Ανισότητα στο όνομα της ισότητας

Ανισότητα στο όνομα της ισότητας

Ανισότητα στο όνομα της ισότητας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 244 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Γεώργιος Νικολής*

Κύριε διευθυντά. Πριν μερικές ημέρες δημοσιεύτηκε και στην Ροδιακή η επιτροπή ισότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Μια επιτροπή ισότητας όμως με σύνθεση ανισότητας και αυτό διότι στην επιτροπή αν δεν κάνω λάθος, εκπροσωπούνται μόνο γυναίκες και κανένας άνδρας. Σεβαστή η προσπάθεια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου όμως όταν μιλάμε για ισότητα των δυο φύλλων, τότε δεν μπορούμε να αποκλείουμε την εκπροσώπηση και του άλλου φύλου δηλαδή του άνδρα, διότι χωρίς την εκπροσώπηση και των δυο φύλλων σε μια τέτοια επιτροπή λειτουργεί ως ανισότητα και όχι ως ισότητα.

Με αυτήν μου την πρόταση η οποία στηρίζεται σε διεθνείς πρόσφατες έρευνες αλλά και στις διεθνείς επιστημονικές εμπειρίες μου από την Σουηδία ως κοινωνικός λειτουργός που έχει εργαστεί και στα θέματα αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας εκεί, μια χώρα μοντέλο κοινωνικού κράτους και οργάνωσης, σας καταθέτω αυτήν την πρόταση μου στο όνομα της ισοτιμίας και δικαιότερης μεταχείρισης των δυο φύλλων ώστε να υπάρχει και στην χώρα μας μια πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής βίας και δικαιότερης Ισοτιμίας.

Μία πρόσφατη ευρωπαϊκή μελέτη, της οργάνωσης Domestic Violence in Europe, η οποία έγινε σε Ελλάδα, Βρετανία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Σουηδία, Πορτογαλία, Γερμανία και Ισπανία το αποτέλεσμα από τη μελέτη έδειξε ότι οι Έλληνες άνδρες πέφτουν θύματα ψυχολογικής βίας σε ποσοστό 72%, ενώ έχουν υποστεί σωματική βία σε ποσοστό 31,7% με δράστη τη γυναίκα κάτι που επιβάλλει να παρθούν μέτρα στήριξης και του άνδρα. Σε αντίθεση με τη γυναίκα η οποία συνήθως εκμυστηρεύεται την κακοποίηση της σε φίλες η στο ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον της, ο άνδρας λόγω και της ανδρικής υπερηφάνειας του και ντροπής δεν το λέει πουθενά και υποφέρει μόνος του.

Λόγω του ότι και μέσω των ερευνών έχει αυξηθεί η βία κατά των ανδρών όπου δράστης είναι η γυναίκα και στο όνομα της πραγματικής και δικαιότερης ισοτιμίας, προτείνω και δημοσίως να δημιουργηθεί στα Δωδεκάνησα/ Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου το πρώτο Κέντρο Ανδρικής Βοήθειας (ΚΑΒ) στην Ελλάδα το οποίο θα στηρίζει και θα παρέχει την απαραίτητη βοήθεια τον άνδρα που χρήζει βοηθείας και προληπτικά αλλά και κατασταλτικά, μετά και αφού έχει καταγγελθεί στην Εισαγγελία/ αστυνομία στα θέματα Ενδοοικογενειακής βίας.

Όπως λειτουργεί σήμερα στην χώρα μας η πολιτεία στις περιπτώσεις ισοτιμίας της ενδοοικογενειακής βίας, η κοινωνία στηρίζει, περισσότερο και μόνο την κακοποιημένη γυναίκα ενώ δεν παρέχει σχεδόν καμιά μέριμνα στον άνδρα που κακοποιήθηκε.

Βάσει της δικαιότερης ισοτιμίας όμως, η κοινωνία πρέπει να βοηθήσει και τις δυο πλευρές ιση μεταχείριση ( Ισοτιμία ) δηλαδή και τον άντρα και το πρόβλημα που έχει και που τον έσπρωξε στην πράξη της κακοποίησης, και όχι να στηρίζει μόνο την γυναίκα, αφήνοντας τον άντρα στην μοίρα του και αβοήθητο/κατηγορούμενο.

Ναι να στηρίξουμε όσο μπορούμε την γυναίκα και το παιδί, όμως να στηρίξουμε και τον άνδρα στο όνομα της δημοκρατίας και της ισοτιμίας. Είναι για τους λόγους αυτούς πολύ σημαντικό να υπάρχει αυτή η υπηρεσία που θα ερευνά ποιοι είναι οι λόγοι που έσπρωξαν τον άνδρα στο να κακοποιήσει μέλος της οικογενείας του.

Το Κέντρο Ανδρικής Βοήθειας ( ΚΑΒ ) που προτείνω να δημιουργηθεί στα Δωδεκάνησα θα λειτουργεί ώστε σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας θα παραλαμβάνει τον άνδρα μετά από Εισαγγελική διαταγή και θα ερευνά τους λόγους για τους οποίους ο άνδρας έφτασε στο σημείο να κακοποιήσει το μέλος η μέλη της οικογενείας του ώστε να βρεθεί η κατάλληλη λύση στο πρόβλημα.

Συνήθως η κάθε είδους κακοποίηση στο περιβάλλον της οικογενείας έχει και τις αιτίες της οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι αποτέλεσμα της οικογενειακής ζωής όπου δεν φταίει η γυναίκα, αλλά φταίνε και εξωτερικοί παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία και συμπεριφορά του άνδρα ως παράγοντες της κακοποίησης.

Παράγοντες μπορεί να είναι η ανεργία, η κακή οικονομική κατάσταση, εξαρτημένες ουσίες, ψυχική κακοποίηση και καταπίεση στον χώρο της εργασίας η σε άλλους χώρους εκτός του οικογενειακού περιβάλλοντος, ζήλεια, απιστία, όπως και άλλοι λόγοι που επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία και κατάσταση του άνδρα ασχέτως οικονομικού και κοινωνικού επιπέδου ο οποίος και αρκετές φόρες το εκδηλώνει βίαια μέσα στην οικογένεια του.

Το Κέντρο Ανδρικής Βοηθείας θα έχει ως σκοπό να ερευνήσει τα αίτια που έσπρωξαν τον άνδρα ώστε να φτάσει στο σημείο να κακοποιήσει τα μέλη της οικογενείας του ώστε και μετά και αφού βρεθούν οι αιτίες επηρεασμού της αρνητικής και βίαιης συμπεριφοράς του, να δοθεί η κατάλληλη βοήθεια/θεραπεία η και τιμωρία αν χρειαστεί ώστε να μην ξανακακοποιήσει.

Αρκετές από τις περιπτώσεις στη Σουηδία μια χώρα που φημίζεται και για την ισότητά της, και που από τις αρμόδιες αρχές έχει βοηθηθεί και ο άντρας μετά από πράξεις ενδοοικογενειακής βίας είχαν σωτήρια αποτελέσματα και για την κακοποιημένη γυναίκα αλλά και για την ίδια την οικογένεια στο σύνολο της αφού ο άνδρας και με την κατάλληλη υποστήριξη μπόρεσε και ξαναγύρισε θεραπευμένος και μετανιωμένος πίσω στην οικογένεια του σώζοντάς την από διάλυση αλλά και την ψυχολογική πορεία και ανάπτυξη των παιδιών του και της οικογενείας του γενικότερα.

Το κέντρο ανδρικής βοήθειας θα λειτουργεί επίσης προληπτικά ώστε άνδρες που νιώθουν ότι βρίσκονται στο σημείο του να αρχίσουν την κακοποίηση, ή που έχουν αρχίσει αλλά είναι ακόμα στα αρχικά της στάδια, θα μπορούν μέσω της βοηθείας που θα παρέχει η υπηρεσία, να σταματήσουν και να μην προχωρήσουν στην κακοποίηση και αν την έχουν αρχίσει, να μην συνεχίσουν.

Με τον τρόπο αυτό προλαβαίνουμε προληπτικά αλλά και ακόμα όταν είναι στα αρχικά στάδια, την κακοποίηση των μελών της οικογενείας. Φυσικά το κέντρο θα λειτουργεί κατασταλτικά και όταν η κατάσταση κακοποίησης έχει προχωρήσει και η γυναίκα θύμα έχει κάνει καταγγελία στην αστυνομία και στην Εισαγγελία. Το κέντρο θα λειτουργεί επίσης και πληροφοριακά στην κοινωνία μέσω ενημερωτικών φυλλαδίων, με δημόσιες ομιλίες, διαλέξεις και προτάσεις ώστε να επηρεαστεί και να ενημερωθεί η κοινή γνώμη στην προσπάθεια καταπολέμησης της ενδοοικογενειακής βίας.

Θα λειτουργεί επίσης σε συνεργασία και με άλλους δημοσίους φορείς και υπηρεσίες όπως είναι η Εισαγγελία, η αστυνομία, τα κέντρα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών/παιδιών όπου και θα γίνονται συντονισμένες προσπάθειες και συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και ως αποτέλεσμα αυτής, και όσο είναι δυνατόν, η επανένωση/διάσωση της οικογενείας από διάλυση.

Το κέντρο θα λειτουργεί επίσης σε θέματα συμβουλευτικής υποστήριξης σε περιπτώσεις χωρισμένων ζευγαριών. Συνήθως οι άντρες μετά και από δικαστική απόφαση διαζυγίου, έχουν την επιμέλεια του παιδιού/ ων τους μερικές ημέρες την εβδομάδα περισσότερο τα Σαββατοκύριακα αφού είναι σημαντικό τα παιδιά να έχουν επαφή και με τους δυο γονείς και μετά το διαζύγιο τους.

Αρκετοί άνδρες όμως στερούνται η χρειάζονται βοήθεια στο πώς να συμπεριφερθούν στο παιδί/ια όταν θα τα έχουν μαζί τους διότι ίσως να μην έχουν αρκετά αναπτυγμένη την ικανότητα από μόνοι τους στην συμπεριφορά τους ως πατέρας/γονέας προς το παιδί, γιαυτο και το κέντρο βοηθείας θα λειτουργεί και συμβουλευτικά προς τους άνδρες που έχουν χωρίσει από την σύζυγο αλλά έχουν την επιμέλεια των παιδιών τους μερικές ήμερες την εβδομάδα. Συνήθως και οι άντρες μετά από υποθέσεις διαζυγίου και χωρισμού, πλήττονται από κακή ψυχολογία και χαμηλή αυτοπεποίθηση γιαυτο και είναι σημαντική η ψυχολογική υποστήριξη ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και ως πατέρες.

Λόγω του ότι και σε αρκετές περιπτώσεις διαζυγίου η γυναίκα/ μητέρα αρνείται να δώσει τα παιδιά στον άνδρα (Ψυχολογική βία κατά του ανδρός με δράστη τη γυναίκα) ακόμα και σε περιπτώσεις που το δικαστήριο με απόφασή του έχει δώσει την επιμέλεια/συνάντηση του πατέρα με τα παιδιά του μερικές ημέρες της εβδομάδος ή του μήνα, σε περιπτώσεις που η γυναίκα αρνείται να δώσει το παιδί στον άντρα όπως έχει αποφασιστεί από το δικαστήριο, το κέντρο βοηθείας θα λειτουργεί με παρεμβάσεις του ώστε η μητέρα του/ων παιδιών να σέβεται την δικαστική απόφαση αλλά και το δικαίωμα του άνδρα να βλέπει τα παιδιά του, όπως και τα δικαιώματα που έχουν τα παιδιά να συναντούν και τους δυο γονείς τους, γι’ αυτό θα συνεργαζόμαστε και με τις εισαγγελικές αρχές.

Λόγω του ότι υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις κακοποίησης του άνδρα από τη γυναίκα, ειδικά σε ψυχολογικό επίπεδο όπως αυτό αποδεικνύεται και από διεθνείς έρευνες, το κέντρο θα δίνει και αυτήν την υποστήριξη στον άνδρα από την ψυχολογική κακοποίηση που δέχεται με τη γυναίκα ως δράστη.

Επίσης θα οργανώνονται ομάδες διαζευγμένων πατεράδων που έχουν τα παιδιά τους τα Σαββατοκύριακα, ώστε να έχουμε ευχάριστες, συντονισμένες και οργανωμένες δραστηριότητες ελευθέρου χρόνου, προς όφελος ειδικά των παιδιών και φυσικά και των πατεράδων αφού αρκετοί από αυτούς που έχουν την επιμέλεια των παιδιών τα Σαββατοκύριακα, είναι μόνοι τους με τα παιδιά τους.

Οι ομαδικές δραστηριότητες ελευθέρου χρόνου με τους διαζευγμένους πατεράδες και των παιδιών τους αναπτύσσει φίλιες και γνωριμίες μεταξύ των διαζευγμένων πατεράδων όπως και κοινωνική σχέση μεταξύ γονέων και των παιδιών τους ενδυναμώνοντας συγχρόνως και την αυτοπεποίθηση και κοινωνική συμμετοχή τους.

Το κέντρο βοηθείας θα λειτουργεί επίσης ώστε να συγκεντρώνονται στοιχεία τα οποία και θα δίνουν και μια πιο λεπτομερή επεξήγηση της καταστάσεως και των αιτιών στα θέματα της ενδοοικογενειακής βίας σε κοινωνικό/επιστημονικό επίπεδο. Στοιχεία των περιστάσεων/υποθέσεων της υπηρεσίας τα οποία και θα τα καταθέτει η υπηρεσία στα αρμόδια όργανα του κράτους και στο υπουργείο τα οποία θα μπορούν να αξιολογηθούν για περαιτέρω μελλοντικές ενέργειες καταπολέμησης της ενδοοικογενειακής βίας στην κοινωνία μας αλλά και την ενδυνάμωση της ισοτιμίας μεταξύ των δύο φύλων.

Η χρηματοδότηση της προτάσεως αυτής μπορεί να εξασφαλιστεί και από ειδικούς πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προγράμματα κοινωνικής πολιτικής (Social Fond- ΕΣΠΑ) ώστε να μην επιβαρυνθεί οικονομικά το ελληνικό κράτος. Το πρόγραμμα πρέπει να έχει ως αρχικό επιχείρημα, διάρκεια τουλάχιστον δυο ετών και η συνέχεια του θα αξιολογηθεί λίγο πριν το τέλος του προγράμματος όπου και από τα αποτελέσματα της λειτουργίας του και από τις ανάγκες που θα υπάρχουν θα αποφασιστεί η όχι η συνέχεια του.

Τα γραφεία της υπηρεσίας προτείνεται να βρίσκονται στους ήδη υπάρχοντες χώρους στα δημόσια κτίρια όπως είναι το κρατικό νοσοκομείο της Ροδου ώστε να μην επιβαρυνθεί το δημόσιο με περιττά έξοδα ενοικίου αλλά ούτε και να στοχοποιούνται οι άνδρες που θα επισκέπτονται την υπηρεσία αφού το Κέντρο Ανδρικής Βοήθειας ( ΚΑΒ) θα βρίσκεται σε χώρο όπως είναι το νοσοκομείο της Ροδου όπου καθημερινά το επισκέπτονται εκατοντάδες πολίτες.

Ως προσωπικό της υπηρεσίας προτείνεται να υπάρχει τουλάχιστον ένας κοινωνικός λειτουργός ο οποίος θα είναι και ο συντονιστής του προγράμματος, όπως επίσης ένας ψυχολόγος για την ψυχολογική υποστήριξη όταν αυτή πρέπει να δοθεί, ένας νομικός για να υπάρχει και πρόσβαση σε συμβουλευτική νομική βοήθεια σε περιπτώσεις όπως π.χ. παραβίασης της διατροφής ή μέριμνας των χωρισμένων γονέων προς τα ανήλικα παιδιά τους.

Κλείνω την πρόταση μου με ένα ρητό του μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη που έχει γενέθλια (σήμερα) 18 Φεβρουαρίου. «Δεν υπάρχουν ιδέες – υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες – κι αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τους κουβαλάει».

* O Γεώργιος Νικολής είναι Κοινωνικός Λειτουργός. Πτυχιούχος του Πανεπιστήμιου Γκέτεμποργκ Σουηδίας, πρώην εργαζόμενος ως κοινωνικός λειτουργός στον δήμο του Γκέτεμποργκ και στο σουηδικό κράτος.

Διαβάστε ακόμη

Πάνος Δρακόπουλος: «Στη θέση των διωκόμενων εκπαιδευτικών – ο καθένας»

Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Λονικέρα η ιαπωνική (Lonicera japonica), κοινώς αιγόκλημα, αγιόκλημα

Δημήτρης Προκοπίου: Θαλάσσιος τουρισμός

Ηλίας Καραβόλιας: Το συμβάν που έγινε σημείο

Αργύρης Αργυριάδης: Απορίες για μία φαραωνική μεταρρύθμιση στον χώρο της Δικαιοσύνης

Ηλίας Καραβόλιας: Οι νέοι μεγάλοι πόλεμοι

Κυριάκος Μιχ. Χονδρός: 109 χρόνια από ένα μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού

Χρήστος Γιαννούτσος: Ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές επειδή δεν υπάρχει Planet B