ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δωδεκανήσου προς ΝΟΔΕ: Ξεχάσατε τι έχετε ψηφίσει;

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Νομαρχική Επιτροπή Ν. Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει τα εξής:

Με αφορμή τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Μπακίρης, η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δωδεκανήσου τον ενημερώνει πως η πραγματικότητα απέχει πολύ από τις δηλώσεις του, όπως συμβαίνει άλλωστε σε πολλές περιπτώσεις με ανάλογες δηλώσεις στελεχών της ΝΔ.

Είναι ξεκάθαρο σε όλους, ακόμα και σε αυτούς που επιχειρούν καθημερινά να μας πείσουν για κάτι άλλο λέγοντας ασύστολα ψεύδη, τι ακριβώς συνέβη στη χώρα την περίοδο μεταξύ Ευρωεκλογών το Μάιο του 2014 και τον Αύγουστο του 2015, όπως και τι διαδραματίζεται από το Σεπτέμβριο του 2015 έως και σήμερα.

Η Κυβέρνηση, με ορίζοντα το 2019, έχει στόχο να υλοποιήσει όλα όσα δεσμεύτηκε στον ελληνικό λαό στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, και να βγάλει τη χώρα από το τέλμα των μνημονίων με την κοινωνία όρθια. Αγωνίζεται καθημερινά για την οριστική κατάργηση της λιτότητας και τη στροφή σε υγιή και βιώσιμη  ανάπτυξη.

Απέναντι σε αυτή την προσπάθεια, τραγική είναι η πολιτική στάση της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης, συνεχιστής της αδιέξοδης νεοφιλελεύθερης πολιτικής Σαμαρά, δεν αποδέχεται τη συμφωνία που το κόμμα του ψήφισε το καλοκαίρι του 2015, μιλά για μια νέα συμφωνία με άγνωστο ορίζοντα και περιεχόμενο, υποσχόμενος φορολογικές ελαφρύνσεις χωρίς να λέει ανοιχτά ο ίδιος πώς θα τις υλοποιήσει.

Η απάντηση έρχεται από τα λαλίστατα στελέχη του, τα οποία μιλούν ανοιχτά σε κομματικά ακροατήρια (πχ κ. Αυγενάκης, Βουλευτής, στο Ηράκλειο Κρήτης, σε εκδήλωση της ΝΟΔΕ Ηρακλείου) είτε σε συνεντεύξεις ( πχ κα. Σπυράκη, Ευρωβουλευτής) πως θα καταργήσουν δομές του δημοσίου, θα απολύσουν χωρίς κριτήρια δημοσίους υπαλλήλους και θα παραχωρήσουν υπηρεσίες του σκληρού δημόσιου τομέα (Παιδεία, Υγεία) στους ιδιώτες, με πώληση νοσοκομείων και σχολικών μονάδων. Όσο για τη ΔΕΗ και το νερό ούτε λόγος να διατηρηθούν δημόσια για να μπορεί το κράτος να κρατά το κόστος χαμηλά και να ασκεί κοινωνική πολιτική μέσω αυτών.

Τελευταία προγραμματική εξαγγελία μόλις χθες από τον κ. Οικονόμου, Βουλευτή ΝΔ, ο οποίος μας ανακοίνωσε πως όταν με το καλό έρθει η ΝΔ στην εξουσία, μεταξύ άλλων, θα ακυρώσει όλες τις προσλήψεις που έγιναν από την κυβέρνηση (γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, ΕΚΑΒ, καθαρίστριες, φύλακες, εκπαιδευτικούς, δημοτικούς αστυνόμους, επιτυχόντες ΑΣΕΠ 1998 κά.). Τον ενημερώνουμε πως ορισμένες ομάδες εργαζομένων σε αυτές τις προσλήψεις είναι απολυμένοι από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, δικαιώθηκαν τελεσίδικα στο ανώτατο δικαστικό επίπεδο, ενώ οι υπόλοιπες έγιναν μέσω ΑΣΕΠ. Πώς και γιατί λοιπόν θα πρέπει να ακυρωθούν;

Για όσους έχουν ή επιλέγουν να έχουν ασθενή μνήμη, κρίσιμο πολιτικό ζήτημα είναι το γεγονός πως ακόμα και στα σκληρά μνημονιακά χρόνια της περιόδου 2009-2014, οι «ημέτεροι» παρέμεναν στο απυρόβλητο με μια θαυμαστή ασυλία, όπου η διαπλοκή και η ασυδοσία ουσιαστικά εντάθηκαν καθώς είχαμε και συρρίκνωση της δημοκρατίας.

Το πόρισμα της Βουλής για τα θαλασσοδάνεια των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ, βρίσκεται ήδη στον αρμόδιο εισαγγελέα για την εξέταση του σκέλους των ποινικών ευθυνών όλων των εμπλεκομένων, πολιτικών και μη προσώπων, κομμάτων και εταιριών. Σειρά έχει η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά προγράμματα της περιόδου υπουργίας του Γιάννου Παπαντωνίου, και να είναι βέβαιη η κοινωνία πως η έρευνα για όλες τις πτυχές της διαπλοκής θα φτάσει μέχρι τέλους. Η περίοδος που πλήρωνε η κοινωνία για να απολαμβάνουν οι προνομιούχοι τελείωσε.

Όλα τα παραπάνω απαντούν στο ερώτημα γιατί η ΝΔ επιλέγει τη στάση που ακολουθεί. Είναι διάχυτη η αγωνία των στελεχών της ΝΔ και του απελθόντος σάπιου κατεστημένου, καθώς κάθε μέρα με τη σημερινή κυβέρνηση είναι μια μέρα για αυτούς μακριά από τις καρέκλες της εξουσίας, της διαπλοκής και της ευνοιοκρατίας του κεφαλαίου. Η κουτάλα που κρατούν όλοι στη ΝΔ και τη χτυπούν στην κατσαρόλα της διαπλοκής μπορεί να κάνει θόρυβο, αλλά είναι άδεια. Και έτσι θα μείνει.

Όσον αφορά την σε εξέλιξη διαπραγμάτευση της 2ης αξιολόγησης του ισχύοντος προγράμματος που απορρέει από τη συμφωνία του 2015, η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί:

Την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας βάσει του ευρωπαϊκού κεκτημένου
Τη ρύθμιση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 σε επίπεδο που να προάγει την ανάπτυξη της οικονομίας με κοινωνικά επωφελή τρόπο, με ταυτόχρονο τερματισμό της χρόνιας λιτότητας
Την οριστικοποίηση και εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους
Την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα των ελληνικών τραπεζών

Όλα αυτά θα γίνουν μέσα στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε από όλες τις πλευρές στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2017, στο οποίο επιπλέον συμφωνήθηκε πως δεν θα υπάρξει καμία δημοσιονομική επιβάρυνση για την ελληνική κοινωνία. Συνεπώς, οι όποιες αλλαγές συμφωνηθούν στο φορολογικό καθεστώς της χώρας δεν θα έχουν δημοσιονομική επίπτωση. Για κάθε επιβάρυνση θα υπάρχει και η αντίστοιχη ελάφρυνση και θα εφαρμοστεί ταυτόχρονα.

Οι παραστάσεις, τα βιώματα και οι μνήμες του ελληνικού λαού είναι νωπά, και όσοι επιχειρούν να τις διαστρεβλώσουν εκτίθενται στην ανυποληψία οι ίδιοι.