Οι Πάτμιοι της Ρόδου  γιορτάζουν την Κυριακή  τον Όσιο Χριστόδουλο

Τον πολιούχο της Πάτμου ΄Οσιο Χριστόδουλο το Λατρηνό γιορτάζει ο Σύλλογος Πατμίων Ρόδου την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως 19 Μαρτίου 2017 στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα της Μεσαιωνικής Πόλης.

Θα γίνει αρτοκλασία και θα προσφερθεί καφές με Πατμιακά εδέσματα στο παρακείμενο Πνευματικό Κέντρο. Την ίδια μέρα θα παρουσιαστεί το προσκυνητάρι του Οσίου Χριστοδούλου που θα εγκατασταθεί μόνιμα στο Ναό του Αγίου Παντελεήμονα, προσφορά στο Σύλλογο του καταξιωμένου ξυλόγλυπτη της Σύμης κ.Μιχάλη Μισσού και θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. του Συλλόγου Πατμίων Ρόδου « Ο ΟΣΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ».

Ο Οσιος Χριστόδουλος, ιδρυτής της Μονής της Πάτμου γεννήθηκε το 1021 στη Νίκαια της Βιθυνίας, στην Μικρά Ασία και το κατά κόσμον όνομα του ήταν Ιωάννης. Οι γονείς του Θεόδωρος και Άννα ήταν ευσεβείς Xριστιανοί και ο μικρός Ιωάννης ανατράφηκε με τα ιδανικά του Xριστιανισμού. Από νωρίς  ασκήτεψε στον Όλυμπο της Βιθυνίας με το όνομα Χριστόδουλος.

Ταξίδεψε σε πολλά μέρη, στη Ρώμη, την Παλαιστίνη και τη βόρειο Αφρική. Έγινε ηγούμενος στην περίφημη Λαύρα του Στύλου στο μοναστηριακό κέντρο στο βουνό Λάτρος κοντά στη Μίλητο εξ ού και "Λατρηνός". Εκείνα τα χρόνια οι Τούρκοι κυριεύουν τη Μικρά Ασία και έτσι αναγκάζεται να φύγει. Περιπλανιέται και ιδρύει μονές στην Αλικαρνασσό και στη Κώ.

Το 1088 ζητάει την παραχώρηση της Πάτμου από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α' τον Κομνηνό για να ζωντανέψει ένα από τα πιο σπουδαία προσκυνήματα της χριστιανοσύνης. Μόλις φτάνει με την συνοδεία των μοναχών του  τον Αύγουστο του 1088 αρχίζει  την οικοδόμηση της Μονής.

Οι δυσκολίες είναι πολλές και λόγω των συχνών πειρατικών επιδρομών και λόγω των διχογνωμιών ανάμεσα στους μοναχούς. Έτσι για μια ακόμη φορά ο Χριστόδουλος φεύγει για την Εύβοια όπου και πέθανε το 1093. Το λειψανό του βρίσκεται  στην Μονή της Πάτμου. Η Μνήμη του γιορτάζεται στις 16 Μαρτίου,(Κοίμηση) και 21 Οκτωβρίου (Ανακομιδή του Λειψάνου του).