“Ξέσπασε” ο δήμαρχος Ρόδου για το προσφυγικό στο Δημοτικό Συμβούλιο

“Ξέσπασε” ο δήμαρχος Ρόδου για το προσφυγικό στο Δημοτικό Συμβούλιο

“Ξέσπασε” ο δήμαρχος Ρόδου για το προσφυγικό στο Δημοτικό Συμβούλιο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 361 ΦΟΡΕΣ

“Ο Δήμος έχει εξαντλήσει όλες τις δυνατότητές του”

Για τα σημαντικά «μέτωπα» που έχει ανοιχτά αυτή την περίοδο ο Δήμος της Ρόδου και τις τελευταίες εξελίξεις σε τρέχοντα θέματα που τον απασχολούν, ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο, κατά τη συνεδρίασή του, χθες το μεσημέρι, ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Καταρχήν, η χθεσινή συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στη 1:00 το μεσημέρι και όχι το βράδυ, ως είθισται, λόγω του κατεπείγοντος της ένταξης ενός έργου στο ΕΣΠΑ.
Πρόκειται για την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης για το έργο της διευθέτησης του ρέματος «Ρένη» στο Φαληράκι, στον άξονα προτεραιότητας «αειφορική ανάπτυξη και διαχείριση των πόρων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου.

Το Σώμα, επίσης, κλήθηκε να εγκρίνει τη μελέτη και τον τρόπο εκτέλεσης του έργου, όπως και έκανε ομόφωνα.
Ενημερώνοντας σχετικά η αρμόδια εντεταλμένη σύμβουλος κα Βάσω Ξεπαπαδάκη, ανέφερε ότι ο Δήμος Ρόδου υποβάλει πρόταση για το έργο αυτό, προϋπολογισμού 676 χιλιάδων ευρώ, στο ΠΕΠ που άνοιξε από την Περιφέρεια.

Στο σχεδιασμό τους περιλαμβάνονται άλλα τρία ρέματα στ’ Αφάντου, την Ιαλυσό και την Παστίδα, των οποίων οι μελέτες διευθέτησης έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί και έχουν προχωρήσει αρκετά στην ολοκλήρωσή του ενώ είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, κ. Δώρος Κωνσταντίνου, τόνισε ότι αυτή είναι από τις δυσκολότερες διαδικασίες ένταξης έργων για την αντιπλημμυρική προστασία επειδή απαιτεί πολλές εγκρίσεις. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να πει ότι ο Δήμος Ρόδου είναι ο μοναδικός σε όλο το Νότιο Αιγαίο που θα καταθέσει πρόταση, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Δήμαρχος. Σημειώνεται ότι, συνολικά, οι μελέτες αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5 εκατ. ευρώ.

«Μετά από πάρα πολλά χρόνια γίνεται μία ολοκληρωμένη παρέμβαση αντιπλημμυρικής θωράκισης του νησιού», είπε στη συνέχεια ο κ. Χατζηδιάκος και ευχαρίστησε αιρετούς και υπηρεσιακούς που εργάστηκαν γι’ αυτό αφού αντιμετώπισαν τεράστιες δυσκολίες ώσπου να ολοκληρωθεί.

Ενημέρωση
Στην έναρξη της συνεδρίασης, η οποία κινήθηκε σε ήρεμους τόνους, ο Δήμαρχος προέβη σε ενημέρωση του Σώματος για όλα τα σημαντικά θέματα που απασχολούν το Δήμο αυτό το διάστημα και για τη δραστηριότητά του. Ξεκίνησε με τον εορτασμό της επετείου της Ενσωμάτωσης που φέτος αποκτά ιδιαίτερο χαρακτήρα αφού είναι η 70η και η Βουλή ανακήρυξε το 2017 σε έτος Δωδεκανήσου.

Ως εκ τούτου και για λόγους συμβολικούς όπως τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος, έχει προσκληθεί και θα έρθει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος θα βρίσκεται στη Ρόδο στις 6 Μαρτίου όπου, το μεσημέρι θα παραστεί σε πανηγυρική συνεδρίαση του δ.σ. κατά την οποία θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Ρόδου ενώ στις 6:30 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στο Καστέλο, θα γίνει η παρουσίαση της αποκατάστασης του κουβουκλίου του Πανάγιου τάφου.
Νωρίτερα, την 1η Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί επίσημη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής, παρουσία του ΠτΔ και των αρχηγών των κομμάτων, για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου.

Ο Δήμαρχος, ενημέρωσε, ακόμη, για τη συνεργασία που είχαν τις προηγούμενες ημέρες με τον Πρόεδρο της Βουλής οι εκπρόσωποι των Αρχών της περιοχής μας. Μάλιστα, εκείνο που του επεσήμαναν είναι ότι ο φετινός εορτασμός αποτελεί και μία ευκαιρία για ν’ αναδειχθούν και τα θέματα που απασχολούν τα Δωδεκάνησα.

Τέτοια είναι τα τελευταία μέτρα που ελήφθησαν σε βάρος της Ρόδου και της Καρπάθου, με την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 24%, η έδρα της Τουριστικής Σχολής, τα μεγάλα έργα της Ρόδου όπως η περιμετρική και η νέα είσοδος της πόλης, το ΤΑΙΠΕΔ για τη μαρίνα και το λιμάνι και η ανάγκη νέας προγραμματικής σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη. Ο κ. Χατζηδιάκος είπε, ακόμη, ότι, μέχρι τις 7 Μαρτίου, ο Δήμος περιμένει την τροπολογία για την παραχώρηση της Ροδιακής Έπαυλης, για την οποία υπενθυμίζεται ότι υπάρχει δέσμευση σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο.

Μάλιστα, όσο αφορά στην π.σ. για τη Μεσαιωνική Πόλη, μετά από συνάντηση που είχε με την Υπουργό Πολιτισμού κα Λυδία Κονιόρδου ο Αντιδημαρχος Πολιτισμού, κ. Τέρης Χατζηιωάννου, συμφωνήθηκε να έρθει στη Ρόδο για να εξετάσουν το θέμα αυτό μια και, όπως είπε ο ίδιος, το σχέδιο του 2011 δεν μπορεί να ισχύει με τα σημερινά δεδομένα.

Για τη συνεδρίαση της ΠΕΔ
Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα, με την ιδιότητα του Προέδρου της, είπε ότι προτάσσει το θέμα των παραλιών που, ως γνωστόν, η κυβέρνηση σχεδιάζει η εκμετάλλευσή τους να γίνεται από το δημόσιο και οι Δήμοι να κρατήσουν τη συντήρησή τους.

Ο κ. Χατζηδιάκος θεωρεί ότι οι κρατικές υπηρεσίες, δηλαδή η ΚΥΔ, δεν μπορούν ν’ ανταποκριθούν στις ηλεκτρονικές δημοπρασίες. Είπε ότι έχει πάρει τη διαβεβαίωση από τον συμπατριώτη μας Υφυπουργό Ναυτιλίας, κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, ότι η ΚΥΑ που θα εκδοθεί θα είναι με βάση το προηγούμενο καθεστώς ωστόσο οι αυτοδιοικητικοί ανησυχούν ότι και με το 50% ο Δήμος δεν θα μπορεί να κάνει παρεμβάσεις.

Στη συνεδρίαση της ΠΕΔ, καταγράφηκε, ακόμη, ο ξεσηκωμός των μικρών νησιών επειδή χαρακτηρίζουν το 80% της έκτασής τους ως δασική και έτσι απαλλοτριώνεται η γεωργική έκταση. «Εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι!», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδιάκος.

Για το προσφυγικό
Για το θέμα αυτό, ο Δήμαρχος, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να γίνει hot-spot εδώ αλλά, οι άνθρωποι αυτοί, θα μετεπιβιβάζονται για να προωθούνται στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στη συνέχεια, ενημέρωσε ότι υπάρχει κάποιος χώρος-έκανε και σχετική συζήτηση και με τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας που βρέθηκε εδώ τις προηγούμενες ημέρες, ο οποίος προσφέρθηκε, μάλιστα, να κάνουν μικροπαρεμβάσεις εκεί. Ο Δήμαρχος ανέφερε, ακόμη, ότι, το αργότερο μέσα σε έξι μήνες θα βγει σε διαγωνισμό και το ακίνητο των Σφαγείων για αξιοποίηση, οπότε θα συζητήσουν για κάποιο μικρό χώρο για τους πρόσφυγες.

Αλλά, προς το παρόν-συνέχισε-επειδή πρόκειται για οικογένειες με μικρά παιδιά, είναι υποχρέωση της Ύπατης Αρμοστείας να τους ενοικιάσει δωμάτια. Αυτό θα γίνει το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο και στη συνέχεια θα επανσπροωθούνται. Η πρόταση της ΠΕΔ, πάντως, είναι να μην γίνουν προαναχωρησιακά κέντρα στα νησιά αλλά στην Ηπειρωτική Ελλάδα.

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η τοποθέτηση του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κ. Τάκη Πότσου, ότι κατά την τελευταία συνεδρίασή του το περιφερειακό συμβούλιο στο θέμα για την τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος περιλαμβανεται σε έναν πίνακα και έργο για επεμβάσεις στο ΠΙΚΠΑ για την προσωρινή παραμονή μεταναστών.

Ο κ. Χατζηδιάκος είπε ότι οι εγκαταστάσεις στο ΠΙΚΠΑ έχουν να κάνουν με δομές του Πανεπιστημίου και εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι δεν έχει ενημέρωση για κάτι τέτοιο. Υπενθύμισε ότι τους έχει κοινοποιηθεί απόφαση της ΚΕΔ ότι το κτίριο αυτό ενσωματώνεται με το Πανεπιστήμιο αλλά χαρακτήρισε την εικόνα που εξακολουθεί να έχει απαράδεκτη. Και είπε, στη συνέχεια, σε υψηλούς τόνους: «Σε καμία περίπτωση, κανένας, δεν μπορεί να αποφασίσει για δομές για το προσφυγικό πλην αυτό το δ.σ. Για να μην γίνουμε…Κυρίτσηδες. Ναι, υπάρχει χώρος, αξιοπρεπέστατος, όχι μέσα στην πόλη της Ρόδου.

Αλλά όχι στην καρδιά της Ρόδου, στο ΠΙΚΠΑ, να κάνουμε τη μονάδα. Υπάρχει κτίριο που μπορεί να φιλοξενήσει εκατό άτομα. Αν θέλει το Πανεπιστήμιο να διαθέσει το πρώην ΚΕΓΕ».
Ο Δήμαρχος επανέλαβε ότι ο Δήμος έχει εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για το θέμα αυτό και ότι δημιούργησε την προσωρινή δομή φιλοξενίας στα σφαγεία για ανθρωπιστικούς λόγους και όχι επειδή βοηθήθηκε από κάποιον.

Για τις τελευταίες ενέργειες
Ο κ. Χατζηδιάκος, ενημέρωσε και για τη μελέτη ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, τις 750 θέσεις πάρκινγκ που προβλέπονται αλλά και την αξιοποίηση του ακινήτου δίπλα από τα σφαγεία και τη συγκέντρωση των επιχειρήσεων ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων σε ένα σημείο.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η ΡΟΔΑ έχει προχωρήσει στο διαγωνισμό για την προμήθειά των mini-bus που θα δρομολογηθούν. Πρώτες προτεραιότητες για τον ίδιο είναι η ρύθμιση του κυκλοφοριακού και η πρόβλεψη των χώρων στάθμευσης. Στο πλαίσιο αυτό, έκανε ενημέρωσε και για τη δουλειά που έχει γίνει με τον καθαρισμό του καρνάγιου και μάλιστα η ενημέρωση πλαισιώθηκε και από σχετικό βίντεο που προβλήθηκε. Όπως είπε, ο Πρόεδρος του Λ.Τ., κ. Μιχάλης Χριστοδούλου έχει πάρει οδηγίες ώστε, μέχρι το Μάρτιο, όλα τα σαπιοκάραβα να μεταφερθούν στο καρνάγιο και εντός των ημερών το Λ.Τ. προχωράει στην ανέλκυση των σκαφών.

Μάλιστα, περιγράφοντας την κατάσταση που βίωσαν για τον καθαρισμό του καρνάγιου, ο Δήμαρχος έκανε μία αναφορά στο θέμα της μετεγκατάστασης των ΡΟΜΑ λέγοντας χαρακτηριστικά «περάσαμε σαράντα κύματα για το χώρο». Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, το αίτημα του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης, κ. Νίκου Θεοδωρίδη έφυγε από την ΚΥΔ και εστάλη στην ΕΤΑΔ. «Αυτή η γραφειοκρατία είναι ευθύνη άλλων. Ο Δήμος εξάντλησε την αρμοδιότητά του την ημέρα που πήρε την απόφαση για τη χωροθέτηση», είναι το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο κ. Χατζηδιάκος, τονίζοντας παράλληλα ότι ο Δήμος συνεχίζει να ασχολείται με το θέμα.

Ο Δήμαρχος, θέλησε ακόμη να διαβεβαιώσει ότι τη χρονιά που έρχεται δεν θ’ αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με την καθαριότητα, καθώς θα λειτουργήσει το ΚΔΑΥ και θα μπορούμε να πούμε ότι η Ρόδος αλλάζει όψη.

Για την ανακαίνιση του Εθνικού Θεάτρου είπε ότι στην Αθήνα είδε πόρτες ανοιχτές και ότι υπάρχει η δυνατότητα αυτή φθάνει να ολοκληρωθούν οι μελέτες. Όπως εξήγησε, υπάρχει αναχρηματοδότηση των δανείων του Δήμου από την οποία θα έχει όφελος 500 χιλιάδες ευρώ ετησίως τα οποία μπορεί να τα δίνει ως δόση για την ανακατασκευή του Εθνικού.

Σχετικά με τις στρεβλώσεις των λογαριασμών της ΔΕΥΑΡ στα χωριά που ήρθαν μετά από τέσσερα χρόνια, ο Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι έχει προγραμματίσει συνάντηση στη ΔΕΥΑΡ με

τον Πρόεδρό της, κ. Τσίκκη, τη Δευτέρα το πρωί για να δουν το θέμα αυτό.
Από πλευράς της μειοψηφίας ασκήθηκε κριτική για τα θέματα της καθημερινότητας και εκφράστηκαν επιφυλάξεις για την έκβαση που θα έχουν εκείνα για τις παραλίες, το Εθνικό Θέατρο αλλά και την παραχώρηση της Ροδιακής Έπαυλης ενώ θετικά μίλησαν οι επικεφαλής για τη στάση που κράτησε η Ρόδος στο προσφυγικό.

Τέλος, χθες εγκρίθηκε με επιφυλάξεις η απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής για τις προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για το έργο της γέφυρας στ’ Αφάντου. Σημειώνεται ότι ο Αντιδήμαρχος και πρώην Δήμαρχος Αφάντου, κ. Σάββας Διακοσταματίου, θέλησε να καταγραφεί η επιφύλαξή του για το χρόνο των εργασιών για τη γέφυρΑ μια και, όπως είπε, θα αποκοπεί η περιοχή το καλοκαίρι και δεν χρειάζεται ένας χρόνος για να ολοκληρωθεί το έργο. Κατέθεσε μάλιστα την πρόταση είτε να βρεθεί ακόμα μία διέξοδος προς την παραλία από τον Άγιο Ανδρέα, ή να δρομολογηθούν λεωφορεία δωρεάν κτλ.

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου