Προσοχή στα εργαλεία κατά  την περιποίηση των νυχιών

Τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών από τα ινστιτούτα περιποίησης νυχιών, εάν τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται δεν απολυμαίνονται, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, ο σύλλογος αισθητικών άκρων Ρόδου.

Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για το θέμα, αναφέρει ο σύλλογος, η ανακοίνωση του οποίου έχει ως εξής:
«Μετά από την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο μας αναγκαζόμαστε να ενημερώσουμε το πελατολόγιο μας και ο σύλλογος μας να πάρει θέση.

 Σε κάποια ινστιτούτα περιποίησης νυχιών λοιπόν, οπως εργαλεία,  οι λίμες νυχιών και τα πενσακια, χρησιμοποιούνται σε περισσότερους από έναν πελάτη χωρίς να έχει προηγηθεί η κατάλληλη διαδικασία απολύμανσης ή αποστείρωσης και υπάρχει το ενδεχόμενο μόλυνσης μεταδοσης ασθενειών, είναι σημαντικό να γίνεται αποστείρωση και των μη μεταλλικών εργαλείων που χρησιμοποιούνται για το λιμάρισμα και το γυάλισμα των νυχιών.

Μεταξύ των παθογόνων  μικροβίων, που συχνά εξαπλώνονται από πελάτη σε πελάτη μέσω των καλλυντικών προϊόντων νυχιών συμπεριλαμβάνεται ο σταφυλόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος,η ηπατιτιδα, οι μύκητες και τα ιογενή κονδυλώματα. Εάν δεν γίνει η σωστή απολύμανση των φίλτρων του υδρομασάζ ποδιών μπορεί να προαχθεί η ανάπτυξη άτυπων μυκοβακτηρίων. Οι σχετικές με το πεντικιούρ λοιμώξεις από τα άτυπα μυκοβακτήρια εμφανίζονται συνήθως ως δοθιήνωση του κάτω άκρου.

Οι λοιμώξεις τέτοιου είδους μπορεί να εξελιχθούν άσχημα, ενώ για αρκετούς άτυχους πελάτες το πεντικιούρ είχε ως αποτέλεσμα πολύ σοβαρές παθήσεις και κινδύνους για την υγεία τους από μη έμπειρους τεχνητές περιποιήσεις άκρων και σε μη αναγνωρισμένα νόμιμα καταστήματα του κλάδου μας.

Επισημαίνουμε οτι δεν επιτρέπεται η παροχή από κομμωτήρια, αισθητικούς η παρεμφερή επαγγέλματα εάν δεν έχουν επιπλέον, άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και άδεια λειτουργίας για περιποίηση άκρων !!!!! Ειναι εντελως αλλη υπηρεσια

Οι πολλαπλές αναφορές σχετικά με μυκοβακτηριακές λοιμώξεις είχαν ως αποτέλεσμα τη θέσπιση νομοθεσίας για την προστασία των πελατών των ινστιτούτων περιποίησης νυχιών.
 Ωστόσο λόγου του πολύ μεγάλου αριθμού επαγγελματιών αισθητικών νυχιών που εργάζονται τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο είναι σχεδόν αδύνατον για τους επιθεωρητές της πολιτείας να διασφαλίσουν ότι πληρούνται από όλους οι κατάλληλες πρακτικές ως προς την υγιεινή.

Επομένως, επί του παρόντος ο κύριος τρόπος για τη βελτίωση της ασφάλειας στα ινστιτούτα περιποίησης νυχιών είναι η εκπαίδευση των τεχντιτών  αισθητικών  άκρων.
Σήμερα υπάρχουν διαφορές ως προς τον αριθμό εκπαιδευτικών ωρών που απαιτούνται για την απόκτηση άδειας και ως προς το εάν απαιτείται συνεχιζόμενη εκπαίδευση και κατάρτιση για τη διατήρηση της άδειας,

Οι σχολές χρησιμοποιούν εκπαιδευτες οι οποίοι δεν έχουν άδεια ασκησεως επαγγελματος τεχνίτη περιποιησης άκρων με αποτελεσμα η μορφωση και τα πτυχια τους να μην ειναι εγκυρα.

Στην Ελλάδα το νομοθετικό πλαίσιο αλλάζει συνεχως και δημιουργεί προβλήματα στον έλεγχο,  καταργήθηκαν οι εξετάσεις, τώρα ξανά εντάσσονται, όμως οι κατά τόπους νομαρχίες, δήμοι αδυνατούν και είμαστε σε αναμονή  αν και  μετά από τόσους μήνες δεν  οργανώθηκαν επιτροπές εξετάσεων με συνέπεια να εκδίδονται άδειες που δεν πληρούν της νόμιμες προυποθέσεις.

Παράκληση οι γιατροί θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους ασθενείς να επισκέπτονται  (όσο αφορά της ονυχοκυρτώσεις  ορθόνυχιες κ.λπ.  μανικιούρ – πεντικιούρ) στα ινστιτούτα περιποίησης νυχιών, να επισκέπτονται αποκλειστικά και μόνο κέντρα νόμιμα με καλή φήμη και να είναι πάντοτε ιδιαίτερα προσεκτικοί οι πελάτες με απαίτησή τους ως προς τις τεχνικές αποστείρωσης που χρησιμοποιούνται.

Παρόλο που κατηγορούνται τα βερνίκια νυχιών  για μετάδοση ασθενειών πρέπει να τονίσω ότι έχουν ως βάση διαλύτες χωρίς νερό και δεν περιέχουν συντηρητικά, μπορούν λοιπόν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια σε πολλούς πελάτες καθώς δεν υποστηρίζουν την ανάπτυξη μικροβίων.  Για την επιβίωση των μικροβίων απαιτείται νερό.

Έλενα Χίου
Πρόεδρος αισθητικών άκρων
Αικατερίνη Ατσά
Γραμματέας».