Tρίξιμο των δοντιών: Μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες και πονοκεφάλους;

Tρίξιμο των δοντιών:  Μπορεί να προκαλέσει  ημικρανίες και πονοκεφάλους;

Tρίξιμο των δοντιών: Μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες και πονοκεφάλους;

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 460 ΦΟΡΕΣ

Το τρίξιμο των δοντιών είναι μία κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τόσο την υγεία των δοντιών σας, όσο και την ποιότητα της ζωής σας. Όμως, υπάρχει λύση!

Μήπως υποφέρετε από ημικρανίες, πόνο στις αρθρώσεις των γνάθων, μυαλγίες στην περιοχή της κεφαλής ή τακτικούς πρωινούς πονοκέφαλους; Έχετε παρατηρήσει στην πορεία των χρόνων και καθώς μεγαλώνετε ότι τα δόντια σας επιπεδώνονται και ιδιαίτερα τα πρόσθια της κάτω και της άνω γνάθου μειώνονται σε ύψος;

Όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να έχουν μια κοινή πηγή. Την υπερβολική δραστηριότητα των μυών των γνάθων κυρίως σε περιόδους φορτωμένου προγράμματος, άγχους/stress. Εξωτερικές ενδείξεις είναι το τρίξιμο ή το σφίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου όπου δεν ελέγχονται συνειδητά & μπορεί να παρατηρηθεί από κάποιον που κοιμάται μαζί σας και μπορεί να ακούσει το χαρακτηριστικό θόρυβο που προκαλείται από τις τραυματικές επαφές των δοντιών κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Μερικοί ασθενείς επίσης τρίζουν τα δόντια τους κατά τη διάρκεια της ημέρας σε περιόδους έντονης κόπωσης ή πνευματικής εργασίας. Σε μελέτες που έχουν δημοσιευθεί, διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με πονοκεφάλους τύπου τάσης, χωρίς συμπτώματα της κροταφογναθικής άρθρωσης, σφίγγουν τις γνάθους τους κατά τη διάρκεια του ύπνου 14 φορές πιο έντονα από τους ασυμπτωματικούς ασθενείς της ομάδας ελέγχου.

Επιπλέον έχει βρεθεί ότι η ένταση της συστολής του κροταφίτη μυ διπλασιάζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Μπορεί ο βρυγμός (τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών) να έχει σοβαρές συνέπειες;
Σίγουρα ναι. Η επανειλημμένη και με υψηλή ένταση συστολή των μυών του στοματογναθικού συστήματος υποσυνείδητα προκαλεί τρίξιμο των δοντιών και το επακόλουθο είναι η συνεχής αποτριβή και καταστροφή των μασητικών/κοπτικών επιφανειών των δοντιών με αποτέλεσμα να προκύπτουν λειτουργικά-συγκλεισιακά αλλά και αισθητικά προβλήματα στο στόμα.

Υπάρχει κάποια προτεινόμενη θεραπεία;
Μειώνοντας ή εξαλείφοντας την ένταση του σφιξίματος των δοντιών, ελαχιστοποιείται η πηγή του πόνου και αυτό μπορεί να συμβεί μέσα σε λίγες μόνο ημέρες.

Σε δύο επισκέψεις στο ιατρείο εξατομικευμένα στο στόμα κάθε ασθενούς κατασκευάζεται ένας κινητός διαφανής νάρθηκας που τοποθετείται στο στόμα καθ’ όλη τη διάρκεια του ύπνου.

Στην πρώτη επίσκεψη και ύστερα από τη λήψη του ιστορικού και την καταγραφή των συμπτωμάτων του κάθε ασθενούς, λαμβάνεται ένα αποτύπωμα συνήθως της άνω γνάθου καθώς και στοιχεία της σύγκλεισης τα οποία και αποστέλλονται στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο για την κατασκευή του εξατομικευμένου νάρθηκα ενώ στη δεύτερη επίσκεψη ελέγχεται ο νάρθηκας στο στόμα καθώς και οι επαφές αυτού με τα δόντια της αντίθετης γνάθου και γίνεται η παράδοση του μαζί με τις απαραίτητες οδηγίες.

Σημαντικό είναι να τηρηθούν και απαραίτητοι επανέλεγχοι της κατάστασης του νάρθηκα και της πορείας του ασθενούς στο επόμενο διάστημα & ανά καθορισμένα χρονικά διαστήματα.

Με αυτό το νάρθηκα ο οποίος γίνεται σχετικά εύκολα ανεκτός από όλους τους ασθενείς, καθίσταται πρακτικά αδύνατο το τρίξιμο των δοντιών και διατηρούνται χαλαροί οι μύες του στοματογναθικού μας συστήματος. Συνήθως αρχίζουν να εξαφανίζονται οι πρωινοί πονοκέφαλοι, οι πόνοι στον αυχένα, η ευαισθησία στις γνάθους και όλα τα σχετικά συμπτώματα που σχετίζονται με το ακούσιο και ανεξέλεγκτο τρίξιμο των δοντιών μας.

Πηγή:stogiatro.gr

Διαβάστε ακόμη

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου

«Μίνι» εγκεφαλικό: Ποια είναι τα συμπτώματά του

Ο «Κήπος της γνώσης και της φαντασίας» στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού