Η Τελετή των Εγκαινίων του Παναγίου Τάφου του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ

Η Τελετή των Εγκαινίων  του Παναγίου Τάφου του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ

Η Τελετή των Εγκαινίων του Παναγίου Τάφου του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 294 ΦΟΡΕΣ

Μία σημαντική και προσφυής παρουσίαση της αποκατάστασης του Παναγίου Τάφου του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού, από την Αντιπρύτανη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Πολιτικό Μηχανικό Τώνια Μωροπούλου, εδώ στη Ρόδο, πριν από τρεις εβδομάδες, με την παρουσία του Αξιότιμου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ακολουθήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ιερουσαλήμ στον Πανάγιο Τάφο του Ιησού, εκεί όπου Αναστήθηκε από τους νεκρούς σε μια νέα ζωή.

Η παρουσίαση στη Ρόδο, ήταν μια ταιριαστή και αρμόζουσα προετοιμασία για τα γεγονότα εκείνης της ημέρας – της Τετάρτης, 22ας Μαρτίου 2017.

Είχα την τύχη και την τιμή να συνταξιδεύσω με τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο και την ερίτιμη σύζυγό του κα Αγάπη και τον χαρισματικό τους γιό Στέργο, για τον οποίο δίκαια τρέφουν αισθήματα υπερηφάνειας. Φτάσαμε στην Ιερουσαλήμ το απόγευμα της Θείας Λειτουργίας για να εορταστεί η ολοκλήρωση των εργασιών της αποκατάστασης του Παναγίου Τάφου. Στις 10.00 το βράδυ, συγκεντρωθήκαμε όλοι στη «Βασιλική» όλων των Βασιλικών Ιερών Ναών.

Ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α΄ είχε ταξιδέψει από την Κωνσταντινούπολη, για να είναι παρών. Δίπλα στον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη, ήταν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κύριος Τσίπρας, ο Έλληνας Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ Μακαριότατος Θεόφιλος, ο Εξοχότατος Αποστολικός Νούτσιο στην Ιερουσαλήμ ο οποίος εκπροσωπούσε τον Πάπα Φραγκίσκο, ο Λατίνος Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ Εξοχότατος Pierbattista Pizzaballa (Πιερμπαττίστα Πιζαμπάλλα), ο Εξοχότατος Κουστώδιος των Αγίων Τόπων Πατέρας Francesco Patton (Φρανσκέσκο Πάττον) και ο Πατριάρχης Αρμενίας.

Βεβαίως παρόντες ήταν και πολλοί άλλοι Επίσκοποι και Ιερείς από τα τρία δόγματα τα οποία συλλειτουργούν στη Βασιλική του Παναγίου Τάφου. Η Θεία Λειτουργία χαρακτηρίστηκε από αίσθημα αδελφικής αγάπης, συνεργασίας, αμοιβαίου σεβασμού και την πολύ καταφανή συνεργασία ανάμεσα στα τρία δόγματα για την αποκατάσταση του Παναγίου Τάφου στην πρότερη δόξα του.

Οι τρεις Κοινότητες έψαλλαν ύμνους εναλλάξ μετά από την ολοκλήρωση των θαυμάσιων ομιλιών του κάθε Πατριάρχη. Βεβαίως, η Αντιπρύτανης του Μετσοβείου Πολυτεχνείου Καθηγήτρια Πολιτικός Μηχανικός Τώνια Μωροπούλου, βρισκόταν στο επίκεντρο ανάμεσά τους, και είχε κάθε δικαίωμα να αισθάνεται υπερήφανη για το έργο που είχε επιτελέσει.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, προσκληθήκαμε στο Έλληνο-Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ, από τον Πλούσιο σε Αδελφικά αισθήματα Αρχιεπίσκοπο της Ιεράς Μητρόπολης, όπου η Αντιπρύτανης Τώνια Μωροπούλου έκανε μια μικρή παρουσίαση των εργασιών της αποκατάστασης. Η ομιλία της ήταν ξεκάθαρη και περιεκτική, που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό.

Απευθύνθηκαν ευχαριστίες και στους δωρητές ευεργέτες. Χάρηκα όταν πρόσεξα ότι οι αερογραμμές «Aegean Airlines», υπήρξαν ανάμεσα στους γενναιόδωρους ευεργέτες. Μίλησε και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Μετά τις ομιλίες, είχα την ευκαιρία ν’ ανταλλάξω μερικές φράσεις μαζί του.

Είναι ένας ευχάριστος νεαρός ομιλητής. Προσεγγίζεται πολύ εύκολα, συμπεριφέρεται απλά και με φυσικότητα. Χάρηκα ιδιαίτερα που είχα την ευκαιρία να του μιλήσω για το υπέροχο νησί μας, τη Ρόδο, και για την φιλοξενία που παρέχει στους πολλούς επισκέπτες της κάθε χρόνο.

Του μίλησα για τη Συνδιάσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί πριν από δύο εβδομάδες και πως οι πάντες έμεναν βαθιά εντυπωσιασμένοι από την επιτυχημένη και παραδειγματική ικανότητα διοργάνωσης αυτού του μεγάλου γεγονότος από τον Δήμαρχο Ρόδου, καθώς και τη θερμή φιλοξενία που επέδειξαν οι Ρόδιοι με κορυφαία μορφή τον Πολύ Αγαπητό μας Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κύριλλο.

Είπα επίσης στον Πρωθυπουργό, ότι ο Δήμαρχός μας έχει δηλώσει ότι το νησί μας, είναι γέφυρα ανάμεσα στην Ανατολή και στη Δύση και ότι ο δεσμός αυτός, εδώ και πάρα πολλούς αιώνες υπάρχει ακόμα ανάμεσα στη Ρόδο και στην Ιερουσαλήμ.

Έδειξε μεγάλη προσοχή στα λόγια μου και χάρηκε που έλαβε γνώση ότι ανάμεσα στις Εκκλησίες υπάρχει καλή συνεργασία και συνεργατικότητα. Γεγονός για το οποίο είμαστε πολύ υπερήφανοι, διότι είμαστε όλοι ένα για τον ίδιο Κύριο Ημών Ιησού Χριστό, ο οποίος Αναστήθηκε από τους νεκρούς, ανοίγοντας για εμάς την πύλη της αιώνιας ζωής.

Πατέρας Λουκάς Gregory ofm, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Καθολικής Εκκλησίας Δωδεκανήσου, Ηγούμενος Ιερού Μοναχικού Τάγματος Φραγκισκανών Δωδεκανήσου, εφημέριος Ιερών Ναών Παναγίας της Νίκης & Αγίου Φραγκίσκου Ρόδου & Αμνού του Θεού της Κω


Διαβάστε ακόμη

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"

Φίλιππος Ζάχαρης "«Δικαίωμα στη Λήθη»: H ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών που επιβίωσαν από καρκίνο"

Γιάννης Παρασκευάς: Οι ενστάσεις και η ουσία του πολιτικού προβλήματος

Φίλιππος Ζάχαρης: Ο πολύπλευρος άνθρωπος σε μία πολύπλοκη ζωή

Ηλίας Καραβόλιας: «Η επικίνδυνη εμμονή»

Θανάσης Καραναστάσης: Με τους... κράχτες στην Ευρωβουλή

Σωτήρης Ντάλης: "Iσραήλ- Ιράν: Από τον σκιώδη πόλεμο στην απόλυτη σύγκρουση;"