Απάντηση από το Ίδρυμα Σταματίου  για το θέμα του παιδοψυχιάτρου

Από τον πρόεδρο του Ιδρύματος Υποτροφιών Ρόδου «Εμμανουήλ και Μαίρης Σταματίου» κ. Μάνο Κόκκινο, αναφορικά με το θέμα παιδοψυχιάτρου στη Ρόδο, στάλθηκε η παρακάτω απάντηση:

«Στο φύλλο του Σαββάτου 21 Ιανουαρίου 2017 της έγκριτης εφημερίδας σας  δημοσιεύθηκε ενημερωτικό κείμενο του Κέντρου Έρευνας, Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Θεραπείας Παιδιού και Εφήβου (ΚΕΔΙΑΘ) με τον τίτλο «Με αγώνα  το Κέντρο Έρευνας, Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Θεραπείας Παιδιού και Εφήβου κατάφερε να ολοκληρώσει την επιστημονική ομάδα τους, με την έλευση Παιδοψυχιάτρου».

Στεκόμαστε θετικά μπροστά στη σπουδαία αυτή πρωτοβουλία του ΚΕΔΙΑΘ που κατόρθωσε να επιτύχει από το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας την έλευση στη Ρόδο παιδοψυχιάτρου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αναφέρονται στο παραπάνω δημοσίευμα και στηρίζουμε τη σχετική πρωτοβουλία.

Επισημαίνουμε και εμείς την κρατική αδιαφορία στη μέχρι σήμερα αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων και την μόνιμη απουσία παιδοψυχιάτρου στο νησί μας. Όμως θα μας επιτρέψετε να σημειώσουμε όχι για λόγους αυτοπροβολής αλλά για καθαρά λόγους ιστορικής αλήθειας, ότι μπορεί το Κράτος να αδιαφορεί μπροστά στο σοβαρότατο αυτό πρόβλημα, όμως δεν έλειψε η ιδιωτική πρωτοβουλία και δεν στάθηκε αδιάφορος φορέας της τοπικής μας κοινωνίας.

Και αναφερόμαστε στην πρωτοβουλία του Ιδρύματος Υποτροφιών Ρόδου «Εμμανουήλ και Μαίρης Σταματίου»  που εδώ  και ένα και πλέον χρόνο καλύπτει το παραπάνω κενό με πρωτοβουλία και δαπάνες του, με συνέπεια να καλυφθεί  ένα μεγάλο μέρος αυτής της εκκρεμότητας των 80 και πλέον περιστατικών και να αντιμετωπίζονται και τα τρέχοντα προβλήματα που ανακύπτουν συνεχώς.

Έτσι όταν  το Ίδρυμα  μας πήρε τη σχετική ενημέρωση  και το αντίστοιχο αίτημα από την Πρόεδρο Επιτροπής Νεολαίας κ.Λίτσα Παπαθανάση και την υπεύθυνη του Κέντρου κ. Βάσω Παπαδοπούλου, ανταποκριθήκαμε άμεσα στην έστω και προσωρινή επίλυση του προβλήματος, μετακαλώντας από την Αθήνα ειδική παιδοψυχίατρο αναγνωρισμένου επιστημονικού κύρους και επαγγελματικής εμπειρίας και συγκεκριμένα την Παιδοψυχίατρο κ. Δάφνη Πιπιτσούλη η οποία από τον Μάρτιο  2016 και αδιάκοπα μέχρι σήμερα επί διήμερο κάθε μήνα με δική μας μέριμνα και δαπάνη έρχεται στη Ρόδο και εξετάζει 10 περίπου περιπτώσεις ημερησίως και 20 κατά μήνα, δίδοντας λύση στο μεγάλο πρόβλημα με τις γνωστές επιπτώσεις οικονομικές και ηθικές στις οικογένειες που αντιμετωπίζουν σχετικό πρόβλημα.

Θα είναι χαρά μας να λυθεί το πρόβλημα αυτό ικανοποιητικά και χρονικά μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Ασφαλώς αποτελεί λύση η πρωτοβουλία του ΚΕΔΙΑΘ, εάν και εφόσον πραγματοποιηθεί.    
Όμως νομίζουμε ότι η σωστή και μόνιμη λύση στην οποία υποχρεούται να προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας, είναι να στελεχώσει την αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με την παραπάνω ειδικότητα, καλύπτοντας την κενή για πολλά χρόνια θέση που προβλέπει ο σχετικός Κανονισμός και αντιμετωπίζοντας έτσι το πρόβλημα οριστικά και αποτελεσματικά.  

Στην παραπάνω απόφαση οδηγήθηκε το Ίδρυμα μας θέλοντας να απαλλάξει τις οικογένειες των παιδιών  από  την οικονομική επιβάρυνση και την ψυχική και σωματική ταλαιπωρία συνεχών μετακινήσεων   στην Αθήνα, αλλά και να προσφέρει στα παιδιά τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τα όποια μαθησιακά προβλήματα έχουν και να  απολαύσουν τα αγαθά της παιδείας χωρίς προβλήματα και εμπόδια, δεδομένου  μάλιστα ότι το έργο της παραπάνω παιδοψυχίατρου δεν περιορίζεται μόνο στην εξέταση και διάγνωση   άλλα προχωρά  και σε  περαιτέρω   παρακολούθηση και συστάσεις  θεραπείας.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Υποτροφιών Ρόδου
Εμμανουήλ και Μαίρης Σταματίου»