Ακόμα περιμένουν τις   προσλήψεις στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου!

Την αγωνία του για τη σοβαρή υποστελέχωση των υπηρεσιών της περιφέρειας στην περιοχή μας, εξέφρασε χτες ο σύλλογος υπαλλήλων των περιφερειακών ενοτήτων Δωδεκανήσου της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου, υπογραμμίζοντας ότι ακόμα και στην περίπτωση που προσληφθούν τα 40 άτομα που υποσχέθηκε η κυβέρνηση το πρόβλημα δεν θα λυθεί.
 

Μάλιστα όπως υπογραμμίστηκε ενώ υπάρχουν 8 άτομα τα οποία εργάζονται για 4 ώρες στις υπηρεσίες μας, οι υπεύθυνοι δεν αποφασίζουν την πλήρη απασχόλησή τους επικαλούμενοι… το δημοσιονομικό κόστος, αν και αυτό έγινε για περίπου 500 άτομα στους δήμους!

Ειδικότερα ο πρόεδρος του συλλόγου Αντώνης Γκίκας υπογράμμισε χτες ότι ο σύλλογος έχει στείλει αρκετά έγγραφα σε όλους τους αρμόδιους με τα οποία επισημαίνει ότι η περιφέρεια έχει υποστελεχωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, προσπαθώντας όπως είπε να πιέσουν ώστε να έρθουν νέοι υπάλληλοι.

Μιλώντας για τους 8 ημιαπασχολούμενους συναδέλφους του δήλωσε «έχουμε 8 υπαλλήλους στη Ρόδο ( σε όλη την Ελλάδα είναι 40) μερικής απασχόλησης και δουλεύουν 4ωρο.
Γι αυτούς που γνωρίζουν το αντικείμενο θα πρέπει να επεκταθεί το ωράριό τους και να γίνουν πλήρους απασχόλησης. Πρόσφατα το υπουργείο ενέκρινε για τους ΟΤΑ Α βαθμού τους αντίστοιχους υπαλλήλους να έχει το δημοτικό συμβούλιο το δικαίωμα να κάνει επέκταση του ωραρίου τους.

Εμάς για κάποιο λόγο δε μας έχουν εντάξει. Εμείς μιλήσαμε με υπουργούς και βουλευτές για το θέμα, υπάρχει μία καθυστέρηση. Στους δήμους ήταν 500 άτομα και έχουν κολλήσει στα… 40 άτομα στις περιφέρειες. Αυτοί οι άνθρωποι θα βοηθήσουν εν μέρει στο πρόβλημα της υποστελέχωσης».

Από την πλευρά του το μέλος του συλλόγου και αντιπρόεδρος του γενικού συμβουλίου της ομοσπονδίας  (ΟΣΥΑΠΕ) Μιχάλης Λυριστής μιλώντας για το ίδιο θέμα δήλωσε ότι οι άνθρωποι αυτοί προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια και θα πρέπει να γίνουν πλήρους απασχόλησης.

 «Αυτούς τους ανθρώπους τους χρησιμοποίησαν πολιτικά οι κυβερνήσεις. Η ειδικότητά τους είναι καθαριστές ή καθαρίστριες αλλά τους απασχολούν σε θέσεις αυξημένων προσόντων. Αυτοί οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις εφαρμογές της υπηρεσίας, είναι σε επιτροπές, παραλαμβάνουν, διεκπεραιώνουν, ενταλματοποιούν…

Μάλιστα κάποιοι για κάποιο διάστημα έκαναν ελέγχους με συνεργεία των υπηρεσιών τους. Οι ανάγκες μας είναι μεγάλες και ήδη οι προϊστάμενοι δηλώνουν ότι χρειάζονται 8ωρη απασχόληση. Ας περιορίσουν τους συμβούλους που έχουν σε διάφορα γραφεία για να ισορροπηθεί το δημοσιονομικό κόστος. Αυτοί ήταν όμηροι της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας» δήλωσε ο κ. Λυριστής.

Επίσης ο πρόεδρος του συλλόγου αναφέρθηκε και στην αποδυνάμωση των υπηρεσιών της Ρόδου λέγοντας πως με το πρόσχημα της έδρας αποδυναμώνουν τη Ρόδο όχι μόνο στις υπηρεσίες της περιφέρειας αλλά και στην αστυνομία και την πυροσβεστική. «Σε εμάς με κάποια νομοθεσία προσπαθούν να μεταφέρουν στη Σύρο κάποια πράγματα που λειτουργούσαν στη Ρόδο.

Δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις ανάμεσα σε Κυκλαδίτες και Δωδεκανήσιους λόγω της έδρας είναι παράλογο» κατέληξε ο κ. Γκίκας ο οποίος σε ότι αφορά την πρόσληψη των 40 ατόμων που υποσχέθηκε η κυβέρνηση για την περιφέρεια,  εξέφρασε την ελπίδα τα άτομα αυτά να διανεμηθούν με βάση πληθυσμιακά κριτήρια, ανάλογα δηλαδή με το πόσα χρειάζεται κάθε νησί.

Τέλος από την πλευρά του ο κ. Λυριστής έθεσε και το θέμα της λειτουργίας του υπηρεσιακού συμβουλίου καθώς υπάρχουν όπως είπε πολλά αιτήματα υπαλλήλων σε εκκρεμότητα. «Εδώ και 1,5 χρόνο δε λειτουργούν τα υπηρεσιακά συμβούλια.

Μάλιστα προβλέπεται ότι οι διευθυντές που θα αποτελούν τα μέλη του θα πρέπει να είναι από την έδρα της περιφέρειας. Στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης και ισότιμης μεταχείρισης ο περιφερειάρχης πρέπει να επιλέγει το διευθυντή που πρέπει με βάση τα προσόντα και όχι με βάση την έδρα» κατέληξε.

Ικανοποίηση για την  προσπάθεια των υπαλλήλων
Την ικανοποίησή του για το παραχθέν έργο στη διάρκεια της τελευταίας διετίας και τις ευχαριστίες του προς τους εργαζόμενους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για τις προσπάθειες που καταβάλλουν μέσα σε ιδιαιτέρως αντίξοες συνθήκες, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης κ, Γιώργος Χατζημάρκος, απευθυνόμενος στο προσωπικό της Περιφέρειας, στη διάρκεια της εκδήλωσης κοπής της πίτας του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου - Περιφερειακών Ενοτήτων Δωδεκανήσου, που έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ο κ. Χατζημάρκος, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στην δύσκολη συγκυρία  που διαμορφώνει ένα περιβάλλον αφιλόξενο από οικονομικής και διοικητικής πλευράς, το οποίο επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο λόγω της δραματικής υποστελέχωσης των υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που έχει ξεπεράσει το όριο του συναγερμού.

«Θα προχωρήσουμε μαζί κάνοντας το καλύτερο δυνατό για να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες της κοινωνίας των νησιών μας. Προσπαθούμε εκ των ενόντων να καλύψουμε ανάγκες και κενά. Ξέρω ότι είναι μεγάλο το φορτίο για σας. Έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ το όριο συναγερμού» ανέφερε και πρόσθεσε πως εάν δεν ενισχυθεί το προσωπικό της Περιφέρειας η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, δεδομένου ότι οι συνθήκες γίνονται ακόμη πιο δύσκολες και πιο απαιτητικές.

Ωστόσο ο κ. Χατζημάρκος τόνισε πως παρά τις δυσκολίες και τις ελλείψεις, το έργο που έχει παραχθεί στα δύο χρόνια της θητείας της Περιφερειακής Αρχής, είναι σημαντικό, σε όλους τους τομείς αρμοδιότητας της Περιφέρειας, ως αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας.

«Αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα αντανακλά σε όλους μας. Είναι προϊόν ομαδικής δουλειάς που δεν μπορεί να το πιστωθεί κανένας μεμονωμένα» ανάφερε  και πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα η περιφερειακή αρχή έχει κάνει τα αδύνατα δυνατά για να επιτύχει τη στελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ευελπιστώντας ότι η προσπάθεια θα αποδώσει μέσα στο 2017.

Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και αποτελούν πάγια αιτήματά τους, όπως είναι το κόστος μετακινήσεων,  η σύνθεση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου κλπ.

Ο Περιφερειάρχης τους ενημέρωσε ότι ο ίδιος έχει θέσει ήδη τα ζητήματα αυτά  στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη και ότι θα εξειδικευτούν σε συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και των τριών νησιωτικών Περιφερειών, Νοτίου και Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων την προσεχή εβδομάδα, προκειμένου να συμπεριληφθούν στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο που θα είναι έτοιμο στο τέλος του τρέχοντος μηνός.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Περιφερειάρχης, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους ανέφερε: «Η προοπτική και η δυναμική που έχουν τα νησιά μας είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι δουλεύουμε για ένα τόπο που έχει μέλλον, που έχει αύριο. Παρά τις δυσκολίες, είναι μεγάλη η ηθική ικανοποίηση ότι κάνουμε το καλύτερο για τα νησιά μας. Μπροστά μας έχουμε κι άλλα προβλήματα. Την μάχη θα τη δώσουμε μαζί. Ευχαριστώ για μια ακόμη φορά, για την εξαιρετική δουλειά που έχετε κάνει».

Οι κ.κ. Λυριστής και ΓκίκαςΟι κ.κ. Λυριστής και Γκίκας