Παράταση ενός μήνα για τους δασικούς χάρτες

Παράταση μόλις… ενός μήνα δόθηκε στο θέμα της κατάθεσης ένστασης από τους πολίτες για τους δασικούς χάρτες, μετά τα δικαιολογημένα παράπονα που υπήρξαν από διάφορες περιοχές της χώρας για τις οποίες έγιναν ήδη οι σχετικές αναρτήσεις.

Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση το χρονικό διάστημα που έχει στη διάθεσή του εκείνος ο οποίος θέλει να προχωρήσει σε προσφυγή, δεν είναι αρκετό καθώς η διαδικασία θα πρέπει να γίνει από δασολόγους οι οποίοι είναι μάλλον δυσεύρετοι στην περιοχή μας.

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φλεβάρης, δήλωσε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ότι η εξέλιξη που σημειώθηκε δεν είναι αυτή που ανέμενε η περιοχή μας μετά μάλιστα και την απόφαση που πήρε το περιφερειακό συμβούλιο.

Όπως έκανε γνωστό ο αντιπεριφερειάρχης, η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση ενός διατάγματος που αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υπογράφεται ανάμεσα στην Ελλάδα και το Αζερμπαϊτζάν και στο οποίο υπάρχει μία παράγραφος που αφορά τους δασικούς χάρτες.

«Με αυτό έχουμε αλλαγή των προθεσμιών. Είναι μία πρώτη μεταβολή. Έχει γίνει κατανοητό από την κυβέρνηση πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές. Βέβαια δεν είναι αυτές που αναμέναμε και συμβαδίζουν με το πνεύμα της απόφασης της περιφέρειας στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο» δήλωσε χαρακτηριστικά κάνοντας γνωστό ότι αυξάνονται σε 105 από τις 60 οι μέρες κατά τις οποίες θα μπορούσε κάποιος να προβεί σε προσφυγή και σε ένσταση. ενώ για κατοίκους εξωτερικού χορηγείται μία επιπλέον προθεσμία 20 ημερών.

Παράλληλα ο κ. Φλεβάρης αναφέρθηκε και σε άλλα σημεία των αλλαγών που προέκυψαν λέγοντας τα εξής: «Επίσης μία σημαντική αλλαγή αφορά τις αρμόδιες επιτροπές που θα μπορούν να αποχαρακτηρίζουν μία έκταση από δασική χωρίς άλλη διαδικασία προσφυγής. 

Τέλος τα τοπικά δασαρχεία δηλαδή οι διευθύνσεις δασών θα μπορούν να δέχονται αιτήματα αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων. Δηλαδή κάποιος πολίτης βλέποντας ότι το ακίνητό του κηρύχτηκε δασικό, θα μπορεί να απευθυνθεί στο τοπικό δασαρχείο και να υποβάλει αίτημα αποχαρακτηρισμού.

Οι αλλαγές θα γίνουν μετά την κύρωση των δασικών χαρτών. Αν ρωτήσει κανείς από όσους μας παρακολουθούν αν ξέρουν κάποιον δασολόγο για να τον χρησιμοποιήσουν να κάνει την προσφυγή σε όλο το νότιο Αιγαίο θα είναι ζήτημα αν συναντήσουν πέντε ανθρώπους. Είναι μία δύσκολη ειδικότητα και δυσεύρετη και όσοι την έχουν απασχολούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα».