Η επέμβαση μετά το stent

Η επέμβαση μετά το stent

Η επέμβαση μετά το stent

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 295 ΦΟΡΕΣ

Αρθρο στα ΝΕΑ του καθηγητή Δημήτρη Θ. Κρεμαστινού

Μετά από μια αγγειοπλαστική (μπαλόνι) και εμφύτευση stent, οι άρρωστοι παίρνουν υποχρεωτικά φάρμακα προκειμένου να μην πήζει εύκολα το αίμα και έτσι αποτρέπεται η θρόμβωση του stent.

Ομως υπάρχει πάντα πιθανότητα να αναγκασθεί ο άρρωστος να υποβληθεί σε οποιαδήποτε εγχείρηση οπότε συνήθως ρωτά πότε είναι ασφαλές να χειρουργηθεί.

Η αγγειοπλαστική (μπαλόνι) με εμφύτευση stent έχει αποδειχθεί σωτήρια επέμβαση είτε κατά την προεμφραγματική περίοδο όταν δηλαδή ο άρρωστος πάσχει από ασταθή στηθάγχη ή στις πρώτες ώρες κατά την εξέλιξη ενός εμφράγματος. Η πιθανότητα να θρομβωθεί το stent είναι μικρή γιατί ο άρρωστος προφυλάσσεται από σύγχρονα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα που παρεμποδίζουν την πήξη του αίματος και τη δημιουργία θρόμβου πάνω στο stent.

Ομως ο άρρωστος είναι υποχρεωμένος να παίρνει αυτά τα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα για έναν τουλάχιστον χρόνο. Μετά τον πρώτο χρόνο, η πιθανότητα θρόμβωσης του stent ελαττώνεται εντυπωσιακά.

Εν τούτοις, κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου μπορεί να χρειασθεί ο άρρωστος να υποβληθεί σε κάποια εγχείρηση π.χ. για έναν τραυματισμό, μια οξεία σκωληκοειδίτιδα ή καρκίνο. Τι γίνεται, λοιπόν, σε αυτές τις περιπτώσεις καθώς ο άρρωστος υποχρεώνεται να κόψει τα αντιαιμοπεταλιακά (αντιπηκτικά) φάρμακα για τον κίνδυνο της αντιμετώπισης της αιμορραγίας από την εγχείρηση; Τότε, παρά τη χορήγηση αντιπηκτικών υποδορίως, ο κίνδυνος να θρομβωθεί το stent ή να προκληθεί ένα νέο καρδιακό επεισόδιο δεν εκλείπει.

Πάνω στο θέμα αυτό μια ενδιαφέρουσα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «JACC» του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας προσπαθεί να απαντήσει σε βασικά ερωτήματα.

Εκείνο που αναμφισβήτητα προέκυψε από αυτή τη μελέτη ήταν ότι συγκριτικά με τους αρρώστους που χειρουργήθηκαν χωρίς να παίρνουν αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα, γιατί απλούστατα δεν ήταν καρδιοπαθείς, οι καρδιοπαθείς που χειρουργήθηκαν μέσα στους έξι μήνες μετά την εμφύτευση του stent είχαν αυξημένη θνητότητα, ιδιαίτερα μάλιστα εκείνοι που χειρουργήθηκαν τον πρώτο μήνα μετά την εμφύτευση του stent.

Παρ’ όλα αυτά, οι κατευθυντήριες οδηγίες από την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας και το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας εξακολουθούν να συνιστούν να αποφεύγεται οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου.

Είναι βέβαια αυτονόητο ότι συνιστούν να αποφεύγονται οι μη επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις, γιατί οι επείγουσες δεν αποφεύγονται.

Το Ιπποκρατικό «ωφελειν μη βλάπτειν» βρίσκει την καλύτερη εφαρμογή του μέσα στο πνεύμα αυτών των κατευθυντήριων οδηγιών.

Διαβάστε ακόμη

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου

«Μίνι» εγκεφαλικό: Ποια είναι τα συμπτώματά του

Ο «Κήπος της γνώσης και της φαντασίας» στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού