Ρύθμιση για τα οικονομικά των πολιτιστικών συλλόγων

Ρύθμιση για τα οικονομικά των πολιτιστικών συλλόγων

Ρύθμιση για τα οικονομικά των πολιτιστικών συλλόγων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 301 ΦΟΡΕΣ

Χωρίς να επιβαρύνονται με πρόστιμα

Την δυνατότητα να τακτοποιήσουν τις φορολογικές τους εκκρεμότητες χωρίς πρόστιμα, μέχρι και την οικονομική χρήση του 2015, θα έχουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Ρόδου, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, κατόπιν σχετικής οδηγίας που εξέδωσε το αρμόδιο υπουργείο.

Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των αντίστοιχων συλλόγων της χώρας, το οποίο πήρε «σάρκα και οστά» μετά από συντονισμένες προσπάθειες των Ομοσπονδιών της χώρας, μεταξύ των οποίων και του νησιού μας.

Το αίτημα το οποίο είχε κατατεθεί προ μηνών, έγινε τελικά αποδεκτό από το υπουργείο Οικονομικών και ενσωματώθηκε στην παροχή οδηγιών που εξέδωσε για την «οικειοθελή αποκάλυψη φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών».

Θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα για την σωστή λειτουργία των συλλόγων, καθώς λόγω αμέλειας ή άγνοιας στις περισσότερες περιπτώσεις, έχουν συσσωρεύσει αρκετές εκκρεμότητες εδώ και χρόνια, με τα πρόστιμα που προβλέπονται να είναι ιδιαίτερα τσουχτερά και δυσβάσταχτα για τις οικονομικές δυνατότητες μη κερδοσκοπικών οργανισμών.

Έτσι δίνεται η δυνατότητα να τακτοποιηθούν εκκρεμότητες ακόμη και δεκαετιών και στη συνέχεια να εφαρμοστεί το αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας για τα αντίστοιχα νομικά πρόσωπα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όλοι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της περιοχής μας θα μπορούν να κάνουν τις εξής ενέργειες στη ΔΟΥ Ρόδου, χωρίς να επιβαρύνονται με πρόστιμα για την καθυστέρηση υποβολής τους, εφόσον αφορά τις χρήσεις μέχρι και το 2015:

1. Έναρξη στην εφορία

2. Μεταβολή για να δηλωθεί ο νέος πρόεδρος του δ.σ. καθώς και οποιαδήποτε άλλη μεταβολή

3. Φορολογικές δηλώσεις προηγούμενων ετών

4. Συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών

5. Ε9 για να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία

6. Φόρο μισθωτών υπηρεσιών και κάθε άλλη δήλωση

«Όλοι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι πρέπει να απευθυνθούν στους λογιστές τους ώστε να τακτοποιήσουν άμεσα τις τυχόν εκκρεμότητες τους.

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου σε συνεργασία με τις υπόλοιπες Ενώσεις – Ομοσπονδίες της χώρας κατάφερε μέσα από συντονισμένες παρεμβάσεις και ενέργειες να δώσει λύση στο τεράστιο αυτό πρόβλημα.

Κοινό μέλημά μας είναι να βοηθάμε όσο τον δυνατόν περισσότερο τους συλλόγους μέλη μας και αυτό πράττουμε μέσα από τέτοιου είδους συνεργασίες που στο μέλλον θα έχουν ακόμα περισσότερα αποτελέσματα» αναφέρει η ανακοίνωση της ΟΠΣ Ρόδου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 28/2/2017 λήγει η προθεσμία υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων των προμηθευτών του έτους 2016, εκτός και αν δοθεί παράταση.

Επίσης όσοι σύλλογοι λαμβάνουν επιχορήγηση πάνω από 3.000 ευρώ από φορείς της γενικής κυβέρνησης πρέπει να τις αναρτήσουν στη διαύγεια έως 28/2/2017 σύμφωνα με την εγκύκλιο αριθμός πρωτ. ΔΗΔ/Φ.40/3694/1-2-17 διεύθυνση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Διαβάστε ακόμη

19 εκατομμύρια ευρώ στους δήμους της Δωδεκανήσου

ΕΝΦΙΑ: 6 & 7 Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

«Πρωταθλήτρια» στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Κοινή επιστολή των νησιωτικών συλλόγων λογιστών για τους κατοίκους Εξωτερικού

Ε. Κρητικός: 1.200 πλειστηριασμοί και κατασχέσεις στα Δωδεκάνησα

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα μέτρα στήριξης για τον Νοέμβριο

Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ: Δίνουν έως 180.000€ σε νέες επιχειρήσεις

ΙΕΛΚΑ: Πώς η ακρίβεια άλλαξε τη διατροφή των Ελλήνων, ποια προϊόντα έχουν «κόψει» από το 2009