Αδελφοποίηση του συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων με την Ένωση Χαλκιτών Αθήνας - Πειραιά

Αδελφοποίηση του συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων με την Ένωση Χαλκιτών Αθήνας - Πειραιά

Αδελφοποίηση του συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων με την Ένωση Χαλκιτών Αθήνας - Πειραιά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 423 ΦΟΡΕΣ

Την Παρασκευή 17 Μαρτίου παρευρεθήκαμε στην εκδήλωση ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΡΠΑΘΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗΣ ΧΑΛΚΙΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ, στην κατάμεστη αίθουσα της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων, στον Πειραιά!

Πλήθος κόσμου από τα δύο νησιά και φίλοι των δύο συλλόγων ήταν εκεί, για να υποστηρίξουν τους δύο συλλόγους , να μάθουν τα κοινά ήθη και έθιμα και να μοιραστούν τις κοινές μνήμες από τα δύο νησιά ..

Ανάμεσα στους παρόντες ξεχωρίσαμε τον κύριο Δρίτσα, πρώην Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και βουλευτή Σύριζα, την κα Μεγαλοοικονόμου, βουλευτή Β Πειραιά, τον κύριο Μελά, τέως Βουλευτή Πειραιά, τον κύριο Κασσάρα, πρώην βουλευτή Δωδεκανήσου, τον κύριο Κουριαντάκη, πρώην Αντιδήμαρχο Κάσου, τον κύριο Συρίγο, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων καθώς και τον Ταμία κο Ράμφο, την κυρία Λίνα Χαραλαμποπούλου Επίτιμη Πρόεδρο της Δωδεκανησιακής Μέλισσας.

Επίσης τον Πατήρ Επιφάνιο, Πρωτοσύγγελο Ιεράς Μονής Μητροπόλεως Καρπάθου και Κάσου, ο οποίος εκπροσώπησε τον Δεσπότη μας, Τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων κύριο Γιάννη Φραγγούλη, τον κύριο Νίκο Παπαδόπουλο και την κυρία Ευδοκία Βουβάλη από την πολιτιστική Ομάδα “Αρχιπέλαγος” την κυρία Λυριστή, πρόεδρο του Ομίλου Καρπαθίων Νέων, τον πρόεδρο του Συλλόγου Ισμαηλίας κύριο Μαρκουλή Γιώργο, την πρόεδρο του συλλόγου Ροδίων κυρία Κορδίνα, την κυρία Μυρσίνη Σουλτανάκη, μέλος Δ.Σ. του συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, την πρόεδρο του Συλλόγου Συμέων κυρία Μαρκαντέ, την εκπρόσωπο της Ένωσης Καλυμνίων κυρία Κατερίνα Βουρεξάκη, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Βωλαδιωτών Αττικής κύριο Ηλία Κρητικό, την Πρόεδρο του Συλλόγου Απεριτών Αττικής, κυρία Νίκη Πρωτόπαπα, και από το Αιγαίο Tv, την κυρία Ματούλα Παντελάκη.

Την εκδήλωση παρουσίασαν η κυρία Πόπη Χατζηδάκη, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων και η κυρία Μαρία Χαλκιά

Η βραδιά ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς των επισήμων , των προέδρων των δύο συλλόγων, καθώς και με τον χαιρετισμό που έστειλε ο Δήμαρχος Καρπάθου κύριος Ηλίας Λάμπρος. Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε ένα σύντομο αφιέρωμα στα 70 χρόνια Ελεύθερα Δωδεκάνησα, καθώς αυτές τις μέρες γιορτάζεται η ιστορική αυτή επέτειος.

Αμέσως μετά η Κυρία Ηρακλείδου , Γενική Γραμματέας του συλλόγου Χαλκιτών, Ιστορικός, μας μίλησε για της ανθρώπινες σχέσεις που αναπτύχθηκαν ανάμεσα στους κατοίκους των δύο νησιών στο πέρασμα των αιώνων.

Εξαιρετική η ομιλία του πρόεδρου της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων κυρίου Φραγγούλη για τα προβλήματα των νησιών μας , για την ανάγκη μας για συσπείρωση και για τις προοπτικές μας σε αυτήν την περίοδο της κρίσης που βιώνουμε όλοι, πόσω μάλλον τα νησιά του Νοτιοανατολικού άκρου της χώρας μας!

Η κυρία Μαριγούλα Κριτσιώτη, Ερευνήτρια Λαογράφος, στη συνέχεια, μοιράστηκε μαζί μας τις γνώσεις της όσο αναφορά τα κοινά ακούσματα και τις κοινές παραδόσεις των δύο νησιών.

Ιδιαιτέρα ενδιαφέρον είχε η ομιλία του Γεν. Γραμματέα του Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων κυρίου Κοσμά Σακέλλη για τον Ηλία Αναστασιάδη, γνωστό Λυράρη στα δύο νησιά, καθώς εδώ και 40 χρόνια πηγαίνει στην Χάλκη κάθε χρόνο για να παίξει Λύρα στη Χάρη του Αγίου Ιωάννη του Αλάργα, που γιορτάζεται με επισημότητα στη Χάλκη στις 28 Αυγούστου!

Επίσης παρουσιάστηκε στην εκδήλωση, μικρό αφιέρωμα στο τοπικό φαγητό των δύο νησιών τις “ΜΑΚΑΡΟΥΝΕΣ”.

Το θερμότερο χειροκρότημα όμως απέσπασαν τα παιδιά μας! Οι Νέοι και οι νέες από την Ένωση Χαλκιτών, από τον Όμιλο Καρπαθίων Νέων και τον όμιλο Νέων της Αδελφότητας Ολυμπιτών “Η ΔΗΜΗΤΡΑ”, μας συγκίνησαν, μας ξεσήκωσαν, και σηματοδότησαν με τον κοινό χορό τους μια νέα περίοδο συνεργασίας και κοινής πορείας για τα νησιά μας , αλλά και για τους Δωδεκανήσιους της Παροικίας μας!

Θερμές ευχαριστίες στους οργανοπαίχτες μας, εκ μέρους της Καρπάθου στον κύριο Γιώργο Αναστασιάδη στο λαούτο, ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος των μουσικοχορευτικών της βραδιάς. Εκ μέρους της Χάλκης ο Σταμάτης Κωτσαδάμ έπαιξε λύρα, και μαζί τους έπαιξε λαούτο ο Μηνάς Μιχαηλίδης, και ο Ανδρέας Φασάκης και τσαμπούνα ο Κώστας Χηράκης.

Η όμορφη εκδήλωση έκλεισε με την ανταλλαγή των αναμνηστικών της βραδιάς, από τους προέδρους των δύο συλλόγων, τον κύριο Ιωάννη Καραϊτιανό και τον κύριο Ηλιάδη Ευάγγελο, και τα παραδοσιακά κεράσματα γλυκών από την Κάρπαθο και την Χάλκη!

Διαβάστε ακόμη

Αφιερωμένο στην Όλυμπο της Καρπάθου το τελευταίο επεισόδιο της τηλεοπτικής εκπομπής «Από Τόπο σε Τόπο»

Σημαντική δωρεά ιστορικού πίνακα στην κοινότητα Ολύμπου Καρπάθου

Επίσκεψη του δημάρχου Καρπάθου στον υφυπουργό Γ. Παππά για την αναβάθμιση του νησιού

Προβλήματα υδροδότησης στον δήμο Καρπάθου

Σωτήρια διάσωση της Πυροσβεστικής στην Αμοωπη της Καρπάθου

Φωτιά σε εξέλιξη στον ποταμό της Αρκάσας Καρπάθου

Γίλλες: Το παλιό έθιμο που γιορτάζεται μέχρι σήμερα στο Απέρι της Καρπάθου

Με κάθε επισημότητα τιμήθηκε και στην Κάρπαθο η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου (φωτογραφίες)