Προσκοπική δράση  Λυκοπούλων της Δωδεκανήσου

Στα πλαίσια του ετήσιου προσκοπικού προγράμματος της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Δωδεκανήσου πραγματοποιήθηκε διήμερη εκδρομή του κλάδου Λυκοπούλων (παιδιά ηλικίας 7-11 ετών) στις 4 και 5 Μαρτίου 2017 με παρουσία παιδιών από όλα τα Προσκοπικά Συστήματα της Δωδεκανήσου και με Αρχηγό της δράσης τον Έφορο Κλάδου Λυκοπούλων κ. Αλέξανδρο Ιατρίδη.

 

 

Το ταξίδι για τα Λυκόπουλα από το 2ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Καλύμνου   ξεκίνησε το μεσημέρι  της  Παρασκευής 3 Μαρτίου 2017  όπου υποδέχτηκαν το απόγευμα της ίδιας ημέρας τα Λυκόπουλα του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Σύμης  στο καταμαράν της  εταιρείας Dodekanisos Seaways ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας τα Λυκόπουλα από το 3ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Λέρου επιβιβάστηκαν στο πλοίο της εταιρείας Βlue Star Ferries.

Το πρωί της επόμενης ημέρας συγκεντρώθηκαν μαζί με τα Λυκόπουλα του 1ου Συστήματος Προσκόπων Ρόδου, του 4ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Ρόδου, του 6ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Ρόδου, του 1ου Συστήματος Προσκόπων Ιαλυσού, του 2ου Συστήματος Προσκόπων Κρεμαστής και του 3ου Συστήματος Προσκόπων Παραδεισίου κάνοντας αισθητή την παρουσία τους στο κέντρο της πόλης μας τα 180 Λυκόπουλα συνοδευόμενα από τους Βαθμοφόρους τους.

Σκοπός της διήμερης εκδρομής , αφενός  τα Λυκόπουλα οι μελλοντικοί  ενεργοί πολίτες να γνωρίσουν παραπάνω την ιστορία της Δωδεκανήσου από τις παρακάτω δραστηριότητες  με την ευκαιρία του εορτασμού του Έτους Δωδεκανήσου και την επέτειο  Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου και αφετέρου η ελαχιστοποίηση χρήσης υπολογιστών και ψηφιακών ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Τα Λυκόπουλα αναζήτησαν από την πρώτη στιγμή το  μικρό  Νικόλα, ένα Λυκόπουλο που είχε απορροφηθεί στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στα ψηφιακά ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Πρώτος σταθμός, το Δημοτικό Μέγαρο όπου ο  Δήμαρχος Ρόδου  κ. Φώτιος Χατζηδιάκος καλωσόρισε  όλα τα Λυκόπουλα στην αίθουσα εθιμοτυπίας, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην αναζήτηση του μικρού Νικόλα, εξήγησε τα γεωγραφικά όρια και τις υπηρεσίες του Δήμου, τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις του ίδιου, απάντησε με υπομονή  σε ποικίλες ερωτήσεις των Λυκοπούλων. Η Αγέλη του 4ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Ρόδου είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί το γραφείο του Δημάρχου.

Ο κ. Δήμαρχος έδωσε σε όλα τα Λυκόπουλα αναμνηστικά διπλώματα επίσκεψης στο Δημοτικό Μέγαρο και παρέλαβε αναμνηστικό της  προσκοπικής δραστηριότητας.

 

 

Τα Λυκόπουλα ξεναγήθηκαν εντός του Δημαρχιακού Μέγαρου, συγκεκριμένα στο Παρεκκλήσι του Κωνσταντίνου του Υδραίου,  στην αίθουσα εθιμοτυπίας όπου ενημερώθηκαν για όλους τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου μέχρι σήμερα.

Στη συνέχεια τα Λυκόπουλα επισκέφτηκαν κατά μικρές ομάδες  το Περιφερειακό Μέγαρο, όπου τους υποδέχτηκε η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος, Εθελοντισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων   κ. Χαρίκλεια Γιασιράνη η οποία αφού τα καλωσόρισε τους έδειξε την πρώτη ελληνική σημαία που κυμάτισε στα Δωδεκάνησα και τη σημασία αυτής που φυλάσσεται σε προθήκη και τους εξήγησε τις υπηρεσίες που στεγάζονται στο κτίριο όπως και το πλήθος των νησιών που αφορά.

Τα Λυκόπουλα είχαν τη χαρά και την τιμή να γνωρίσουν και τον αξιότιμο Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γεώργιο Χατζημάρκο όπως και Περιφερειακούς Συμβούλους. Η δε Αγέλη Λυκοπούλων της Καλύμνου είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει για λίγο και το Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιούσε συνεδρίαση. O Aρχηγός της Δράσης έδωσε αναμνηστικό της προσκοπικής δραστηριότητας στην κ. Χαρίκλεια Γιασιράνη.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας επισκέφτηκαν κατά μικρές ομάδες  τη Νέα Πτέρυγα του Νεστορίδειου Μελάθρου όπου  γνώρισαν τα εκθέματα μέσω γραπτών ερωτήσεων που είχαν ήδη ετοιμάσει οι Βαθμοφόροι.

Επίσης γνώρισαν όλα  τα νησιά της Δωδεκανήσου στον περίβολο του Ενυδρείου και στο χώρο των 100 Χουρμαδιών απέκτησαν αρκετές γνώσεις τεχνικών δεξιοτήτων.
Το βράδυ η αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου γέμισε από φωνές και χαρούμενα παιδικά πρόσωπα όπου πραγματοποιήθηκε η βραδινή δραστηριότητα με σκετς, τραγούδια και χορούς.

Το πρωί της Κυριακής  5 Μαρτίου κατευθύνθηκαν προς τη Μεσαιωνική Πόλη όπου έπαιξαν στην Τάφρο, επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου όπου θαύμασαν και γνώρισαν τα εκθέματα μέσω δραστηριοτήτων και εικόνων που είχαν ήδη ετοιμάσει οι Βαθμοφόροι.

 

 

Οι Βαθμοφόροι είχαν ετοιμάσει με περίσσια φροντίδα και αγάπη όλες τις παραπάνω δραστηριότητες  με ατέλειωτα δημιουργικά παιχνίδια για όλα τα Λυκόπουλα με αποτέλεσμα:  Λυκόπουλα  εφοδιασμένα με ατέλειωτη χαρά γνώσης – ανακάλυψης- δημιουργίας - υπέρβασης τυχόν δυσκολιών- εσωτερικής γαλήνης και συγκίνησης. Δημιούργησαν νέες φιλίες και περιμένουν  με έντονη περιέργεια και ανυπομονησία την επόμενη πανδωδεκανησιακή δράση.

Παιδιά που μέσα από το παιχνίδι γίνονται ολοένα και καλύτεροι άνθρωποι, με όλο και περισσότερα εφόδια χρήσιμα στη μετέπειτα πορεία τους, τόσο στον Προσκοπισμό όταν γίνουν μέλη της Ομάδας των Προσκόπων, όσο και στην ίδια τους τη ζωή!
Ακόμα συνειδητοποίησαν  περισσότερο  ότι πιο ωφέλιμος είναι ο χρόνος που περνάμε με φίλους παρά με άψυχους ήρωες ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Τα μέλη των Επιτροπών Κοινωνικής Συμπαράστασης  των Προσκοπικών Συστημάτων του νησιού της Ρόδου και της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Δωδεκανήσου βοήθησαν στη διανομή του φαγητού καθ' όλη  τη διάρκεια της διήμερης εκδρομής.

Η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Δωδεκανήσου ευχαριστεί θερμά για την άμεση ανταπόκριση και συνεργασία το  Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτιο Χατζηδιάκο, την Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλο Νοτίου Αιγαίου  Εθελοντισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαρίκλεια Γιασιράνη, τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού και  Αθλητισμού Ρόδου     κ. Σέργιο Αιβάζη,   τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Νεστορίδειου Μέλαθρου κ. Νικόλαο Φρόνα, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και  την  Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Δωδεκανήσου.
Ακόμα ευχαριστεί  για την ουσιαστική αρωγή και βοήθεια τους την εφημερίδα Ροδιακή, το Ραδιοφωνικό Σταθμό Λυχνάρι, τον κ. Μοσχίδη Σάββα, τον κ. Κασέρη Παύλο, τις  εταιρείες Blue Star Ferries, Dodekanisos Seaways, Anek Lines, Μελισσοκομική Δωδεκανήσου Α.Ε.Β.Ε, Φίλιππος Catering, Μητρόπουλος & ΣΙΑ Ο.Ε. Rhodian Tours, Caterplus Μαρινάκης Γ. & ΣΙΑ Ο.Ε., Αρτοδημιουργίες Ρόδου Νικολής Βασίλειος & Τσαμπίκος Ο.Ε..