Σας... πεθαίνει η μέση σας;  Τι σημαίνει για την υγεία σας

Πολύ συχνά λέμε “με πεθαίνει η μέση μου”, τι θα λέγατε όμως αν ακούγατε ότι αυτή η φράση σε κάποιες περιπτώσεις είναι 100% κυριολεκτική; Μελέτη του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι που εμφανίζουν πόνο στην πλάτη και στη μέση, έχουν 13% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα και από κάθε αιτία.

Ο πόνος στη μέση είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα δημόσιας υγείας – υπολογίζεται ότι είναι παγκοσμίως η κυριότερη αιτία αναπηρίας. Υπολογίζεται ότι περίπου 4 εκατομμύρια Αυστραλοί υποφέρουν από πόνο στη μέση, με το συνολικό κόστος της θεραπείας να ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο δολάρια τον χρόνο.

"H μελέτη μας (σ.σ. πραγματοποιήθηκε σε 4390 διδύμους άνω των 70 ετών) συνέκρινε εκείνους που δεν είχαν πόνο στη σπονδυλική στήλη (στον αυχένα ή στην πλάτη) με εκείνους που πονούσαν και διαπίστωσαν ότι οι δεύτεροι είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες θανάτου. Διαπιστώσαμε μία σαφή σχέση μεταξύ του πόνου στην πλάτη και της θνησιμότητας, αλλά δεν γνωρίζουμε πού οφείλεται αυτό. Αυτό είναι ένα σημαντικό εύρημα, με δεδομένο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι ο πόνος στην πλάτη δεν απειλεί τη ζωή τους. O πόνος στη σπονδυλική στήλη μπορεί να είναι απότοκο της κακής υγείας ή της χαμηλής λειοτουργικότητας του ατόμου, που αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου στους ηλικιωμένους”, τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, Paulo Ferreira.

"Καθώς η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δίδυμους, η επίδραση του γενετικού παράγοντα είναι μάλλον μικρή”. "Τα δε φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης δεν είναι πολύ αποτελεσματικά, ενώ ούτε στη χειρουργική επέμβαση η έκβαση είναι καλή. Η καλύτερη θεραπεία για τον πόνο στη μέση είναι ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής, που να περιλαμβάνει και σωματική δραστηριότητα. Οι άνθρωποι είναι σημαντικό να κινούνται", σημείωσε ο καθηγητής Ferreira.
“Ο πόνος στην πλάτη θα πρέπει να αναγνωριστεί ως μία συννοσηρότητα που μπορεί να επηρεάσει την μακροβιότητα και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων”, υπογράμμισε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Matthew Fernandez.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση European Journal of Pain.
Πηγή: stogiatro.gr