Εγκαίνια του «Μουσείου της Μέλισσας» «Μελένια Βραδιά»

Εγκαίνια του «Μουσείου  της Μέλισσας» «Μελένια Βραδιά»

Εγκαίνια του «Μουσείου της Μέλισσας» «Μελένια Βραδιά»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 449 ΦΟΡΕΣ

Της Μαίρης Παπανδρέου

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε στις εντυπωσιακής εγκαταστάσεις της «Μελισσοκομικής Δωδεκανήσου», την Κυριακή 12.2. που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ο «Μελισσοκομικός Σύλλογος Ρόδου, για 17η χρονιά, σε συνεργασία με το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Γιώργος Γεννηματάς», όπως ανέφερε στο καλωσόρισμά του, ο Γραμματέας του Μ.Σ./Συγγραφέας Γιάννης Νιωτάκης, ο οποίος χαρακτήρισε τους μελισσοκόμους «θεράποντες της μέλισσας» κι ευχαρίστησε για την παρουσία όλων που αποδεικνύουν ότι«…αγαπούν τη μέλισσα και τα προϊόντα της, κι εκτιμούν, αναγνωρίζουν και σέβονται την προσφορά της στον άνθρωπο και στο περιβάλλον».

Αναφέρθηκε στη «διαρκή ενημέρωση των μελισσοκόμων στα θέματα που τους αφορούν και στα σεμινάρια όπου συμμετέχει ο έγκριτος Μαθηματικός και Δάσκαλος και πέρα των θεμάτων της Μελισσοκομίας, κ. Αλέξανδρος Γκουσιάρης», τον οποίο «ευχαρίστησε θερμά για τη συμμετοχή, διδασκαλία και ενημέρωση όπως εδώ και χρόνια πραγματοποιεί, με ιδιαίτερη ευαισθησία και υπευθυνότητα», ο οποίος ενημερώνει ακόμα και για τη «διαχείριση των μελισσών και στην προστασία του περιβάλλοντος – καθοριστικό παράγοντα για την ύπαρξη της μελισσοκομίας ως παραγωγική δράση».

Ευχαρίστησε και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου «για την στήριξη που προσφέρει και για την έκδοση του βιβλίου του Κυριάκου Χονδρού, που θα διανεμηθεί δωρεάν στους μελισσοκόμους και αποτελεί τη μοναδική έκδοση του Μελισσοκομικού Συλλόγου, σε ολόκληρη την Ελλάδα» και το «Κ.Ε.Κ. Γ. Γεννηματάς για τη δημιουργική συνεργασία και τη συνδιοργάνωση των φετινών δράσεων», «τους εκπαιδευτικούς των ενημερωτικών συναντήσεων και ιδιαίτερα τον κ. Γιώργο Μοσχίδη για τις πολύτιμες γνώσεις του, τη Μελισσοκομική Δωδεκανήσου, που είναι χορηγός οργανωτικά και οικονομικά των εκδηλώσεων του Συλλόγου μας και στηρίζει, ενισχύει και ενδυναμώνει την πρόοδο της μελισσοκομίας στη Ρόδο».

«Το ‘Μουσείο της Μέλισσας’ προσφέρει μοναδικά στον μελισσοκομικό κλάδο και στη διαχρονική συμμετοχή του στην οικονομία και στον πολιτισμό του τόπου μας».

Ο Πρόεδρος της Μελισσοκομικής Ρόδου κ. Νίκος Μελισσουργός, ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους στην εκδήλωση που: «…αποτελεί επιστέγασμα ενός προγράμματος επικοινωνίας, ενημέρωσης, παιδείας και ψυχαγωγίας που επαναλαμβάνεται στις αρχές κάθε χρόνου, τα τελευταία 17 χρόνια, με σκοπό την επαγγελματική και κοινωνική ανέλιξη των μελών μας και την επαφή μας με την κοινωνία.

Τα τελευταία τρία χρόνια ευτυχίσαμε, οι εκδηλώσεις αυτές, να συνδιοργανώνονται με το ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς και από φέτος και με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου & Κυκλάδων, έτσι οι στόχοι μας έχουν μεγαλύτερη επιτυχία και αποτελεσματικότητα». «Με αυτές τις άοκνες προσπάθειες η Μελισσοκομική Δωδεκανήσου, οι μελισσοκόμοι του νησιού μας, υπερδιπλασιάστηκαν, όμοια βέβαια και η παραγόμενη ποσότητα μελιού ανά μελισσοκόμο, χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα των παραγομένων προϊόντων».

«Οι μελισσοκόμοι μας σήμερα, ανήκουν στους προοδευτικότερους από πλευράς τεχνογνωσίας στην Ελλάδα, εργάζονται συστηματικά, ομαδικά και οργανωμένα, με προνοητικότητα και κοινωνικότητα, όπως ακριβώς οι μέλισσες» και «η εκδήλωση, αποτελεί το επιστέγασμα του προγράμματος ενημέρωσης και ψυχαγωγίας».

Ο κεντρικός ομιλητής κ. Αλέξανδρος Γκουσιάρης, καθήλωσε με την χωρίς μνημόνιο ομιλία του. Με την προβολή διαφανειών, υπογράμμιζε τις επιστημονικές, περιβαλλοντολογικές, αλλά και φιλοσοφικές έννοιες που άπτονται της Ιστορίας του ζωντανού πλανήτη μας, με έναν άμεσο, κατανοητό και συναρπαστικό τρόπο.

Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στον ‘γήινο χρόνο’, ο κ. Γκουσιάρης, διευκρίνισε ότι «πριν από 55 εκατομμύρια χρόνια, εμφανίστηκαν οι πρώτες μέλισσες». «Τα φυτά τότε, ήταν απλά φυτά και γύρω υπήρχαν δεινόσαυροι.

Πριν από 65-55 εκατομμύρια χρόνια, οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν και τα φυτά άρχισαν να έχουν άνθη, δηλαδή, έγιναν ανθοφόρα. Κατάφεραν να δημιουργήσουν τη μεταφορά τους σε ευρύτερους χώρους, έπαψαν να είναι τόσο δυσκίνητα».

«Οι μέλισσες ήρθαν όταν τις ‘κάλεσαν’ τα φυτά» και συντελέστηκε η «επικονίαση». Επεξήγησε με αδιαμφισβήτητες αποδείξεις, ότι «…αν οι μέλισσες, για κάποιο λόγο χαθούν, χάθηκε το σύμπαν», γι αυτό και «η ευθύνη του ανθρώπου είναι τεράστια». Εξήγησε πως «την Άνοιξη έχομε πολλά λουλούδια εξ αιτίας της κινητικότητας των μελισσών» και διευκρίνισε ότι «ευφυής οργανισμός είναι αυτός που μπορεί να προσαρμόζεται στις αλλαγές του περιβάλλοντος» και «ο βασικός σύνδεσμος που κρατάει σε ισορροπία, αυτή τη σταθερότητα, είναι οι μέλισσες».

«Πριν από δύο εκατομμύρια χρόνια, εμφανίστηκε ο άνθρωπος» και την εξέλιξή του από ‘περιπλανώμενος κυνηγός’ στην μόνιμη εγκατάστασή του, πραγματοποίησε την «πρώτη Γεωργική Επανάσταση». «Το 6.000 π.Χ. έχομε τις πρώτες αποδείξεις για την ύπαρξη του μελιού στην Ισπανία», και έκτοτε, «στη μελισσοκομία, ελάχιστες αλλαγές έγιναν στη σχέση μέλισσας και ανθρώπου». «Τον 17ο αιώνα, ο Σαίξπηρ απέδειξε πρώτος, ότι η βασίλισσα είναι θηλυκού γένους». «Το μέλι, πάντα ήταν πολυτελές προϊόν, το μόνο αυτούσιο γλυκαντικό προϊόν της Φύσης», όπως «και το κερί». «Ζούσαμε και ζούμε ακόμα, σε εντομοφοβική κοινωνία», «τα έντομα είναι η πολυπληθέστερη κοινωνία που έχει πάνω από 1.000.000 είδη».

«Το 1950-1960 μ.Χ. πραγματοποιήθηκε η 2η Γεωργική Επανάσταση, άρχισαν να αδειάζουν οι επικονιακές αποθήκες του πλανήτη με ραγδαίους ρυθμούς» και γι αυτό σε μέρη της υφηλίου, όπως «στην Κίνα, έκαναν επικονίαση με τα χέρια», που κάνει απτή, την «τραγικότητα της εικόνας». «Θα έχομε αβέβαιο μέλλον, δύσκολη προσαρμογή κυρίως για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας», καθώς το ανθρώπινο γένος «αυτοκαθορίζει την πορεία του» και «χωρίς σωφροσύνη, αναμενόμενο είναι το τέλος του ταξιδιού του χρόνου».

«Πρέπει να υποστηρίξομε το έντομο, που δίνει την παράταση ζωής στον πλανήτη μας», «οι μέλισσες κάνουν ένα θεάρεστο έργο, για τον πλανήτη, για το ανθρώπινο γένος». Τόνισε ότι ο άνθρωπος «αυτοκαθορίζει την πορεία του» και «χωρίς σωφροσύνη, αναμενόμενο είναι το τέλος σε αυτό το ταξίδι του χρόνου».

«Πρέπει, να υποστηρίζομε το έντομο που παίζει καθοριστικό ρόλο με τις επικονιαστικές του δραστηριότητες. «Με το Σεμινάριο που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, υποστηρίζομε μέλισσες και μελισσοκόμους, μαθαίνομε ν’ αγαπούμε τις μέλισσες. Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτές, που εδώ και 53 εκατομμύρια χρόνια, κάνουν οι μέλισσες χωρίς εμάς».

Ανάφερε στον Einstein (1879-1955) που είδε πει: «Αν εξαφανίζονταν οι μέλισσες, θα εξαφανιζόταν και η ζωή από τον πλανήτη μας», όπως και στον Αριστοτέλη (384-322) ο οποίος ασχολήθηκε πολύ με τις μέλισσες στο έργο του: «Περί Ζώων Γενέσεως», και ο Τολστόι (1828-1910) στο «Πόλεμος και Ειρήνη» γράφει: «Ο απώτερος σκοπός των μελισσών, είναι πέρα από τη νόησή μας».

Ο Δήμαρχος Ροδίων, Φ. Χατζηδιάκος, συνεχάρη για την επιτυχημένη εξέλιξη στον Μελισσοκομικό Τομέα και την επάξια αναγνώριση της Μ.Δ. στην Πανελλήνια Έκθεση, λέγοντας «…το μέλι το δικό σας, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, συγχαρητήρια γι αυτό το αποτέλεσμα». Συγχαρητήρια έδωσαν επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Ζαννετίδης, ο Στρατιωτικός Διοικητής, η Αντιδήμαρχος Μ.Χατζηλαζάρου, ο Πρόεδρος του ΠΟΔΡ Στέργος Αϊβάζης, ο Υπεύθυνος Mελισ/κού Εργαστηρίου Ρόδου Γ. Μοσχίδης, ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού κ. Μανώλης Κοκιαντώνης, ο Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σγουρού Μ.Τσιρακάκης, ο π.Πρόεδρος και π. Ζωνάρχης της Λέσχης Λάϊονς Ρόδου Δ. Δημητριάδης, Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.α.

Ο Πρόεδρος κ. Μελισσουργός, παρατήρησε ότι, «ο κ. Γκουσιάρης, με συναίσθημα μας έπεισε για τη σημαντικότητα της παρουσίας της μέλισσας στη ζωή τη δική μας και του πλανήτη μας» και το «Μουσείο της Μέλισσας», είναι το πλουσιότερο Μουσείο Μέλισσας της Ελλάδας, κι ένα από τα καλύτερα του κόσμου της ‘Φυσικής Ιστορίας’, έχει 21.000 εκθέματα, ανάμεσά τους είναι κι ένα αρχαίο Μελισσοκομείο που ανακαλύφθηκε στη Ρόδο.

Στον εκθεσιακό χώρο, υπάρχουν επίσης εκατοντάδες είδη επιστημονικά ελεγμένων προϊόντων, και η μοναδική στον κόσμο, εντυπωσιακή κυψελώδης. Έγινε απονομή τιμητικών διακρίσεων, στους κ.κ. Μπουσιώτη, Νίκο Ρέτσα, Παζαϊτη, Τάσο Μπάρμα, στην Μίκα Παυλίδη, στην Κατερίνα Κόλλια, στον Πρόεδρο του Κ.Ε.Κ Δ. Τσοπανάκη.

Ο εκπρόσωπος της Ι. Μητρόπολης Ρόδου Αιδεσιμολογιότατος Εμμανουήλ Σκλιβάκης και ο Πανοσιολογιότατος Ηγούμενος Ι.Μονής Θάρρι και υπεύθυνος του TV ΘΑΡΡΙ, ευλόγησαν την παραδοσιακή «Βασιλόπιττα». Η «Μελένια Βραδιά» ολοκληρώθηκε με τον εξαιρετικά πλούσιο μπουφέ με εδέσματα κυρίως από μέλι, που παρέθεσε η Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου & Κυκλάδων.

Διαβάστε ακόμη

Χρήστος Γιαννούτσος: Τελικά ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές με κριτήριο την πολιτική ή το lifestyle;

Ηλίας Καραβόλιας: Το αφανές κόστος του δυνητικού

Θεόδωρος Παπανδρέου: Διορθωτικές παρεμβάσεις στο Αναλυτικό και Ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"