Αξέχαστη εμπειρία η εκδρομή γνωριμίας στην Φιλέρημο από το «Καμάρι» της Παστίδας

Αξέχαστη εμπειρία η εκδρομή γνωριμίας  στην Φιλέρημο από  το «Καμάρι» της Παστίδας

Αξέχαστη εμπειρία η εκδρομή γνωριμίας στην Φιλέρημο από το «Καμάρι» της Παστίδας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 346 ΦΟΡΕΣ

Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας Ρόδου "Καμάρι" πραγματοποίησε Εκδρομή γνωριμίας με τον τόπο μας στην Φιλέρημο.

Αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος τα εξής:
«Θέλοντας να αναβιώσουμε ωραίες εικόνες του παρελθόντος και να περπατήσουμε στο μονοπάτι των παιδικών μας χρόνων, ανεβήκαμε μέσα στο δάσος της Φιλερήμου που είναι ταυτισμένο με την ιστορία της Παστίδας.


Το πρωί έγινε ενημέρωση στα Γραφεία του Συλλόγου του χώρου και της ιστορίας από τον Ιωάννη Αυγενικού και ακολούθως ξεκίνησε η εκδρομή.

Με σύμμαχο τις πολύ καλές καιρικές συνθήκες οι εκδρομείς πραγματικά χαρήκανε μία μοναδική διαδρομή που ξύπνησε αναμνήσεις στους παλιούς και δημιούργησε συναισθήματα χαράς για τους νεότερους που είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν πράσινο και οξυγόνο.


Από τους πρόποδες φτάσαμε μέχρι την Δωρική Κρήνη, από τα αρχαιότερα μνημεία της Ρόδου που έχει εγκαταλειφθεί στην φθορά του χρόνου.

Λίγα λόγια για την Δωρική Κρήνη από το βιβλίο του κ.Σταύρου Γεωργαλλίδη που είναι προς έκδοση «Η ΡΟΔΟΣ ΤΟΥ ΧΤΕΣ - Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΦΙΛΕΡΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΗΣ»:


“Η Δωρική Κρήνη βρίσκεται στην απότομη νότια πλαγιά στο βουνό της Φιλερήμου και ανήκει στο Δωρικό Ναό της Πολιάδας Αθηνάς. Σε ένα μικρό πλάτωμα του κατακόρυφου σχεδόν βράχου είναι χρισμένη από πωρόλιθο, σε μορφή στοάς που αποτελείται από μια κλειστή δεξαμενή και μια δεύτερη ανοιχτή με έξι πεσσούς, ανάμεσα τους με στηθαία και με στοά με πρόσοψη από έξι Δωρικούς Κίονες.


Επάνω στα Στηθαία Κρουνοί σε σχήμα Λεοντοκεφαλής διοχέτευαν το νερό στο δάπεδο της στοάς.
Στον τρίτο Πεσσό υπάρχει επιγραφή εκ των υστέρων Ελληνιστικών χρόνων, με κυρώσεις που επιβάλλονταν σε όσους βεβήλωναν την ιερότητα της Κρήνης με Δραχμές …(είναι σβησμένο το ποσό λόγω φθοράς της επιγραφής) στον Αφέντη, και στον Δούλο που το κουβαλούσε με εκατό ραπίσματα από τον Ιερέα του Ναού, οι δε Δραχμές ανήκαν στο Ναό της Πολιάδας Αθηνάς.”

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας Ρόδου «Καμάρι» θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την διατήρηση της Παράδοσης μας, των Ηθών και Εθίμων του Τόπου μας και να αναδεικνύει με κάθε τρόπο την ιστορία μας».

Διαβάστε ακόμη

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων

Εκδήλωση για τα 109 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων

Συζήτηση με τη WWF για τις δασικές πυρκαγιές της Ρόδου την Τετάρτη στο ΕΚΡ

Ανοιχτή Εκδήλωση για το κοινό του έργου «Ελληνικές Έξυπνες πόλεις: Σύστημα Τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι στο Δήμο Ρόδου»

Επιτυχώς ολοκληρώθηκαν η Ημερίδα Ενημέρωσης & το Τριήμερο Περιφερειακό Εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας

Ομιλία του συγγραφέα Νικόλα Σμυρνάκη

Ημερίδα αφιερωμένη στον Νικ. Κόνσολα

Πεζοπορία της ΟΠΕΡ την Κυριακή 28 Απριλίου μαζί με τον Πανταζή Χούλη