Αποχαιρετισμός – Παντέρμη ξενιτιά: Μια εκδήλωση που πρέπει να επαναληφθεί

Αν οι διοργανωτές της εκδήλωσης «Αποχαιρετισμός – Παντέρμη Ξενιτιά», το Σάββατο 11-3-2017 στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης μας, είχαν στόχο να ενεργοποιήσουν το συναίσθημα του θεατή αυτό το πέτυχαν με αξιοθαύμαστο τρόπο.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Μουσικό Σχολείο Ρόδου και την Αδελφότητα Κρητών Ρόδου «Ο Ψηλορείτης», εμπεριείχε ιστορικά γεγονότα, μέσα από συγκινητική μελοποιημένη απόδοση και πολλαπλά νοήματα.

Κύριοι συντελεστές ήταν τα παιδιά ενός σχολείου, που με την διδασκαλία και την  καθοδήγηση των δασκάλων τους, έγιναν κοινωνοί του θέματος που προσέγγισαν, του ξενιτεμού και της μετανάστευσς, που έχει βιώσει ο Έλληνας και παρουσίασαν γεγονότα με έναν δικό τους μοναδικό και συγκινητικό τρόπο.

Ξεκινώντας το ταξίδι στο χρόνο, από την περιπλάνηση του Οδυσσέα με τις επάλληλες προσεγγίσεις που έκαναν τα παιδιά, με την προβολή σοφά επιλεγμένων βιντεοπροβολών, τραγουδιών, αφήγησης, θεατρικών δρώμενων και παραδοσιακών χορών, ταξίδεψαν το κοινό που είχε γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα του θεάτρου, στα πικρά χρόνια της ξενιτιάς, στον επώδυνο αποχαιρετισμό εκείνων που ξενιτεύονταν, στην πίκρα όσων απόμεναν στην Πατρίδα, στις σκληρές συνθήκες που βίωναν οι ξενιτεμένοι, στην έγνοια εκείνων που περίμεναν με πόνο τους δικούς τους να επιστρέψουν, στο «νόστιμον ήμαρ», για όσους κατάφερναν να γυρίσουν πίσω. Τα τραγούδια πήγαζαν από την πλούσια παράδοση του τόπου μας και ερμηνεύτηκαν εκπληκτικά, συγκινητικά και με ευαισθησία και άρτια καλλιτεχνική απόδοση από τις μαθήτριες και τους μαθητές του σχολείου.

Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή της Αδελφότητας Κρητών «Ο Ψηλορείτης», που ξεκίνησε με μια συγκινητική αφήγηση από την Αναφορά στο Γκρέκο του Νίκου Καζαντζάκη και ακολούθησε συγκλονιστική ερμηνεία ριζίτικου τραγουδιού για την ξενιτιά, σε πρώτη παρουσίαση, από την «Ομάδα Ριζίτικου τραγουδιού» με τους μεγαλοπρεπείς Βυζαντινούς ήχους, που πηγάζουν από την αρχαία κλασική τραγωδία.

Ερμηνεύτηκαν επίσης παραδοσιακές συνθέσεις   και τραγούδια κυρίως του Κώστα Μουντάκη, ενώ η χορευτική ομάδα «οι Σταυραετοί», παρουσίασε κρητικούς χορούς που ενθουσίασαν τους θεατές.

Το δεύτερο μέρος περιλάμβανε νεότερα τραγούδια που αναφέρονταν στην ξενιτιά. Παράλληλα, η προβολή των βίντεο και οι αφηγήσεις, ταξίδευαν το θεατή στα ‘ξένα μέρη’,  που φόρτιζαν συναισθηματικά τους θεατές, με τις μαρτυρίες και τις συνθήκες που βίωσαν εκείνοι που ξενιτεύτηκαν με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής. Όλη η εκδήλωση άφηνε μια γλυκόπικρη γεύση, τόσο για τις επώδυνες συνθήκες του αποχωρισμού από την πατρίδα και τους αγαπημένους που ξενιτεύονταν, αναζητώντας έναν καλύτερο μέλλον, όσο και γι αυτούς που έμεναν πίσω.

Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα βιώνουμε τις ίδιες εμπειρίες και συναισθήματα στον τόπο μας.  

Εξαιρετική η προετοιμασία και η παρουσία των παιδιών του Μουσικού Σχολείου,  με τη διδασκαλία και συνεργασία με  τους εκπαιδευτικούς  καθ’ όλα άξιους τους. Όλη η παράσταση είχε μια μαγεία που καθήλωνε με τη συνεχή ροή των ακουσμάτων, της μουσικής, του τραγουδιού, των εικόνων. Ένα αξιοπρόσεκτο στοιχείο ήταν η πειθαρχία, η καλή οργάνωση και η συνειδητοποιημένη συμμετοχή και συνεργατικότητα των παιδιών. Κάτι που είναι εντελώς απαραίτητο σε δραστηριότητες τόσο πολυσύνθετες και ποιοτικές όπως αυτή που παρακολουθήσαμε.

Αναμφισβήτητα, το Μουσικό Σχολείο Ρόδου υπηρετεί τέλεια το ρόλο που αρμόζει σε ένα σχολειό, ιδιαίτερα τις δύσκολες μέρες που περνά ο τόπος μας. Διαμορφώνει συνειδήσεις, μορφώνει, αλλά κυρίως καλλιεργεί τις ψυχές των παιδιών που φοιτούν σ’ αυτό. Το αποτέλεσμα ήταν ορατό και εντυπωσιακό και στην εκδήλωση που παρακολουθήσαμε όπως και στο αφιέρωμα για την επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου, που είχε πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο από το «Μουσικό Σχολείο».

Να υπογραμμίσομε ότι η πολιτιστική δραστηριότητα και προσφορά του Μουσικού Σχολείου Ρόδου, έχει ξεπεράσει πλέον τα όρια και του νησιού αλλά και της χώρας μας, με τις συμμετοχές του και διακρίσεις που του απονεμήθηκαν σε διεθνείς συναντήσεις.

Την εκδήλωση  προλόγισε η Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου κα Θ. Τσιμπούρη, που τόνισε την σημαντικότητα των εργασίων του Μουσικού Σχολείου και την εξαιρετική απόδοση όλων των μαθητών/μαθητριών και ο Πρόεδρος/Συγγραφέας της Αδελφότητας Κρητών Ρόδου «Ο Ψηλορείτης» Γιάννης Νιωτάκης έκλεισε την εξαιρετική εκδήλωση με μήνυμα αισιοδοξίας για το «εξαιρετικό αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται με την εποικοδομητική συνεργασία», σημειώνοντας ότι «η εκδήλωση ήταν μια προσφορά στον Πολιτισμό» και «στις δύσκολες μέρες που περνά ο τόπος μας, μόνον μαζί, όλοι μαζί, μπορούμε να αντισταθούμε, να δημιουργήσομε, να ονειρευτούμε, να στηρίξουμε τα παιδιά μας, να φέρουμε την Άνοιξη στον τόπο μας»,

Ευχαρίστησε ονομαστικά όλους όσοι πήραν μέρος στην εκδήλωση καθώς και τους καθηγητές του σχολείου που βοήθησαν και κάλεσε το Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο και το Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιαν. Παπαδομαρκάκη, να επιδώσουν στο Μουσικό Σχολείο και τη Δ/ντρια κ. Τσιμπούρη τιμητικές πλακέτες εκ μέρους της Αδελφότητας Κρητών «Ο Ψηλορείτης». Πολλοί θεατές, όπως όσοι δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την εκπληκτική εκδήλωση, εκφράσαν την έντονη επιθυμία, να επαναληφθεί.
Ν-Κ

Συντελεστές της εκδήλωσης:
Εμπνευστής της Εκδήλωσης ήταν ο Δάσκαλος/Λυράρης Γιώργος Παραγυιός.
Γενική Οργάνωση, Επιμέλεια της Εκδήλωσης κειμένων & Βιντεοπροβολών ήταν η κα Ανθούλα Κολιάδη-Τηλιακού.

Συμμετείχαν οι επιμέρους ομάδες του Μουσικού Σχολείου με τους, υπευθύνους καθηγητές.

Μουσικό Παραδοσιακό Σύνολο (Σ. Τζουμερκιώτης), Παραδοσιακή Χορωδία (Θ. Σολδάτος), Ομάδα Χορού (Α. Κουλτζή – Στ. Καζάνας), Θεατρική Ομάδα (Κ. Τάτση), Παραδοσιακή Ορχήστρα (Γ. Παραγυιός), Σχήματα Λαϊκής Μουσικής (Β. Τότσης), Ευρωπαϊκή Χορωδία (Μ. Καλαεντζής), Ευρωπαϊκή Ορχήστρα (Β. Μάνδηλας) και Μουσικό Σύνολο από καθηγητές τους σχολείου.

Από την Αδελφότητα Κρητών συμμετείχαν: η Ομάδα Ριζίτικου Τραγουδιού (π. Εμμ. Σκλιβάκης), η Χορευτική Ομάδα «οι Σταυραετοί» (Γ. Σακκομήτρος) και το Μουσικό Σύνολο του Γ. Παραγυιού με τη συνοδεία μαθητών του στη λύρα, λαούτο και τραγούδι.