτυξη & εμπλουτισμός ψηφιακών υπηρεσιών από το Επιμελητήριο με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της ΠΝΑι

Την εξαίρεση του Δημήτρη Παπανώτα από το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ο Στ. Κασσελάκης

Ρόδος: Πτώμα σε προχωρημένη σήψη εντοπίστηκε πριν από λίγο στην παραλία του Ζέφυρου

Ανοιχτή επιστολή του Γ. Παρασκευά στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου

(Βίντεο & Φωτογραφίες) Ελεύθερος χωρίς όρους αφέθηκε πριν από λίγο και ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου - Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στα δικαστήρια

Αποφασισμένο το Λιμενικό Ταμείο να καθαρίσει την είσοδο του λιμανιού της Ακαντιάς από τα παρατημένα σκάφη!