Τη δημιουργικότητα των Ροδιτών εκθειάζει γερμανικό δημοσίευμα

Τη δημιουργικότητα των Ροδιτών εκθειάζει γερμανικό δημοσίευμα

Τη δημιουργικότητα των Ροδιτών εκθειάζει γερμανικό δημοσίευμα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2909 ΦΟΡΕΣ

Άρθρο του πρακτορείου ειδήσεων DPA

Άρθρο για τη δημιουργικότητα την εποχή της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, δημιούργησε για τη Ρόδο δημοσιογραφική ομάδα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων DPA που φιλοξενήθηκε τον Ιούνιο του 2016 στο νησί μας.

Το άρθρο έχει ήδη δημοσιευθεί σε πολλά έντυπα και ηλεκτρονικά γερμανόφωνα ΜΜΕ και παρουσιάζει τον αρχιτέκτονα Παντελή Καμπουρόπουλο και το βοηθό του, την σχεδιάστρια κοσμημάτων θεοδώρα Κουνάκη και τη γλύπτρια Εύη Σαββαΐδη, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα ρεπορτάζ για τη Ρόδο από το DPA.

Σημειώνεται ότι η ομάδα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων βρέθηκε στη Ρόδο στο πλαίσιο των δημοσιογραφικών ταξιδιών που διοργανώθηκαν από τον ΣΕΤΕ και τη marketing Greece σε συνεργασία με την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου.

Το κείμενο σε μετάφραση αναφέρει τα εξής:
«Δημιουργική αισιοδοξία! Πώς οι νέοι δημιουργοί στη Ρόδο αντιστέκονται στην κρίση!

Στη Ρόδο, οι νέοι Έλληνες καλλιτέχνες και σχεδιαστές δείχνουν πόσο εμπνέονται από την πατρίδα τους και αποδεικνύουν ότι το δημοφιλές νησί των διακοπών έχει περισσότερα να προσφέρει στους επισκέπτες του από απλώς ήλιο και θάλασσα.

Αξίζει να γνωρίσετε το νεαρό αρχιτέκτονα Παντελή Καμπουρόπουλο, - το ατελιέ του βρίσκεται στο υπόγειο του ξενοδοχείου κοντά στο λιμάνι της Ρόδου. Αλλά από τότε που ο ίδιος και ο συνεργάτης του, πριν από δυο χρονιά ανέβασαν στο διαδίκτυο το σχέδιο για το "Casa Brutale" η φήμη τους αυξήθηκε κατακόρυφα!

Ο σχεδιασμός είναι εντυπωσιακός: ένα σπίτι, σκαλισμένο απευθείας σε έναν απότομο βράχο, οι τοίχοι από γυαλί, μια πισίνα σαν στέγη. Η εικόνα πήγε σε όλο τον κόσμο και βοήθησε τους δύο δημιουργούς να ξεφύγουν από την την κρίση.

Ένας Λιβανέζος κατασκευαστής είδε τις εικόνες και ανέθεσε τους δυο τους αρχιτέκτονες την κατασκευή του σχεδιασμού ως ιδιωτική κατοικία για τον ίδιο.

Δημιουργία η απάντηση στην κρίση: Αυτό είναι το σύνθημα πολλών νέων ανθρώπων στην Ελλάδα - και συχνά έχει ενδιαφέρον και για τους τουρίστες.

Τα δημιουργικά μυαλά εδώ και καιρό είναι πίσω στο στούντιο και στο δημοφιλές τουριστικό νησί της Ρόδου, όπου οι άνθρωποι ζουν κυρίως από τον τουρισμό, τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα και η κρίση δεν είναι τόσο έντονη όσο στην ηπειρωτική χώρα.

Στον Καμπουρόπουλο αρέσει να συναντά συναδέλφους και τους φίλους του, στο «πιο trendy σημείο του νησιού», όπως ο ίδιος λέει: Στο μπαρ της παραλίας «Ronda» νέοι, κομψοί Έλληνες και τουρίστες χαλαρώνουν σε στρώματα ή σε ξύλινα τραπέζια κάτω από πλεκτές ομπρέλες θαλάσσης.

Μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από την ιστορική παλιά πόλη της Ρόδου, η παραλία Έλλη είναι εύκολα προσβάσιμη για τους ντόπιους μετά τη δουλειά. Μια καλή εναλλακτική λύση και για τους τουρίστες που θέλουν να ξεφύγουν από τα μεγάλα ξενοδοχεία.

Στο Ronda θα συναντήσετε επίσης την σχεδιάστρια κοσμημάτων Θεοδώρα Kounakis 32 ετών, όταν δεν βρίσκεται στο οικογενειακό χρυσοχοείο.

Η κομψή πολυτελής επιχείρηση, βρίσκεται σε ένα πολύ τουριστικό δρόμο της παλιάς πόλης και με την πρώτη ματιά μοιάζει να μην ταιριάζει εκεί, όπου κυριαρχούν τα παρδαλά καπέλα με το λογότυπο «Ρόδος» και τα Τ-shirts απομιμήσεις.

Η Theodora Kounakis διαθέτει εκεί την δική της γραμμή κοσμημάτων της - ένα δημοφιλές πολυτελές σουβενίρ.

«Όλα τα σχέδια μου εμπνευσμένα από τα αξιοθέατα εδώ στη Ρόδο», λέει. Ο παππούς της, είχε το πρώτο και παλαιότερο κοσμηματοπωλείο στη Ρόδο και ήταν φυσικό για την Θεοδώρα να ακολουθήσει την οικογενειακή παράδοση.

Το χρυσοχοείο Kounakis βρίσκεται πλέον στα χέρια της τρίτης γενιάς και η ίδια αν και άφησε αρχικά το νησί για να μελετήσει στο Λονδίνο σύγχρονο design, μετά τις σπουδές της επέστρεψε και πάλι.

Η άγνωστη πλευρά της παλιάς πόλης
Αν και τα μεσαιωνικά κτίρια είναι εντυπωσιακά, πολλά και καλά διατηρημένα και οι περισσότεροι τουρίστες, αρέσκονται να κατηφορίζουν την οδό Σωκράτους, η Kounakis θέλει να δείξει στους επισκέπτες την άλλη, άγνωστη πλευρά της παλιάς πόλης, εκεί που οι άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν δίπλα στα μεσαιωνικά τείχη.

Στο σκοτάδι της νύχτας, σκαρφαλώνει στο κλειδωμένο πάνω μέρος του Μεσαιωνικού Τείχους που έχει μήκος 4 χλμ! Η θέα είναι συγκλονιστική και ένα απαλό αεράκι φυσάει από το λιμάνι του Μανδρακίου! «Εδώ έχω τις καλύτερες ιδέες μου», λέει ευχαριστημένα.

Η Ρόδος ως πηγή έμπνευσης για την τέχνη
Η Εύη Savvaidi βλέπει επίσης τη Ρόδο ως τη μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης για την τέχνη της. Μπορεί να καταλάβει γιατί οι τουρίστες ήθελαν να έρθουν στο νησί. «Τα χρώματα είναι τόσο έντονα όσο εδώ.» Η θέα από το studio - γκαλερί, είναι μοναδική: Το τυρκουάζ λαμπυρίζει στη θάλασσα, μόνο ένας δρόμος χωρίζει τα δωμάτια από την παραλία της Ιξιάς, το αγαπημένο θέρετρο του ανέμου και των kite surfers. Είναι προφανές γιατί η Savvaidi παραμένει στο νησί - αν και έχει γίνει διεθνώς γνωστή με τα γλυπτά της.

Η τέχνη της είναι τόσο διακριτική όσο και η ίδια. Στους λευκούς τοίχους του στούντιο έχει κρεμάσει σημαίες χωρών. Μόνο όταν πλησιάσεις κοντά θα δεις ότι η αντίστοιχη σημαία δεν είναι ζωγραφική, αλλά στην πραγματικότητα ένα μωσαϊκό μικροσκοπικών πλαστικών στρατιωτών. «Κάντε τέχνη, όχι πόλεμο» είναι το όνομα αυτής της σειράς. Μια ισχυρή δήλωση που ταιριάζει καλά με την αισιοδοξία και την όμορφη διάθεση που δημιουργεί το νησί».

Διαβάστε ακόμη

Ανακοίνωση της παράταξης του Αντώνη Καμπουράκη για την έκπτωση του Βάιου Καλοπήτα

Συλλυπητήριο μήνυμα Μίκας Ιατρίδη για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής για φωτιά στην πόλη της Ρόδου

Άνοιξε χθες η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας στις μητέρες εμπόρους

M. Kόνσολας: Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πρέπει να παρουσιάσει το δικό του σχέδιο για τη Ρόδο και την Κω

Ακυρώνεται η εκλογή του Βάιου Καλοπήτα με απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου

Τζέιμς Καφετζής για την αποχώρησή του από το Survivor: Πάνω από όλα είναι η οικογένεια

Τσάντα με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια βρέθηκε σε θαλάσσια περιοχή της Σύμης