Μια «Ηλιαχτίδα» εναλλακτικού τουρισμού φωτίζει το Τρίστομο Καρπάθου!

Μια «Ηλιαχτίδα» εναλλακτικού τουρισμού φωτίζει το Τρίστομο Καρπάθου!

Μια «Ηλιαχτίδα» εναλλακτικού τουρισμού φωτίζει το Τρίστομο Καρπάθου!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 729 ΦΟΡΕΣ

Το Τρίστομο, είναι ένα μικρό κρυμμένο φυσικό λιμανάκι από εκείνα που οι πειρατές επέλεγαν για να κρυφτούν.

Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Καρπάθου κι αποτελεί το φυσικό λιμάνι της Βρουκούντας. Σε αυτό το μυστικό πέρασμα, με τους δύο βράχους και τα τρία στόμια ο ταξιδευτής έχει την τύχη να αντικρίσει έναν μικρό παράδεισο.

Στο Τρίστομο, ο χρόνος έχει σταματήσει. H αύρα μιας άλλης εποχής, υπάρχει διάχυτη παντού. Σαν κάποιος να έφυγε βιαστικά για κάποιο λόγο. Το μικρό λιμανάκι, στέκει ακόμη καλά κρυμμένο, περιμένοντας την επιστροφή του…

Ο Μανώλης Φουντής επέστρεψε μετά από σχεδόν τριάντα χρόνια κι ένιωσε ότι αυτός ο ιδιαίτερος τόπος είναι το σπίτι του. Σήμερα ο Μανώλης, ασχολείται με τις κατασκευές (σπίτια ,στάβλους, ξυλόφουρνους κ.α.) από φυσική πέτρα και ξύλο. Είχε ζήσει στο Τρίστομο μέχρι τριών ετών. Δεν έχει αναμνήσεις από εκείνα τα χρόνια.

Οι γονείς του ασχολούνταν με αγροτικές εργασίες, αφού είχαν σχέση με την κτηνοτροφία, την καλλιέργεια της γης και τη θάλασσα. Οι μόνιμοι κάτοικοι του Τριστόμου εκείνη την εποχή (1972-75) δεν ήταν περισσότεροι από δεκαπέντε άνθρωποι.

«Δεν έχω καθόλου αναμνήσεις από εκείνη την ηλικία, όπου και έζησα στο Τρίστομο. Γνωρίζω όμως από τους γονείς μου ότι μαζί με τη γιαγιά μου την Μαγκαφούλα και τα άλλα τρία και πιο μεγάλα από εμένα αδέλφια μου, είμασταν επτά άνθρωποι που μέναμε στο σπίτι μας στο Τρίστομο».

Το παλιό χτίσμα «μεταμορφώθηκε» σε κάτι μοντέρνο, ταυτόχρονα παραδοσιακό και με όλες τις ανέσεις που προσφέρει η φύση στον άνθρωπο…

Το Αγροτικό σπίτι του Μανώλη στο Τρίστομο χτίστηκε στα τέλη του 1800 από τον προπάππου του. Τον Ιωάννη Ορφανό, οποίος μετά από μία μεγάλη προσωπική περιπέτεια που είχε την περίοδο εκείνη, αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στην περιοχή. «Αναψε λοιπόν μέσα μου η φλόγα μιας μεγάλης επιθυμίας, να επιστρέψω ξανά στο Τρίστομο.

Αναρωτήθηκα πως θα μπορούσα να βοηθήσω αυτόν τον όμορφο τόπο που ήταν αφημένος στη τύχη του. Και συνειδητοποίησα ότι θα έπρεπε να είμαι εκεί όσο μπορώ πιο συχνά για να κάνω πράγματα που θα βοηθούσαν την περιοχή». Αυτές ήταν κι οι πρώτες σκέψεις του Μανώλη. Οι σκέψεις που τον οδήγησαν στην δημιουργία της Ηλιαχτίδας…

«Το 2005, ήταν η χρονιά που οι σκέψεις άρχισαν να υλοποιούνται σιγά-σιγά με έναν φίλο μου αρχιτέκτονα ο οποίος αποτύπωσε το είδη υπάρχον κτίσμα σε σχέδια, που στη συνέχεια έπρεπε να περάσουν από διάφορες υπηρεσίες (ΣΧΟΠ- αρχαιολογία-ΕΟΤ-κλπ) για να εγκρίνουν την πρόταση αναπαλαίωσης που αποφάσισα να κάνω».

Το 2008ο Μανώλης κατέθεσε φάκελο στα ΟΠΠΑΧ του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης με την πρόταση αναπαλαίωσης και την μετατροπή του παραδοσιακού κτίσματος, σε τουριστική κατοικία με αγροτουριστικές δραστηριότητες, που εγκρίθηκε το 2010. Το 2011 άρχισαν οι εργασίες αναπαλαίωσης και προς το τέλος του 2014 ολοκληρώθηκε η αναπαλαίωση της “Ηλιαχτίδας”.

Της πράσινης τουριστικής κατοικίας, με βιολογικό σύστημα επεξεργασίας λυμάτων, σύστημα επεξεργασίας νερού, φωτοβολταϊκό σύστημα και ηλιακό θερμοσίφωνα. Έργα που ήταν απαραίτητα για την λειτουργία αυτού του τουριστικού καταλύματος διότι στο Τρίστομο δεν υπάρχουν βασικές υποδομές, όπως νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.

Οταν η ποιότητα ζωής αποκτάει ουσιαστικό νόημα…

«Οι δυσκολίες που αντιμετώπισα μέχρι να ολοκληρώσω το έργο δεν ήταν λίγες. Όμως δεν θέλω να αναφερθώ σε καμία από αυτές γιατί πιστεύω ότι όταν ένας άνθρωπος έχει όραμα, ψυχή και όρεξη για δουλειά δεν υπάρχει τίποτα που να του φαίνεται δύσκολο ήακατόρθωτο. Σίγουρα όμως μια τόσο μεγάλη προσπάθεια είναι επίπονη και πολύ κουραστική».

Η Ηλιαχτίδα αποτελείται από τρεις κύριους χώρους, που είναι το καρπάθικο, η κουζίνα και το μπάνιο, καθώς και κάποιους μικρότερους όπως ο ξυλόφουρνος, το πατητήρι και το μητάτο (μικρό τυροκομείο), που βοηθούν στην λειτουργικότητα του σπιτιού. Κι έχει ως στόχο να δώσει την ευκαιρία σε ανθρώπους που τους αρέσει ο εναλλακτικός τουρισμός, να βιώσουν ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο.

Παράλληλα, ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα χρήσης των νέων τεχνολογιών, με τη βοήθεια της πράσινης ανάπτυξης. Αποτελεί ένα πράσινο μοντέλο τουριστικής κατοικίας – πρότυπο, με οικολογική συνείδηση που θα μπορούσε να είναι χρήσιμη και να βοηθήσει στην ανάπτυξη αλλά και στην προστασία της περιοχής .

«Σήμερα το σπίτι, είναι πλήρως αυτόνομο και λειτουργικό και μπορεί να φιλοξενήσει από έναν έως οχτώ ανθρώπους. Ηρεμία, χαλάρωση κι επιστροφή στις ρίζες είναι μερικά από αυτά που θα νιώσει όποιος θα έρθει στο Τρίστομο και την Ηλιαχτίδα».

Ενα πλήρως αυτόνομο, λειτουργικό σπίτι με την παράδοση να παραμένει αναλλοίωτη σε όλες τα σημεία του χτίσματος…

Όμως ο Μανώλης δεν είναι μόνος του στην προσπάθεια που κάνει στο Τρίστομο έχει συνοδοιπόρο τη Βίκυ…την Ηλιαχτίδα της ζωής του.Η αγάπη δίνει δύναμη στον Άνθρωπο. Φωτίζει τη ζωή του και δείχνει το δρόμο που πρέπει να διαλέξει. Η αγάπη της Βίκυς που μπήκε σαν μια αχτίνα από φως στη ζωή του Μανώλη φώτισε την ψυχή του.

«Αυτή η αγάπη είναι η δύναμη μου, με βοηθάει να υπάρχω και να κάνω πράγματα. Χωρίς αυτήν δεν ξέρω αν θα υπήρχα. Μαζί με τη Βίκυ ξεκινήσαμε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια που μοιάζει σαν Ηλιαχτίδα που θέλει με κάθε τρόπο να ξεπεράσει τα γκρίζα σύννεφα και να έρθει κοντά μας, για να μας δείξει την αλήθεια που υπάρχει γύρω μας. Μια αχτίδα από φως είναι η Ηλιαχτίδα, όπως λέει και το όνομα της. Το Τρίστομο, ήταν πάντα ένας τόπος γεμάτος από ενέργεια και φως, που όμως εμείς οι άνθρωποι δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε τώρα πια….».

Ο Μανώλης κι η Βίκυ δε σταμάτησαν ποτέ να χαμογελάνε και να ελπίζουν και τελικά το αποτέλεσμα τους δικαίωσε πλήρως…

Ο Μανώλης φαίνεται λίγο απογοητευμένος από τους Έλληνες, ίσως γιατί εμείς ως Έλληνες θεωρούμε κάποια πράγματα δεδομένα. Δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε πως η φύση, η θάλασσα και το φως αποτελούν την περιουσία μας… Την κληρονομιά μας. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους που έρχονται από άλλες μακρινές και σκοτεινές χώρες, προσεγγίζουν το Iliahtida Project με σεβασμό και θέλουν να μάθουν γι’ αυτό.

Στα πλαίσια του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013 η δομή υποστήριξης του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου (ΕΑΔ) βράβευσε την Ηλιαχτίδα στην κατηγορία της “νεανικής επιχειρηματικότητας”…«Η βράβευση της Ηλιαχτίδας ήταν για εμένα μια καλή ευκαιρία για να γίνει γνωστό το Τρίστομο σε περισσότερους ανθρώπους, που ίσως θα μπορούσαν με κάποιο τρόπο να βοηθήσουν την περιοχή. Μια ακόμα επιβράβευση άλλωστε είναι και αυτό που κάνουμε τώρα μαζί και ελπίζω να φανεί χρήσιμη στην προσπάθεια που κάνουμε εδώ στο Iliahtida Project».

Η κατοικία είναι λειτουργική και πλήρως εξοπλισμένη. Διακοσμημένη κι επιπλωμένη στο ιδιαίτερο παραδοσιακό στυλ του νησιού. Η ιδιαιτερότητα αυτού του παραδοσιακού καταλύματος είναι ότι τα δωμάτια, ακόμη και τo μπάνιo, δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Η είσοδος στα δωμάτια γίνεται από την αυλή. Τα γεύματα παρέχονται από τον ιδιοκτήτη ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις. Τα πιάτα μαγειρεύονται και παραδίδονται στην κατοικία σας, αλλά έχετε και την επιλογή να μαγειρέψετε μόνοι σας το φαγητό σας από φρέσκα τοπικά προϊόντα που παρέχονται από τον Μανώλη.

Ενα σπίτι έτοιμο για χρήση, με όλα τα αναγκαία να βρίσκονται στη διάθεση του εκάστοτε πελάτη

Ο Μανώλης δε μένει μόνιμα στο Τρίστομο. Ελπίζει όμως πως σιγά σιγά θα το κατορθώσει. Πιστεύει σε αυτά που αυτός μπορεί να προσφέρει στον μικρό παράδεισο. Δε λέει πολλά και δε θέλει να μιλάει για τον εαυτό του. Πιστεύει στις πράξεις και όχι στα περιττά λόγια. Γιατί στο Τρίστομο βρήκε ξανά την Ιθάκη του και έχει βάλει ως στόχο ζωής, την ανάδειξή της περιοχής…

Γνωρίστε την Ηλιαχτίδα και το Τρίστομο:http://iliahtidaproject.com/

https://twitter.com/iliahtida2015

https://www.facebook.com/iliahtidavilla.gr/

Μαγευτική θέα και τρομερή θάλασσα στη διάθεση των επισκεπτών και των κατοίκων…


Πηγή: humanstories.gr

Διαβάστε ακόμη

Αφιερωμένο στην Όλυμπο της Καρπάθου το τελευταίο επεισόδιο της τηλεοπτικής εκπομπής «Από Τόπο σε Τόπο»

Σημαντική δωρεά ιστορικού πίνακα στην κοινότητα Ολύμπου Καρπάθου

Επίσκεψη του δημάρχου Καρπάθου στον υφυπουργό Γ. Παππά για την αναβάθμιση του νησιού

Προβλήματα υδροδότησης στον δήμο Καρπάθου

Σωτήρια διάσωση της Πυροσβεστικής στην Αμοωπη της Καρπάθου

Φωτιά σε εξέλιξη στον ποταμό της Αρκάσας Καρπάθου

Γίλλες: Το παλιό έθιμο που γιορτάζεται μέχρι σήμερα στο Απέρι της Καρπάθου

Με κάθε επισημότητα τιμήθηκε και στην Κάρπαθο η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου (φωτογραφίες)